Skapa med ljusslingor och lyktor
Av Sylvia Svensson
Förr var det mest till jul vi satte upp ljusslingor. Det gjordes på traditionellt vis genom att hänga dem i granar och buskar. Levande ljus från lyktor och marschaller lyste upp gårdar vid fest. Detta kan vi fortsätta göra, men nu finns det många nya spännande alternativ att experimentera med för att få ljus runt oss, inte bara till jul utan under hela den mörka årstiden.
Här har jag samlat ihop egna och andras idéer om hur du kan få ljus runt omkring dig. Det är fritt fram att fortsätta med experimenten, bara du tänker på brandsäkerheten.
LED-belysning
Nya LED-lampor är ofta säkrare än gamla typer av lampor, LED-lampor blir ju inte så varma. Många ljuskällor finns med solcell som strömkälla, men under denna solfattiga tid är det inte alltid att de räcker till. Då kan man använda en svagströmsslinga med 24 volts adapter godkänd för utomhusbruk.
Ljusslingor Skapelsen i gjutjärnsgrytan är ett vackert mossarrangemang där små, röda jultulpaner planterade i sand under mossan bildar mittpunkten. Runt grytans kant slingrar sig en flerdubbel ljusslinga och gör så att arrangemanget även syns i mörkret.
Ett liknande arrangemang på ett stort fat utnyttjar en något uttjänt ljusslinga där alla lampor inte längre lyser. Slingan döljs under en yvig rugge mossa och de lampor som fortfarande lyser, dras fram genom mossan.
En uttjänt ljusslinga kan också stoppas in i en stor urgröpt pumpa. Dra lamporna som lyser genom hålen du borrat i pumpans skal. Använd borrmaskin och litet borr! Resultatet blir en igelkott med lysande taggar.
En ljusslinga inuti en snö- eller islykta är praktisk, du slipper du passa den och den smälter inte så lätt.
Det är också kul att hänga en motiv-ljusslinga i ett naket småträd, se min bild med små rosa fjärilar hängande från trädgrenarna.
Eller varför inte hänga en rejäl slinga med större lampor på de nedre grenarna av ett stort träd. Under trädet kan du sedan ha ett bord med ett par stolar. Där kan du sitta en stund inlindad i en värmande filt med en rykande varm temugg i handen.
Stenlampor och spotlights Använd ”stenlampor” eller andra typer av spotlights till att belysa växtarrangemang du gjort i krukor. På min bild har jag riktat en sådan ”stenlampa” mot ett par stora krukor med växter och pumpor. Själva lampan syns inte, bara ljuset. Låt gärna färgstarka höstlöv ligga kvar på marken det ger arrangemanget ytterligare en dimension!
Kraftigare spotlights kan användas för att belysa större trädkronor på ett smakfullt och vackert sätt.
Dekorationsbelysning av olika slag Jag har använt dekorationsbelysning i form av ett risknippe försett med smålampor. Den är placerad mitt i ett arrangemang med vintergröna kvistar som är instuckna i den nu nakna krukjorden efter sommarblomsarrangemanget. De vintergröna kvistarna håller sig ofta hela vintern.
Olika typer av ljuslyktor är vackra att ha lite varstans. På trappan, altangolvet, på utebordet, ute i trädgården eller varhelst du behöver en ljuspunkt.
Det finns också seriekopplade trädgårdslampor som kan användas för att belysa en mörk gång. Dessa kan även placeras i rabatter och användas för att belysa buskar och småträd.
Blockljus med LED Istället för att använda levande ljus är blockljus med LED-belysning säkrare, särskilt för barnfamiljer. De kan användas till många olika dekorationer, särskilt när levande växter ska arrangeras med ljus. De bränner inte sönder växterna då de inte blir så varma.