Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sommarblommor i krukor och urnor

Nu börjar det bli dags för den mycket trevliga försommarsysslan att komponera krukor av sommarblommor för altan, balkong och trappa.

Vi har varit och tittat på en riktig pionjär i aktion, Mona Holmberg, som var med och skapade Göteborgs Botans underbara sommarblommerabatter från början. Hon är också medförfattare till den riktiga sommarblommebibeln, "Nordiskt ljus och italiensk hetta", som gavs ut för några år sedan men som fortfarande är lika aktuell.

Mona började med att tala om krukor. Det är viktigt att krukan har ett bottenhål, så att överflödsvatten kan rinna bort och inte står kvar i krukan och får rötterna att ruttna. Finns det inget hål så kan man ofta antingen knacka, skava med kniv eller borra ett hål, men ta det försiktigt så att krukan inte spricker!

Vidare ska krukan vara stor nog för att rymma ordentligt med jord, så att växten inte torkar ut under varma sommardagar. Man behöver kanske vattna både morgon och kväll ändå, om krukan står soligt och det är mycket varmt. Planterar du höga växter i en stor kruka kan en gatsten eller dyl. i botten vara en lämplig förankring så den inte tippar om det kommer en vindil.

Börja med att dränera krukans botten med en krukskärva över hålet/hålen och fyll sen på med ett lager lecakulor, gärna den grövre sorten.

Använd en bra jord av hög kvalitet avsedd för just krukor och urnor, någon som inte enbart innehåller torv, utan även sand eller småleca, kompostjord och ev. lite lera. T.ex. är U-jord bra.

Fyll krukan med jord nästan ända upp, lämna plats bara så att växternas rötter får rum. Fyll i mellanrummen. Packa jorden försiktigt med spretiga fingrar så den inte sjunker ihop med detsamma. Fast något sjunker den ihop under sommaren, så krukan kan ev. behöva fyllas på senare. Blanda gärna in långtidsverkande gödning som räcker hela sommaren. Doseringen står att läsa på påsen. Varva gödningen med jorden så det finns gödning i hela krukan.

Har du inte tillgång till den långtidsverkande gödningen så går det bra med flytande blomsternäring också. Tag gärna den högre doseringen, sommarblommor behöver mycket näring.

Vid planteringen bör du pilla bort det översta jordlagret när du tagit loss växten ur krukan. Den jorden innehåller inte mycket kraft efter det att växten stått för drivning under en tid hos odlaren. Den behöver bytas ut.

Om växten har stått länge i sin kruka, brukar rötterna bilda ett s.k. rotsnurr. Lös upp snurret så att rötterna kan växa åt olika håll eller gör några snitt i det om det annars inte går att lossa.

När krukan är färdigplanterad, ska man vattna i ett par, tre omgångar. En rejäl rotblöta alltså!

Gör en paus mellan vattningarna, ta en kopp kaffe, häng upp tvätten och gå en promenad med katten. Låt sedan krukan stå ett bra tag innan nästa vattning.

Tänk på att om det är risk för frostnätter måste du skydda dina växter. Ta in krukan under tak om det går och täck med fiberduk eller tidningspapper. Bäst är om du kan lyfta in krukan under natten. Och Du glömmer väl inte att avhärda dina växter innan du stället ut dem på allvar? Avhärda betyder att du under ca en veckas tid ställer ut plantorna under varma dagar, dock inte i direkt sol, för att vänja dem vid utomhustemperaturen och sen tar in dem under natten.

Så till det roliga med komponerandet. 
Det vanliga var förr och är det fortfarande bland många att man har urnor och balkonglådor med blommor i starka, mättade färger och med stora kontraster.

Mona är mycket noga med färgerna och hon är en av nydanarna på området. Hon föredrar en mjukare färgsättning och hon låter verkligen växterna tala för sig. Ofta är det bara en eller några få väl sammanvägda färger i varje plantering. Visst kan hon också göra planteringar som är mera vilda än tama, men hon gör det med färger som verkligen passar ihop och där färgnyanserna inte krockar med varandra!

Det blir mycket vackert med en enda färg, ett s.k. ton-i-ton-arrangemang. Man tar t.ex. enbart blåa blommor i en viss nyans, men växterna kan sinsemellan vara mycket olika. Den enhetliga färgskalan gör ändå arrangemanget harmoniskt.

Det är viktigt att växterna verkligen har den färgnyans som man tänkt sig, så det bästa är om växten har några öppna blommor redan när man gör planteringen, så att man kan jämföra nyanserna och stämma av.

Sen är det viktigt att tänka på hur krukarrangemanget skall placeras. En skuggig växtplats brukar få mörka blommor att "försvinna", så ljusare blommor är fördelaktigare på ett sådant ställe.

Skall krukan kunna ses från olika håll bör den högsta växten sättas i mitten. I övrigt strävar du efter en växtplacering som har lite symmetri och som gör sig i olika betraktelsevinklar. Skall arrangemanget stå intill en vägg eller dylikt placeras den högsta växten i bakkanten. Och tänk i "färdig höjd", alltså när växterna hunnit växa till sig och har nått sin maxhöjd.

Mona planterar växter så att de väver in sig i varandra och bildar en överväldigande prakt under sommaren. Den kruka som kan se lite gles ut just när man planterat den på våren blir helt översållad av blommor och blad redan inom några veckor och prunkar som bäst på högsommaren och under hösten.

Växter som skall välla över krukkanten kan med fördel vinklas ut vid planteringen så att de får en skjuts i rätt riktning redan från början.

Här visar vi några av hennes skapelser under visningen och även två av mina egna kreationer inspirerade av Mona, som under många år varit och är min stora ledstjärna och sommarblommeguru!

Tänk på att alla krukorna är nyplanterade och ingalunda ger en rätt bild av hur prakten kommer att se ut på sommaren!

Det första arrangemanget är en typisk ton-i-ton skapelse i vinrött och silver med en tongivande hängpelargon 'Tomcat' som utgångspunkt. Låt gärna den uppklippta stödringen runt pelargonen sitta kvar, helt eller delvis, så de långa stjälkarna inte bryts av så lätt. Till sällskap för pelargonen har hon tagit en Million Bells-småpetunia 'Cherry' i samma mörkt körsbärs-/vinröda färg. De silvriga bladen av småbladig rabateternell, Plecostachys serpyllifolia (syn. Helichrysum petiolare 'Microphyllum') ger arrangemanget ytterligare en dimension. Den kommer att väva in sig i de andra växterna och välla över kanten. Observera hur vackert den grågröna krukan passar till växterna!

Den andra krukan är en numera mycket populär zinkkruka, här i en högsmal form, för att framhäva det uppstammade himmelsögat, Solanum rantonettii. Till den har Mona tagit en blåblommig snöflinga, Bacopa 'Sky Blue' i exakt samma nyans. De gråa, runda stenarna fyller upp och accentuerar den gråa zinkkrukan.

Även nästa kruka är ett ton-i-ton-arrangemang, men denna kruka är lämplig för lite skuggigare placering. De tongivande växterna är en hängande fuchsia och en upprättstående storblommig begonia i samma nyans. De binds samman av en grönbladig murgröna och en randig ampellilja.

Den sista av ton-i-ton-krukorna har en något starkare färgskala. Den innehåller en nyhet, liten eldblomma, Alonsoa, som följs upp av en sommardahlia i samma rödorange nyans. Något ljusare är Million Bells-småpetunia 'Terracotta', som tillsammans med en Helichrysum petiolare 'Limelight' i kanten lättar upp.

Nästa kruka är en doftkruka! Här är den på gång och innehåller Heliotrop, hängverbena i samma mjukt blålila nyans och den ljuvligt honungsdoftande strandkrassingen med sina små, vita blommor.

I den stora zinkurnan är det en variant av det från Botan så välkända temat Nordiskt Ljus. Här har hon valt en blomstertobak i ljust limegult, Nicotiana 'Lime Green', det är samma färg som i den gulbladiga rabatteternellen, Helicrysum petiolare 'Limelight', som Mona just håller på och planterar. Ljust blålila, vanlig petunia och en hängverbena i samma blålila nyans kompletterar. En dubbelblommande Flitiga Lisa i en blårosa nyans passar fint till och ger planteringen lyskraft.

Den sista och största av Monas krukor innehåller en något ovanligare färgkombination: varmrosa och gult. Det blev en fräsch kombination! Krukan innehåller en rosa hängpelargon, dito hängverbena, en gul ampelskära, Bidens ferrulifolia, och dito buskmargerit. Kronan på verket är ett storvuxet perenn gräs, Calamagrostis x acutiflora 'Karl Foerster', som kommer att sväva med skira vippor över det hela under större delen av sommaren.

Mitt egna första sommararrangemang för året är en plantering som innehåller en fjärilslavendel, Lavandula stoechas, i en mörk blålila nyans. Till sällskap har den två stycken stjärnöga, Osteospermum 'Sunshine Ester' till vänster och 'Sunshine Sonja'. I kanten en blåblommig snöflinga, Bacopa 'Sky Blue', som trots namnet inte är himmelsblå utan lavendelblå.

Nästa kreation är en kryddkruka som också innehåller samma favoritväxt, fjärilslavendel, men här i en vitblommande variant. Tyvärr blommar den inte ännu i bilden. Den flankeras av en fransk dragon, en brokbladig kryddsalvia, Salvia officinalis 'Tricolor' och en vitblommande, apelsindoftande timjan, Thymus fragratissimus 'Orange'.

Lycka till med dina egna sommarblommeskapelser!



Långtidsverkande gödning


Rotsnurr


Vinrött och silver


Högsmal zinkkruka


Skuggtålig


Stark färgskala


Million Bells-småpetunia 'Terracotta'


Doftkruka


Nordiskt Ljus


Nordiskt Ljus


Varmrosa och gult


Mitt egna första sommar-arrangemang för året.


Kryddkruka

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB