Skuggrabatter
Vi har väl lite till mans o kvinns varit hos någon som visat upp sin trädgård och kommit fram till ett skuggigt hörn av tomten. Då har trädgårdsägaren resignerat konstaterat: Och här växer det ingenting, det är för skuggigt. Men det behöver inte alls vara så. Det finns åtskilliga växter som klarar t.o.m. djup skugga och förvånansvärt många klarar av s.k. vandrande skugga, alltså skugga under en del av dagen. Och den lätta skuggan under ljusa lövträd kan vara ett drömläge för en hel del perenner. Så nog finns det möjligheter även för ett skuggigt hörn i trädgården.
Den s.k. surjordsrabatten, som jag skrev om i en tidigare artikel, är förstås idealisk att anlägga i den ljusa skuggan under lövträden. Läs mera HÄR. För icke-surjordsrabatter gäller att jorden är humusrik, luftig och fuktighetshållande, då finns det många växter att välja bland. Blanda in barkmylla, grov torv, grov sand, grus, kompost och förmultnad stallgödsel och gärna även gammal skogsmylla om det finns.
Om man vill plantera i en djup, torr skugga under stora träd, behöver man ändå inte ge upp: Hasselörten, Asarum europaeum, och bergenian, Bergenia cordifolia, klarar även sådana lägen.
Annars är en lund, en s.k. woodland-anläggning, idealisk under trädkronorna, bara det kommer in lite sol mellan bladverket. Det behöver inte alls röra sig om några jätteområden, några gamla knotiga träd och några yviga buskar kan också bilda ett vackert woodland. Om träden är väldigt stora och grenarna går ända ner till marken och tar för stor plats, är ett enkelt sätt att lätta upp dem att stamma upp dem, alltså att såga av de nedersta grenarna så att de bildar ett nätt, vackert träd. Grenarna måste förstås kapas med omsorg och i rätt tid, så att såren får möjlighet att läka och inte blir inkörsportar för allehanda svampinfektioner.
När det gäller växterna i ett woodland, är de ofta eleganta med vackra blad och intressant växtsätt. Skuggans blommor är mera diskreta än de i solrabatten, särskilt vita blommor lyser trolskt i skuggan. Vackra prydnadsgräs med yviga, vitstrimmiga blad kan också vara mycket vackra bland skuggorna.
På våren, innan lövträden har hunnit bli alltför yviga, kan lunden lysas upp av lökväxter, såsom poetnarcisser, vårstjärnor, snödroppar, klosterliljor, hundtandsliljor, kungsängsliljor, liljekonvaljer och vissa nunneörter. Även julrosor, sippor och primulor av olika slag trivs då ypperligt här.
Senare på sommaren kommer lövträden att skugga mera, så marken får mindre ljus. Nu frodas ormbunkar, funkior, sockblommor, daggkåpa, andra sorter av nunneörter, rams, nattviol, blodört, aklejor, blågull, nysrot, sorgklocka, tolvgudablomma, stjärnflocka, stormhatt, skogsvallmo, treblad och många stolta liljor här. För att inte glömma den magnifika blå bergvallmon!
Det är bra om man planterar marktäckare mellan de högre perennerna, så att jorden hålls sval och fuktig. Sådana marktäckare är hasselört, plister, lungört, harsyra, stjärnarv, myskmadra, murreva, krypkotula, ormöga, skuggröna, vintergröna och många fler.
Tänk på att även välja några höstblommande perenner, som tar över när sommarens flor är förbi, som astilbe, höstanemoner och höstflox, glöm ej heller buskar med vackra bär!