Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Skötselkalendern - Vad göra i trädgården i Oktober!

Hösten är officiellt här, vissa har redan fått nattfrost och temperaturen sjunker stadigt i hela landet. Men än finns det saker kvar att göra i trädgården!

Text och bild: Anna Theorin

Jag är en höstmänniska. Och jag vet att det finns fler av er därute. Hösten för mig är att jobbet såklart lugnar ner sig, jag har tid att pilla med min egen trädgård för en gång skull och det är sådär friskt i luften. Hösten är också tid för reflektion. Vad har fungerat i trädgården i år och vad har varit mindre bra. Jag gillar den sakta lunken på hösten. Alla blommande växter tar längre tid på sig. Hösthallonen mognar i takt med den svaga solen och äpplena blir lite sötare i smaken av nattfrosten. Hösten är en fantastiskt tid i trädgården!

  • Höstplantera mera! Jag kanske tjatar om detta men hösten är en ypperligt bra tid för plantering. Jorden är varm, luften är fuktig och ogräset får inte riktigt lika bra fäste. När man planterar på hösten så ser det såklart inte lika "roligt" ut som på våren/sommaren. Växterna har gått, eller ska, gå i vila och vissa har till och med inga blad. Men tänk bara på hur fint det blir nästa säsong och dröm dig bort till det!
  • Höst + Lökar = Sant! Plantera ner vitlöken nu för skörd nästa år. Tryck ner några krokusar vi entrén och dröm dig bort till den tidiga vårsolen och de sömndruckna humlorna nästa säsong. Gör en lökäng under ett träd eller plantera Narcisser i krukor som du ställer fram på trappen nästa påsk. Det är bara fantasin som sätter gränser när det kommer till lökplantering. Och om du har problem med råddjur som sätter käppar i hjulet, prova TricoGarden. Det fungerar utmärkt mot vilt. Ni hittar den här.

  • Gör höstkrukor! Jag fullkomligt älskar hortensior i krukor, tycker de håller sig länge om man vattnar ordentligt. Sen är den väldigt snyggt med grön ljung. Den håller färgen hela vintern och är enkelt att sköta. Olika sorters gräs är effektfullt. Även om de vissnar ner så brukar de behålla sin snygga vintersiluett.

  • Rensa ogräs. Jag vet att det är trist! Och oftast blött och lerigt nu under hösten men om man fortsätter att rensa bort ogräset tills det blir riktigt kallt så slipper man mycket problem till våren. Rotogräs övervintrar i marken och om man får bort så mycket man orkar och hinner i år så blir det mer tid till roligheter nästa vår.
  • Kupa rosor och vattna vintergrönt. Om man har känsliga rosor eller är en riktig zonbrytare så kan det vara bra att kupa dem innan vintern. Skotta helt enkelt upp en liten kulle av jord runt stammarna på rosen. På våren krattar du bort det igen. Detta skyddar den känsliga punkten som kallas ympställe mellan grenar och rötter. Vintergröna växter tappar inte sina blad och vatten avdunstar alltså konstant från växten. Om man bor i en snöfattig del av sverige kan det vara bra att ge dem en riktig rotblöta innan tjälen och vintern anländer. Jag låter slangen ligga på en timme eller två under mina rhododendron när jag vet att kylan är på ingång.

  • Att klippa ner sina perenner eller inte? Det är frågan. Jag brukar förespråka att man ska ta bort så lite material (växtdelar) från sina rabatter som möjligt. Detta för att det är bra för jorden och microlivet att alltid få tillgång till växtmaterial för nedbrytning. Om man tycker det ser skräpigt ut med hängande, halvdöda perenner. Kan man klippa ner dem i små små bitar och låta dem ligga kvar i rabatten. På så sätt ser det trevligare ut men jorden får fortfarande sin jordförbättring och alla maskar och småkryp är mätta och glada.

  • Löven är en stor tillgång till trädgården och inget som ska slängas i onödan. Eklöv och boklöv är förlåtet om man slänger, speciellt om man har mängder då de förmultnar så långsamt. Dock tycker jag att en del av ek-och boklöven ska slängas i surjordsbäddarna och under till exempel rhododendron och andra surjordsbuskage. Men tillbaka till löven. Jag har mängder av träd och det blir såklar mängder med löv på hösten. En del klipper jag sönder med gräsklipparen och sen krattar ut på gräsmattan. Perfekt mullhöjande material. Andra högar sprider jag ut i mina rabatter, under träd, i trädgårdslandet med mera. Där får de sedan ligga tills tidig vår. Oftast har en stor del hunnit förmultna under vintern. Perfekt som gratis jordförbättring i landen!

Hoppas ni har fått lite tips på vad ni kan hitta på i trädgårdarna nu under hösten. Men glöm inte det viktigaste! Njut av din trädgård och känn inga måsten!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB