Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Snigelbekymmer

Ett av de större bekymren i trädgården är sniglar. Det verkar vara snigelår på de flesta ställen i år. Sniglarna gynnas av den milda vintern som gjorde att ägg och sniglar övervintrade. Det fuktiga vädret är också gynnsamt.

Sniglar har man bekymmer med under hela odlingssäsongen och de sniglar som kommit stannar och äter mer och mer ju större de blir. Det finns många knep vilket antyder att inget är helt effektivt. Det effektivaste sättet är att jaga dem från tidig vår till sen höst. De jobbar om natten och då kryper de högst upp i de växter som de föredrar. Jag talar mest om åkersnigel som jag har erfarenhet av. Dessbättre har vi inte fått den spanska skogssnigeln eller mördarsnigeln än. Vi tvättar rötterna på alla köpta plantor och kastar bort jorden för att inte få in några ägg. För båda sniglarna gäller jakt. Åkersnigeln gömmer sig på dagen under brädbitar och liknande. Under rabarberblad som man lägger ut kan man hitta dem. På kvällen går de upp och äter. De söker speciella växter som isbergssallad och kål. Speciellt salladskål är de förtjusta i särskild när de är små.

Vi har stängt in vårt kålland i en bur av mikroclima/agrocover från lIndbloms frö se vår hemsida. Vi stänger då ute rådjur och kålfjärilar men sniglarna tar sig in. Vi har satt salladskål bland vitkålen och brysselkålen och till allra största delen går sniglarna på dessa salladskålplantor där vi kan plocka dem. Se även Augusti månads trädgårdstips.

Man kan använda snigelbarriär som finns att köpa, sågspån, stenmjöl, släckt kalk, aska och göra avgränsningar. De vill inte krypa över dessa hinder. Problemet är att när det regnar minskar denna spärrkraft. Öl drar till sig sniglar men oftast ligger de i jorden helt nära sin favoritplanta och ids inte flytta sig från den.

Mördarsniglarna är mindre selektiva än åkersniglarna och går på praktiskt taget allt. De går fram som slåttermaskiner. Ofta är de stora och därmed lätta att se till skillnad från åkersnigeln som gömmer sig under bladen.
Titta även på vår sida med [snigeltips](https://www.odla.nu/inspiration/snigeltips-0)


Åkersnigel


Åkersnigel

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB