Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Skördesäsongen lider mot sitt slut

Etelhem, Gotland

Nu börjar en del kryddväxter så smått att ge sig för den här säsongen. Man kan se små gulnande blad lite här och där. Skördesäsongen lider mot sitt slut och det är dags att börja tänka på hur kryddväxterna skall klara vintern. Här följer några tips på vad man kan göra.

Odling inomhus i kruka
Det är svårt att få kryddorna att klara hela vintern inomhus i vanlig rumstemperatur. Det finns i princip två val du kan göra. Antingen håller man liv i växterna så länge det går och är glad för det, eller också får man ordna ett bättre vinterviste åt dem. Kryddplantorna vill ha ett svalt, frostfritt och samtidigt ljust utrymme på vintern. En veranda eller ett källarfönster är exempel på placeringar som kan fungera bra. I övrigt får man titta till dem ungefär som man gör med vanliga krukväxter.

**Odling utomhus i kruka

Även här kan du göra på lite olika sätt. Icke vinterhärdiga sorter måste naturligtvis tas in i lämpligt utrymme (se ovan). De vinterhärdiga kan stå kvar utomhus om klimatet inte är för strängt där du bor. Man kan bädda in dem med tex. halm eller dagstidningar. Det största problemet brukar vara lerkrukorna som gärna spricker av kylan. Ett annat vinterknep är att ta ur plantorna ur krukorna och helt enkelt gräva ner dem i trädgårdslandet. De behöver i så fall få lite tid för att rota sig innan den riktiga kylan sätter in. Lerkrukorna tar man in och förvara på frostfri plats. Är du det minsta tveksam på härdigheten är det säkrast att ta in plantorna.

Odling i trädgård
Man behöver inte klippa ner växterna på hösten. Det skall i så fall vara av estetiska skäl. Växterna kan se lite skräpiga ut fram på senhösten/vintern. På Etelhems Örtagård låter vi kryddplantorna vissna ner i lugn och ro, och klipper ner dem tidigt på våren. Vill man ge kryddorna ett extra vinterskydd kan man täcka dem löst med löv, halm eller granris tex. Särskilt timjan har en benägenhet att ge upp under snöfattiga vintrar. En annan sak som är bra att göra är att sätta ut skyltar med växternas namn, i synnerhet om de är på första året. Det gäller ju att hitta de små liven när de tittar upp nästa vår igen. Först att blomma i vår kryddgård är spansk körvel, som brukar komma i april/maj.

Tina och Håkan Pettersson Etelhems Örtagård



Åbrodd


Mejram

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB