Skuggtåliga perenner
Den dramatiska trädgården där bladverket spelar första fiolen
Till denna grupp med skuggälskande perenner hör en del av de mest magnifika bladväxter vi har. Här nämner jag några sådana:
Först tänker man väl på den stora mängden av olika Hosta som finns. Här finns verkligen mycket att hämta: från meterhöga jättar till några cm låga dvärgar, med bladfärger i grönt, gult, blått, grått och både gul- och vitvariegerade. Även om en del Hostor tål sol, så blir bladfärgerna djupare i vandrande skugga, d v s att de får sol en del av dagen. Blommar med lila eller vita blommor beroende på sort.
Helleborus eller julros gillar vandrande, lätt skugga bland glesa, lövfällande buskar. Där får de ljus under vintertid då blomningen vanligen inleds. På sommaren, då de enbart är gröna, skyddas de här av alltför intensiv sol, som annars kan bränna bruna fläckar på bladen. Det finns många arter och sorter, men enbart som bladväxt är de storväxta, grönblommiga H. foeticus- och argutifolius-sorterna kanske de bästa, liksom de högväxta sorterna av H. orientalis, av vilken det finns många namnsorter med varierande blomfärg.
Aconitum-släktet innehåller också många frodiga växter med vackra blad och oftast vackra blommor.
Plymspirea, Aruncus dioicus, har frodiga gröna blad. Namnsorten 'Kneiffii' är mindre än arten och har mer inskurna blad. Bra som bakgrundsväxter.
Egendomliga blad och blommor har släktet Arum, munkhätta. Två arter är i odling hos oss, A. italicum och A. maculatum, bägge med flera namnsorter.
Asarum europaeum, hasselört, har vintergröna, glänsande runda blad. Bra marktäckare för skugga.
Aceana inermis 'Copper Carpet' bildar gärna en kopparglänsande matta med sina sirliga blad, trivs företrädesvis på torrare ställen i full sol. Även andra arter o sorter finns.
Astilbe-släktet innehåller en lång rad vackra växter. Särskilt sirliga är A. simplicifolia-hybriderna, där blommorna är oansenliga men bladen och växtsättet vackert. Från sol till skugga.
Claucidium palmatum har visserligen mycket vackra blommor på försommaren, men även fräscha gröna, stora blad!
Cyclamen coum har blad med vacker mönstring, blommar sent på hösten med rosa eller vita blommor, men den stora behållningen är de vackra bladen. Ca. 10 cm hög, flera namnsorter. Zon 1-2.
Dicentra-släktet har några mycket användbara växter:
D. eximia och D. formosa, fänrikshjärta, fyller lätt stora områden med sina sirliga, friskt gröna blad, som är dekorativa även när plantan inte blommar.
D. cucullaria, sjömanshjärta, är liten men har mycket vackra blad, stålblåa med vitaktig undersida. En raring för halvskuggiga stenpartier. Zon 3.
Det stora Geranium-släktet innehåller massor av växter med frodiga, vackra blad, så de är mycket användbara i bladrabatter. Blomningen är förstås också vacker, så det kan betraktas som ett extra plus.
G. renardii har mycket vackra blad, men oansenliga blommor.
Släktet Epimedium är bladväxt framför allt, även om de kan blomma kortvarigt på våren. Har även vackra höstfärger. Många sorter och namnsorter.
Filipendula rubra 'Venusta' och även andra älggräs har frodiga, vackra blad och bildar yviga perenner.
Iris-släktet innehåller en del av de vackraste bladväxterna. De blommar ju också vackert men kort, oftast under försommaren, så den stora behållningen under sommaren och hösten är de stela, upprätta bladen som finns i en mängd olika gröna, grågröna och variegata- nyanser. T.ex. Iris foetidissima 'Variegata' och I. pseudacorus 'Variegata' är mycket effektfulla.
Liriope muscari är en lilje-släkting med roliga, lila 'bär' och styva, upprätta blad.
Lysichiton americanum, skunkkalla, har illaluktande jätteblommor, men för de jättelika bladens skull är den väl värd att odlas.
Omphalodes verna och dess variegerade namnsorter är fina marktäckare redan tidigt på våren, liksom myskmadra, Galium odoratum och Brunnera macrophylla. Symphutum grandiflorum 'Hidcote', vallört, är också uppe tidigt på våren.
Phytolacca americana har vackra bär på hörsten efter oansenliga blommor. Yvigt bladverk. Giftig.
Pulmonaria-släktet har många förtjusande bladväxter för rabattens framkant eller som underplantering för buskar och träd. Många av sorterna har starkt silverfärgade blad i olika mönster. Även blomningen är vacker men kortvarig.
Rheum palmatum, flikrabarber, och R. alexandrae, kejsarinnans förkläde, hör med sina jätteblad till de mest ståtliga perennerna. Den sistnämnda har även en kul blomsterställning där de ljust gulgröna pappersaktiga, stora högbladen är mycket speciella.
Rodgersia tubularis, syn. Astilboides tubularis, parasollblad. Mer än meterhög. Vill ha fuktighetshållande, porös jord, helst i halvskugga, men klarar även soliga lägen om den får tillräckligt med vatten.
Det finns flera andra Rodgersior med de mest magnifika blad man kan tänka sig.
Mor och barn, Tellima grandiflora, har vackra, gulprickiga blad och rara, men oansenliga blommor. Bra fyllnadsväxt för framkanten av rabatten.
Tiarella, spetsmössa, är en låg, frodig perenn med sirliga, diskreta blomvippor. Flera namnsorter med olika blad- och blomfärger finns.
Släktet Trifolium har tretaliga blad såsom namnet antyder. Blommar en kort tid på försommaren, sedan är det bladverket som gäller tills även den går till vila.
Veratrum album, V. viride och V. nigrum har mycket egendomliga, vackra ljusgröna blad (se bild) som är den stora attraktionen, även om den kan blomma med oansenliga blommor i höga ställningar. Zon 8. OBS! Giftiga.
Vinca minor och den något känsligare V. major bildar snabbt mattor och är bra som undervegetation. Vintergrön. Expanderar kraftigt!
IntroduktionTräd och buskar, vintergröna
Träd och buskar, lövfällande
Skuggtåliga perenner
Perenner för soliga ställen
Klätterväxter
Ormbunkar
Prydnadsgräs
Ettåriga
Asarum-hybrid
Veratrum viride