Sköna liljor i vårens bukett
Liljan är drottningen bland blommorna. Rak och ståtlig med de tunga blomklockorna lätt nerböjda eller stolt upprätta ger den ett aristokratiskt uttryck. Liljan ger lång blomsterglädje antingen den placeras ensam i vas som ett utropstecken eller flera tillsammans i ett lågt arrangemang. Numera finns också lågväxande sorter i kruka för fönsterbrädan eller tidig utplantering.
Den kalla våren gör att längtan efter blommor och trädgård blir nästan överväldigande. Man vill ju så gärna se att det växer även utomhus. Men - i väntan på att aprilsol äntligen ger värme får vi glädja oss åt blommor inomhus eller kanske på yttertrappan eller balkongen. Lång hållbarhet vill vi också ha och då ger liljor som snittblomma eller i kruka ett utmärkt alternativ.
Många nya sorter
Liljan är som de flesta blommor föremål för ständig korsning och förädling. Allt i förhoppning att hitta en ny revolutionerande sort som i färg, form och hållbarhet kan konkurrera med de som redan finns.
Man delar in liljorna i tre grupper. De asiatiska som har många blomklockor på varje stängel. Hit räknas den nya 'Pollyanna' som har en härligt tonad gulorange färg. Eller varför inte prova cremevita 'Navona' eller den trendiga 'Grand Cru' som är tvåfärgad i rött och orange. Den mörklila America passar i den starka färgskala som är modern just nu.
De orientaliska liljorna har mycket stora, ofta starkt doftande blommor. I den gruppen hittar vi de klassiska ljuvt rosa 'La Reve' samt den rosavita 'Stargazer'.
Slutligen finns den trumpetformade longiflorumgruppen dit den mycket gamla vita trumpetliljan räknas.
Nu har man korsat fram ytterligare en grupp som kallas LA-hybrider. Det är en korsning mellan longiflorum och asiatiska liljor som resulterat i flera nya sorter. En av de bättre är den laxfärgade 'Donau' som har stora, upprättstående klockor med svag doft.
Användbar på många sätt
Liljans hållbarhet är mycket god och dessutom ser en blomma även i ensamt majestät "mycket" ut.
Just nu är det liljor med starka färger som är mest populära. Kanske beroende på den inredningstrend som gäller med gult, orange och vinrött.
Liljor tillsammans med skir brudslöja och prydnadsgräs passar både till hemmafesten eller att ge bort. Eller varför inte matcha en lilja med en vas i klatchig färg, en trevlig och uppskattad present.
Liljor passar också bra i låga arrangemang där man skär av blomstängeln och sticker stjälkarna i oasis (grön stickmassa). Oasis finns att köpa i blomsteraffären. Täck ytan med gröna blad som klipps från krukväxterna som ändå behöver beskäras så här års.
Liljor i kruka
Vill man ha mångårig glädje av sina liljor köper man dem odlade kruka. I dag finns lågväxande sorter som passar bra som krukväxt eller som tidig utplanteringsväxt tillsammans med t.ex. pensé eller primula. Krukodlade liljor passar bra i lite halvskuggigt läge och när de har blommat klart i kruka planteras de ner i trädgården där de sedan kommer tillbaka år från år.
Liljan genom tiderna
En gammal kulturväxt som liljan har naturligtvis samlat på sig en mängd legender. Hur gammal den är i odling vet man inte. Man har funnit liljelökar i en av de gamla egyptiska mumiegravarna. De var med säkerhet ditlagda som färdkost.
Man vet också att östasiatiska arter odlats sedan mycket lång tid tillbaka. Inte för sin skönhets skull, utan för att de var matnyttiga.
Så beskrivs t.ex. hur Mindre Asiens, Syriens och Israels nomadfolk ofta förde liljelökar med sig på sina vandringar. Där de gjorde längre uppehåll planterade de lökar, som sedan kom till användning, både som föda och som medicin.
I Frankrike blev den franska liljan en nationalsymbol. Sedan spelade det mindre roll att blomman i verkligheten inte var en lilja utan en iris.
Så här sköts liljor som snittblommor:
· Välj stänglar där de nedersta blommorna visar färg, då orkar alla de andra knopparna slå ut.
· Skär av en bit av stjälken med ett långt snett snitt och rensa stjälken som hamnar under vattnet från blad som annars förorenar vattnet.
· Tillsätt halv dos snittblomsnäring som hjälper knopparna att slå ut.
· Placera vasen med blommorna svalt under natten. Används snittblomsnäring fylls vatten på varje dag, i annat fall byts det helt.
· Pollen från liljor kan ge fläckar på kläder och dukar. Dessa tas lätt bort med en bit tape.
Liljor i kruka eller som snittblomma ger långvarig blomsterglädje.
Foto:IBC