Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Snö och frö

Nu har julsnön kommit, det började snöa ordentligt förra veckan och nu har vi fått säkert en halvmeter. Det är bra för perennerna, och vackert också! Svartvinbärsbuskarna som jag band upp till "kvastar" förrförra helgen har fått små söta vita "mössor" och rönnen som har dignat av rönnbär dignar nu av snö.

Av Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten.

Onsdagen den 18 november 1998.

"De gamla" sa i höstas att när det är så här mycket rönnbär kommer det att bli litet snö i vinter, men jag vet inte jag...

När det snöar ute, sitter jag inne och tänker på fröer och knölar. Det måste vara den dåliga sommaren vi har haft som gör att vårplanerna börjat komma så tidigt. Och så frökatalogerna då, som sagt. Jag har fått en till i veckan, "The Organic Gardening Catalogue" som ges ut av den engelska föreningen HDRA. Jag har just blivit medlem i HDRA, och i deras Heritage Seed Library. I december kommer en lista från Heritage Seed Library där man får välja sex frösorter, så det ser jag fram emot. Kanske de har något spännande till min blivande löksamling!

Men jag måste säga att jag blev litet besviken på "The Organic Gardening Catalogue". De hade inte så många ovanliga grönsaker som jag hade hoppats, och katalogen innehöll inte ens de latinska namnen på växterna. Det låter kanske litet snobbigt att bry sig om latinska namn, det hade jag själv tyckt för ett par år sedan. Men om en växt har flera olika namn på svenska, eller om man inte känner igen det engelska namnet, är det jättebra med de latinska namnen. Och vill man leta reda på information om en växt på WWW är det oslagbart att använda latinska namn som sökord! Sen är det litet intressant att se vilka växter som är släkt med varandra också.

Futurefoods som jag skrev om i förra dagboken har jag beställt från nu. Mest knölar och lökar eftersom det är det som finns i deras höstkatalog. Potatislök, jordärtskocka, en intressant lök som heter "Babbington's Leek" och litet annat. I England går det säkert utmärkt bra att plantera knölar och lökar vid den här tiden på året, men i Vibbyn får man nog ta fram spettet om man ska få ner något i jorden nu. Jag hoppas att jag kan övervintra dem på något sätt - kanske i en hink med sand eller sågspån i potatiskällaren? Jag lägger ut en fråga om det här på Odla:s trädgårdsforum, gå gärna in och svara om du vet hur man ska göra!

Bara inte mössen kommer åt dem... Förra våren beställde jag organiskt odlad sättlök från Lindbloms. Den kom redan i mars, så jag läste instruktionerna noggrant: förvara luftigt och svalt stod det. Jag spred ut dem i en låg korg och ställde på en hylla i potatiskällaren. Jag tror att jag fick för mig att möss inte åt lök...

När det var dags att plantera dem några månader senare klev jag gladeligen ner i källaren - och möttes av en korg full med tomma lökskal och musbajs!

Medans snön föll som Lovikkavantar från himlen tog jag fram min skokartong med fröer - det gäller ju att kolla vad man redan har så man inte ruinerar sig på fröer i onödan! Gissa vad jag hittade? Fröer till sockerärten "Norrlands Express" som jag skrev om i dagboken den 24 september. Jag trodde att jag gjort av med alla fröer i sommar, och var litet deprimerad eftersom sorten inte går att få tag på och fröskörden misslyckats denna blöta sommar. Men jag hade alltså några fröer kvar, och nästa sommar ska jag minsann lyckas med att odla mina egna ärtfröer. Men innan dess blir det nog en hel del snöskottning!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB