Smygpremiär på trädgårdens glädjeämnen
Viola
Snö, kyla och frost - vi har minsann inte lidit brist på vinterväder detta år. Men våren är trots allt på väg, och du kan lugnt börja glädja dig åt att plantera penséer i krukor vid entrén eller på altanen. Och skulle Kung Bore få ett återfall, är ingen skada skedd. Alla typer av penséer tål nämligen frost.
Den klassiska pensén, Viola x wittrockiana, hör till de växter vi allra först kan plantera ut, och med sina stora, violliknande blommor i rena och blandade färger bär den bud om våren. Penséer blommar från mars till juni, och de trivs utmärkt i full sol i balkonglådor och krukor.
Jens Christoffersen, som driver Gartneriet Landstedet, en handelsträdgård utanför Odense i, hör till de danska penséodlare som har det bredaste sortimentet.
Vår storblommiga pensé heter "Viktoriana", och vi introducerar varje år 15-20 nya färger i den serien. Det är framför allt de klara, starka färgerna som är populära, med lila och rosa som absoluta favoriter. Dessutom finns det också några mer speciella typer, som den storblommiga pensén "Frizzle Sizzle", med sina fransiga blomhuvuden. Det finns också penséer som kännetecknas av skiftande färgspel, berättar Jens Christoffersen.
Revolutionerande viol
När det gäller Viola cornuta, den söta lilla hornviolen, är "en revolutionerande nyhet" på väg, berättar Jens Christoffersen. Hornviolen kännetecknas av sitt flor av små, vackra blommor.
I år introducerar vi en helt ny serie, kallad "Deltini". Den utmärker sig genom att den brer ut sig, så att den bildar stora flata kuddar - något som lämpar sig väl för större krukor.
Hornviolen har ett färgspektrum som omfattar mer än 100 nyanser. Det finns också en del lite mer speciella typer av hornviol. Ett exempel är den storblommiga hornviolen som doftar. Den kommer lite senare på våren, men håller desto längre.
Doftande violer
En annan typ av viol är luktviolen, Viola odorata, som växer vilt i trädgårdar och buskage. Den odlas också i Danmark i begränsad mängd och finns i handeln. Med sin underbara doft skapar den äkta vårstämning runt krukan eller balkonglådan.Violer och penséer klarar sig, som redan nämnts, fint vid minusgrader under öppen himmel. Du kan även plantera dem tillsammans med andra, säsongsaktuella, vintertåliga växter. En möjlighet är lökväxter eller små, städsegröna buskar, som också tål låga temperaturer. På så sätt kan du skapa trevliga miniträdgårdar i krukorna, och därmed tjuvstarta den kommande trädgårdssäsongen.
Ampelviolen - från Australien
Lite senare på säsongen, från mitten av april, kommer ampelviolen, Viola hederacea, en flerårig prydnadsväxt som ganska nyligen kommit till Europa. Ampelviolen tål allt från rumstemperatur till minusgrader, och är därför mycket användbar såväl inom- som utomhus. Under vintern vissnar ampelviolen ned fullständigt, och det kan vara en bra idé att täcka över den med exempelvis granris under den kalla årstiden. Nya skott och blad visar sig inte förrän mot slutet av april. Märk därför ut den plats i trädgården där du planterat ampelviolen.Styvmorsviolen - en del av penséns ursprung
Styvmorsviolen har ett namn som kräver sin förklaring: Det nedersta kronbladet är en "styvmor" som sitter och brer ut sig på två stolar (foderbladen). I knäet har hon ett fat gröt med en stor smörklick (den gula fläcken vid kronbladets bas). Styvmoderns egna barn (de två mellersta kronbladen, eller sidokronbladen) sitter nära smöret på var sin stol, medan styvbarnen (de två översta, mörkare och lite mer dämpade kronbladen) sitter längst bort och får nöja sig med en stol, d.v.s. ett foderblad tillsammans.
![](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2FDeltini-Rose-Pink.jpg)