Snart blossar pionerna
Av Sylvia Svensson
"Blossande röd som en pion"... sa man om någon som rodnade och visst var de röda pionerna de mest kända förr. Numera är färgskalan bredare, den spänner från nästan svartröda över olika nyanser av rosa och vitt till gult. Nya hybrider lanseras varje år och det finns tusentals registrerade namnsorter i världen!
Pionen tillhör ett förhållandevis litet släkte med ca 30 arter vedartade buskar, halvbuskar och örtartade perenner. Den kom förmodligen till Europa på 1600-talet från Orienten.
De flesta arterna har tjocka, förgrenade näringslagrande rötter från vilkas "ögon" stjälkarna med blad och blommor växer upp.
Bladen är dubbelt trefingrade och så kan dessa fingrar vara mer eller mindre flikiga. Till exempel har dillpionen, Paeonia tenuifolia, mycket fint fördelade "dilliknande" blad.
Blanda olika sorter för längre blomning
Blommorna har fem foderblad och minst fem men ofta betydligt fler kronblad. Blomningstiderna infaller från maj ända fram till början på juli. De olika rena arterna, dvs. de vilda, brukar vara först ut, de börjar blomma från mitten på maj, beroende på växtzonen.
De örtartade pionerna är tåliga och trofasta växter som passar i många lägen. De kan vara så tåliga att det enda som visar att här någon gång har funnits ett torp är en blommande pion mitt bland det allmänna förfallet!
Plantering av pion
Den vill helst ha en djup, näringsrik, väldränerad, något fuktig och något lerblandad jord som gärna får innehålla kalk. Tänk noga på var du skall ha dina pioner innan du planterar, då de inte tycker om att flyttas. De kan blomvägra i flera år efter en flytt.
Plantera dem gärna i halvskugga, så varar blomningen längre. Hösten är bästa planteringstiden, men även vårplantering är möjlig. Planteringsdjupet är 5-6 cm, men tänk på att frosten kan skjuta upp nyplanterade rötter, varför täckning är bra åtminstone de första vintrarna. När den väl har etablerat sig, är den sedan trofast och kan som sagt bli mycket gammal.
Gödsla med Algomin och träaska på hösten för frodigare blomning, men mylla ner gödslet cirka 15 cm från plantan för att undvika brännskador och så ge inte för hög dos. Kogödsel och perenngödsel kan användas på våren.
Det finns flera bra böcker om pioner, t.ex. denna av Sveriges "pionkung" Hermann Krupke, i vars trädgård jag har fotat de flesta av artikelns bilder: Pioner