Sommarblommor
Sommarblommor den varma årstidens färgpalett
Nu är det dags att börja skapa med sommarens rika färgpalett, sommarblommorna. Det är dessa som ska pryda våra balkonger, verandor, trädgårdsurnor osv. under varma sommarveckor tills kylan åter tar dem ifrån oss.
Charmen hos sommarblommor ligger just i att vi kan variera temat på uteplatsen med dem år från år. En sommar kan vi skapa den "romantiska" med planteringar i milda pasteller och med växter som förföriskt doftar under varma sommarkvällar. Doften som får oss att uppleva lite av den exotiska natten kan vara från en änglatrumpet.
Änglatrumpeten blir en mindre buske under en säsong, vilket gör att den kräver en rejält stor kruka och mycket vatten och näring. Det besväret betalar den däremot igen tusenfalt i form av stora över 20 cm långa blomstertrumpeter, som på kvällen sprider en tung exotisk doft. (Obs. Det finns hybrider som ej doftar, så fråga innan du köper.)
Vissa blomstertobakssorter och den lägre blålila heliotropen kan också skänka uteplatsen en förförisk doft under varma sommarkvällar och är lite mindre skrymmande.
Känslan av romantik kan skapas genom att växtvalet hålls i ljusa pastellfärger och där finns många sorter att välja på; verbena, petunia, pelargonior, rosa eller vit blomstertobak, sommarlövkoja, nejlikor, margeriter, pysslingkrage osv i ljusa milda toner.
För att få höjd i några av planteringarna kan sommarcypresser och höga sorter av tobak lyfta planteringen som annars kan kännas platt om urnan är vid. Fin bakgrund ger de också till de övriga blommorna i urnan.
För att få ett fint överhäng på urnor och lådor kan man förutom lobelia använda den relativt nya rabatteternellen (Helichrysum) som med sitt vitludna eller gul-lime färgade bladverk kan ge fin effekt.
En annan bra "överhängsväxt" är den vanliga krukväxten murgröna som finns med vitbrokigt bladverk, vilket gör sig fint i den romantiska planteringen, eller gulbrokigt bladverk, förutom den helgröna förstås. Det som gör murgrönan extra intressant är att den klarar höstens minusgrader och till och med kan övervintra upp till mellansverige. Murgrönan kan sitta kvar när övriga växter gett vika för frosten och man kan ge den sällskap med ljung och tallris.
Hängsparrisen är en annan krukväxt som går utmärkt att använda ute och ger ett skirt luftigt intryck. Söder över används den ihop med vanliga pelargonior.
I Göteborgs botaniska trädgård har Rigmor Celander och Mona Holmberg sedan mitten av 80-talet arbetat fram en för Sverige ny stil på blomsterplanteringar. De har överfört perennarabattens idéer med olika färgteman och varför inte göra likadant hemma i trädgården.
Tänk igenom om det redan finns någon given färg där du ska ha blommorna. Det kan vara dynor, andra textilier, bakgrundsfärgen eller trädgårdsmöbelns färg osv. Ta upp den färgen t.ex. blått och välj olika blå sommarblommor och komplettera med limegult i blomstertobak och rabatteternell och ev någon blommande i svavelgult.
Håller man ett färgtema så här kan man använda många olika sorters växter inom samma färggrupp, vilket gör att plantorna som utvecklas olika får planteringen att variera och leva under säsongen. På detta sätt kan man utgå från vilken färg som helst och till den söka en lämplig komplettering.
På ampelfronten har det hänt mycket de senaste åren. Många bra nya sorter har tagits fram. Surfinian med sitt överdåd av blommor, likaså femtungan, blåkragen, tvillingblomman, hänglejongap osv. och nu är det dags för "Millionbells" att göra sin entré i svenska hem. Precis som Surfinia är det en Petuniasläkting. En småblommande vild art från Brasilien som japanska förädlare skapat om till ett magnifikt blommande "vattenfall" av små ca 2 cm stora blommor.
För att få detta "vattenfall" av blommor fordras en rejält tilltagen ampel eller urna och en god vatten och näringstillförsel, men låt plantan torka upp (utan att sloka) innan de vattnar igen. Millionbells finns i rosa och blått och skyddar sina små klockor genom att sluta dem vid regn.
Runt många av ampelväxterna sitter numera en grön plastställning. Försök inte att ta bort den här ställningen utan klipp av ett av de nedersta horisontella banden så plastkrukan går att lossa. Plantera sedan plantan med ställningen kvar. Plantan täcker snart ställningen så den inte syns men hindrar att plantan fläks och blåser sönder.
För den kanske lite skuggiga entrén prova flitiga Lisa, fuchsior eller Lyckliga Lottor tillsammans med murgröna.
För att få vackra och frodiga plantor fordras stora krukor, amplar och urnor med ordentliga dräneringshål och lecakulor i botten. Gödselvatten måste tillföras minst en gång i veckan eller vid halv dos vid varje vattning. Tänk på att sommarplantor inte tål frost. Fram till skolavslutningarna är penséer de enda som går att plantera ut om man inte kan täcka vid frostnätter.
Lycka till!
En fint färgavstämd plantering med petunia,
blomstertobak, flitiga Lisa, prydnadskål och sommarslöja.
Foto: Mona Holmberg