Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Slån

Det skummar vita moln av "vispgrädde" längs strandängarnas skogsbryn… det är de tusentals slånbuskarna i full blom som står för detta skådespel med surrande bin och humlor som orkester!

Prunus spinosa, slån, växer vild mest längs kusterna från Bohuslän till Uppland och på Öland och Gotland.

Den är en lövfällande buske med svartbruna, törnklädda kvistar, blir ca. 2-3 meter hög och bildar nästan ogenomträngliga snår, där många småfåglar och andra små djur kan finna en skyddad boplats. Det hävdas att många av dessa snår är mycket gamla, då de vuxit på samma plats i "evigheter" om marken på åtminstone ena sidan hållits öppen.

Slån blommar på bar kvist i maj och efter blomningen kommer de 2-4 cm långa, äggformade bladen med naggade kanter. På senhösten mognar de blåsvarta, ätliga bären, som kan användas till att göra saft, sylt, gelé och slånbärslikör.

Det finns några odlade former: 'Plena' har dubbla, vita blommor och är mycket fin i trädgårdssammanhang, t.ex som friväxande häck. Sorten 'Purpurea' har svagt rosa blommor och är också mycket vacker.

Innan man använder bären är det bra om de är frostbitna, det ger en mildare, godare smak. Om det inte blir någon frost när bären är mogna, kan man stoppa dem i frysen innan man använder dem. Ett bra sätt att förvara bären längre in på vintern och laga till dem sedan den värsta höstbrådskan i trädgården har lagt sig.

Slånbärssylt

Ta bort de stora kärnorna på ca 2 liter bär.
Lägg bären i grytan med 6-7 dl socker och ett par kanelstänger.
Häll i ca. 1 dl vatten.
Koka till syltkonsistens.

Slånbärssaft

2 liter slånbär
5 dl vatten
500-600 g socker per liter avrunnen saft
(1 rågat kryddmått natriumbensoat)

Rensa o skölj bären och lägg dem i en bunke.
Koka vattnet och slå den över bären, täck och låt stå tills nästa dag.
Sila saften, koka upp och slå den över bären igen. Låt stå tills nästa dag. Upprepa ännu en eller ett par gånger.
Sila saften, mät den och blanda i sockret. Koka upp, skumma väl och tillsätt ev. konserveringsmedel.
Häll upp saften i flaskor och tillslut dem väl.

Slånbärslikör

Brännevin 
Frostbitna, mogna slånbär
Socker

Fyll en burk med slånbär och slå på brännvinet så det täcker. Låt det stå någon månad. Sila bort bären och mät spriten. Räkna ca 2-3 dl socker till 1 liter slånsprit. Spar spriten. Häll bären i burken igen och slå sockret på bären. Skaka den då o då så sockret löser sig och drar ur den sista spriten ur bären. Låt stå tills bären skrumpnar. Sila av bären och blanda sprit/sockerlösningen med slånspriten. Häll i en vacker flaska.

Du kan istället för renat ta gin, då blir det slångin, eller ljus rom, då kallas resultatet slåneld. Smaka och söta till behaglig smak.

Skål!



Slånbuskar
Prunus spinosa

Slånblommor
Prunus spinosa
Slånbär
Prunus spinosa

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB