Sensommarsådd! Vilka blommor kan man så nu och hur?
Text och bild: Anna Theorin
Det finns hundra olika sätt man kan så växter och alla gör på sitt eget sätt. Jag har provat mig fram och kommit fram till att detta är en bra metod för mig. Prova ni gärna med! Jag har tagit med de sorter jag tycker är enklast att så ute nu. Det finns massor av sorter man kan så ute nu, det är egentligen bara att prova sig fram tills man hittar sitt sätt.
Om man vill kan man prova att skörda egna frön från sin trädgård. Plocka av torra frön och lägg de i ett kaffefilter på ett mörkt ställe. Då försvinner den sista fukten ur dem. Tänk bara på att man inte alltid får exakt samma färg på växten som av moderblomman om man tar egna frön i trädgården. Speciellt Fingerborgsblomma och Akleja brukar ändra färg friskt.
Akleja
Aklejor sprider sig lätt med frö men de korspollinerar sig lika lätt. Det betyder att de ändrar färg och form när det blir en ny fröplanta. Så om man har en sort man verkligen vill ha får man så om den ibland. Mina Aklejor drar alltid mot blått när jag inte sått några nya på ett tag. De trivs i sol-halvskugga och går att odla ända upp till zon 7. Så fröna i såjord och täck med ett tunt lager perlite. Ställ krukorna i skuggan och glöm inte att vattna. Här hittar ni våra Aklejafrön!
Fingerborgsblomma
Fingerborgsblommor är tvååriga växter, det betyder att de första året får en bladrosett och blommar andra året. Sen sätter den nya frön och får en bladrosett. Så om man vill ha Fingerborgsblommor kontinuerligt så måste man så dem varje år eller låta dem fröså sig i rabatten. De trivs i sol-halvskugga och klarar sig i zon 6-7. Så fröna i såjord och täck med ett tunt lager perlite. Ställ krukan i skuggan och glöm inte att vattna. Härhittar ni våra frön till Fingerborgsblomma!
Borstnejlika
En till tvåårig växt som oftast doftar underbart och är en perfekt snittblomma. Den blommar alltså andra året och kan sås nu. Borstnejlikor sprider sig ganska kraftigt vilket gör att jag inte låter den självså sig. Klipper av vissna blommor och sår hellre nya på sensommaren. Då vet jag vart de hamnar och hur de ser ut. Vill stå i sol och klarar zon 7. Så fröna i såjord och täck med ett tunt lager perlite. Ställ krukan i skuggan och glöm inte att vattna. Härhittar ni våra frön till Nejlikor.
Rudbeckia
Vissa Rudbeckior självsår sig lätt som till exempel sorten "Magnus". Men om man vill ha lite mer kontroll så sår man de själva. Oavsett namnsort så vill de stå i sol och i väldränerad jord. Vissa namnsorter tål inte högre zon men de flesta går att odla upp till zon 6-7. Så fröna i såjord ca 1 cm ner och ställ krukan i skugga, glöm inte att vattna. Här hittar ni frön till Rudbeckior!
Röllika
Även Röllikan självsår sig lätt om man låter fröna sitta kvar. Men jag sår mina eftersom jag vill ha lite roliga färger och sorter. Röllikor vill stå i sol och ha väldränerad jord, de klarar sig till zon 7. Plantera i såjord ca 1 cm ner och ställ krukan i skugga, glöm inte att vattna. [Här](https://www.odla.nu/shop/search?q=röllika&fq[category]=Övriga Blomsterfröer&fq[category_id]=465)hittar ni våra frön till Röllika!
Jag hoppas ni provar på att så blommor så här sent på säsongen! Det är väldigt roligt och inte lika tidskrävande (och platskrävande för den delen) som om man sår inomhus på våren. Innan vintern kommer kan ni antingen ösa på med löv på krukorna eller gräva ner hela krukan i en rabatt. Jag själv kör lövtricket och om det kommer någon snö som lägger sig brukar jag skotta upp lite snö ovanpå löven. Till våren när man ser att det börjar växa kan man plantera ner plantorna där de ska stå. Lycka till!