Sommarrudbeckia och angelonia
Månadens blomma i juli - Sommarrudbeckia och angelonia
Vi håller oss utomhus i juli och därför lyfter vi två växter som hör högsommaren till, sommarrudbeckia och angelonia. Trots olikheterna har de en hel del gemensamt. Välkommen juli 2009!
Sommarrudbeckia, Rudbeckia hirta en utplanteringsväxt som framhävs med hjälp av en så kallad disk, den välvda, fylliga och mörkbruna mittdelen bland de enkelblommande sorterna. De olika sommarrudbeckiorna bjuder på olika höjder, mellan 20 - 60 cm vilket ger maximalt med användningsområden.
Angelonia, Angelonia angustifolia breder ut stänglarna och har på senare år genomgått en förvandling hos förädlarna. Förr var angelonian en känslig utplanteringsväxt men genom ett gediget förädlingsarbete har många nya och hållbarare sorter sett dagens ljus.
Sommarrudbeckian och angelonians gemensamma nämnare är:
att den trivs bäst i högsommarvärme i väldränerad jord.
- de kan båda tillföra ett trädgårdsinslag i sommarbuketten.
Månadens blomma för juli är två utplanteringsväxter som är fina i den senare delen av sommaren, nämligen sommarrudbeckia och angelonia.
Sommarrudbeckian, Rudbeckia hirta, är rikblommande och finns numera både med enkla och fyllda blommor. Blomman hos de enkelblommande sorterna har en tydlig välvd oftast mörkbrun mittdel, en så kallad disk, som är väldigt dekorativ. Blomfärger i gula nyanser är vanligast men det finns också sorter där blommorna går mer i orange toner. Hos de tvåfärgade blommorna ser man oftast de gula nyanserna i kombination med rödbrunt. De som blommar i orange har en kontrastfärg mer åt det chokladbruna hållet.
Sommarrudbeckian är en omtyckt utplanteringsväxt och idag finns det sorter som är allt ifrån 20 till 60 cm höga. De lägre varianterna av sommarrudbeckia blir fina som kantväxt eller i mindre krukor samt i balkonglådor. De högre modellerna blir bra i de lite större krukorna och lite längre bak i rabatter där de fint kan vävas ihop med andra växter. Gemensamt för sommarrudbeckian, oavsett höjd, är att blommorna är hållbara även som snittblommor.
Blomningen hos sommarrudbeckia börjar i juli och varar fram tills frosten kommer. Under den här tiden vill sommarrudbeckian vara placerad ljust, gärna i direkt soliga lägen. Vattna jämt utan att för den skull ge för mycket så att rötterna står i vatten. Är sommarrudbeckian planterad i krukor eller balkonglådor kan normal dos av växtnäring tillsättas i vattnet en gång per vecka för att blomning och tillväxt ska bli den bästa möjliga. Planteras sommarrudbeckian direkt i rabatt kräver den en väldränerad och näringsrik jord för att trivas.
Den andra delen av månadens blomma för juli är också blomrik men har ett helt annat utseende på blommorna. Angelonia, Angelonia angustifolia, har många positiva egenskaper som vi gärna tillför vår trädgård eller vår balkong. Denna väldoftande utplanteringsväxt får stänglar med ljuvliga blommor i färgerna rosa, vitt, violett eller purpur. Genom att klippa bort vissna blomstänglar genererar angelonian nya stänglar och blomningen, som blir rikligare, hålls därigenom igång under resten av säsongen.
Angelonia är en utplanteringsväxt som i slutet av 1990-talet fick ett uppsving tack vare att nya, mer odlingsvärda sorter togs fram. Idag finns det sorter av angelonia från flera olika förädlare men gemensamt för alla är att de har fått förbättrade egenskaper då det gäller blomning och hållbarhet.
Bäst trivs angelonian om den planteras på varma och ljusa växtplatser i väldränerad jord. Vattna så att jorden hålls jämt fuktig. Angelonian är både känslig för att stå för blött liksom den inte klarar att torka ut för mycket. Tillsätt växtnäring i bevattningsvattnet en gång per vecka så att plantorna kan utveckla sig och hålla sig fina.
Angelonians vackra blomställningar går alldeles utmärkt att använda som snittblommor då de har ett långt vasliv.
Så sköter du sommarrudbeckia
- Planteras på ljusa växtplatser, gärna i sol.
- Vattna jämt, undvik övervattning.
Ge normal dos näring en gång per vecka.
Så sköter du angelonia
- Planteras på ljusa och varma växtplatser.
- Vattna jämt.
Ge normal dos näring en gång per vecka.
Nu har juli månad 2009 kommit för att vara hos oss i 31 dagar, för många av oss 31 dagar av härlig semester och underbara, lata dagar.
När det gäller trädgårdslivet väljer vi själva hur det ska se ut med blommor, krukor, rabatter m.m. Valet är alltså ditt! Har du varit hemma hela det första halvåret har du säkert följt säsongens härliga utbud av växter; gröna växter inomhus efter jul, tulpaner i vasen, en engelsk pelargon har kanske påmint dig om pelargonsommaren som skulle komma, spröda små tusenskönor tillsammans med penséer under en tidig vår och så självklart nu innan högsommaren tog fart en härlig pelargonhörna.
Nu när vi är ledig vill vi passa på att njuta men ändå fylla på blomsterhavet, påta i den prunkande trädgården eller förnya på den lilla ytan med ytterligare färg och form. Då väljer vi två härliga växter som trivs hos varenda en, sommarrudbeckia och angelonia.
Som vanligt har jag missat vattningen på en del ställen där solen är som ihärdigast. Där kommer jag att fylla på med sommarrudbeckian. Tänk en härligt gul rudbeckia med den bruna ståliga "knappen" i mitten! Vilken fröjd för det mänskliga ögat. Det är inte alltid så populärt med gula blommor i rabatten men med de omåttligt populära plastrottingmöblerna i våra trädgårdar kommer det här att skapa en fräck kontrast med gula sommarrudbeckior.
Nästa favorit som får mig att plantera mera under sommaren är angelonian och jag kommer här att välja en vit variant som även den lyser upp tillvaron bland de mörka utemöblerna som översvämmar våra trädgårdar och balkonger. Kanske blir det till och med en vit ny kruka för utomhusbruk. Att plantera ton-i-ton (om det nu går när det gäller vitt) med vitt är fräckt, läckert och stiligt. Det blir kanske en sådan där härligt nygammal kruka på fot eller en vitmenad zinkvariant.
När jag väljer kruka eller planteringskärl föredrar jag att välja:
- Stram linje = alla krukor med skarpa hörn.
- Mjukare linje = krukor i runda och välvda former.
- En linje med inslag av den andra men då bara i enstaka inslag av den andra linjen.