Salve salvia!
"Salve salvia" betyder Var hälsad, salvia!
Citatet är hämtat ur Göteborgs Botans sommarrabatt vid entrén, där man har gjort en plantering med olika sorters salvior, både ett- och tvååriga och perenna kryddsorter.
Släktet Salvia innehåller bortåt 900 olika arter och många av dessa är aromatiska och väldoftande, alltså kan de användas som kryddor i maträtter och i olika teblandningar.
Redan i antikens Grekland använde man kryddsalvian som hälsobringare, den ansågs befrämja ett långt och friskt liv.
Som sommarblommor ses oftast de amerikanska, främst sydamerikanska, sorterna. Nämnas kan bl.a. Salvia splendens, praktsalvia, S. patens, blåsalvia, S. coccinea, scharlakanssalvia och S. farinacea, daggsalvia. Av alla finns vackra namnsorter att köpa.
Från Medelhavsområdet kommer S. viridis (syn. S. horminum), broksalvia, där det är högbladen och inte blommorna som är den stora behållningen. Av alla nämnda arterna finns vackra namnsorter att köpa.
Sommarblommorna behöver ofta förkultiveras några veckor för att inte blomma alltför sent. Cirka vecka 12 kan det vara lämpligt att så dem.
Tänk på att salvior är ljusgroende, så fröna ska därför inte täckas, bara tryckas in lätt på den fuktiga såjorden.
Man skolar om en gång när plantorna går att hantera. De behöver mycket tilläggsljus i form av lysrör eller liknande för att de inte ska bli långa och taniga.
När faran för nattfrost är förbi, avhärdar man plantorna och så planterar man ut dem i sommarrabatten eller i urnor och krukor.
Planteras i väldränerad jord i varmt, soligt läge.
Blommar i juni-september. Om man tar bort de första, vissnande blomsterstjälkarna, brukar de komma med fler stjälkar.
Den perenna kryddsalvian, Salvia officinalis, med sina smala, vackert grågröna blad är tjusig, men det finns också en rundbladig, större namnsort, 'Berggarten', som är minst lika vacker och grågrön även den. Dessa båda blommar med ljuslila, små blommor på sensommaren.
Det finns även en vitblommande sort, 'Albiflora' och dess mindre kusin, 'Minor Alba'.
Blad med fläckar i olika färger har sorten 'Tricolor', sedan finns den mörkbladiga sorten 'Purpurascens' och den gulbrokiga 'Icterina'.
Dessa tre sistnämnda är populära som prydnadsväxter, de är vackra långt in på hösten, då de inte är särkilt frostkänsliga.
Dessa är härdiga till zon 2 ungefär, med torr vintertäckning kanske även 3.
Starkt ananasdoftande är ananassalvian, S. pratensis (syn. S. rutilans). Den kan blomma med små, vackert klarröda blommor på senhösten, om man tar in växten innan frosten tar den. Den är flerårig men klarar inte våra vintrar, utan måste vinterförvaras frostfritt.
Önskas stora, håriga, silvriga blad, är silversalvian, Salvia argentea, en av de bästa. Odlas vanligen som ettårig utplanteringsväxt, även om den egentligen är tvåårig eller en kortlivad perenn. Här är det bladen och inte blommorna som är behållningen.
En annan högväxande, tvåårig art är muskatellsalvian, Salvia sclarea, där både de vackra vitrosa högbladen i höga blomsterspiror och de stora, mjuka, duniga bladen är vackra. Den doftar också gott och har används som krydd- och medicinalväxt. Sorten 'Turkestanica' har mörkare rosa högblad.
På senare år har en blå, högväxande art, rumänsk salvia, Salvia transsylvanica, börjat användas i sommarplanteringar. Och visst pryder den sin plats med sina resliga spiror som blommar länge. Den är egentligen en perenn art, men klarar sällan våra vintrar annat än kanske i sydligaste Sverige.
Det finns även fleråriga salvior som används i perennrabatter. Främst är det namnsorter av stäppsalvian, Salvia nemorosa och dess hybrid S. x superba eller S. nemorosa 'Superba', som blir 70 cm hög och lysande blåviolett.
Några namnsorter kan nämnas, de flesta med blommor i olika nyanser av blått:
- 'Blauhügel', ljust blåviolett, ca. 40 cm hög
- 'Blaukönigin', mörkviolett, 50 cm och den liknande 'Lubecca'
- 'Mainacht' är något lägre, ca 30 cm, blåviolett
- 'Ostfriesland' är blåviolett och 40 cm hög, den kanske mest kända sorten i odling
'Rosakönigin' är rosablommig till skillnad från dessa andra och ca. 60 cm hög.
Salvia kan planteras i väldränerad, ordinarie trädgårdsjord i varmt, soligt läge.
Blommar i juni-september och är härdiga till Mellansverige.
Ibland kan spinnkvalster skada plantorna eller de kan få mjöldagg om de är för torra, men vanligen är de problemfria.
Salve!
Sylvia
S. splendens 'Red Vista', 'Rambo' (hög)
S. patens och S. patens 'Cambridge 'Blue'
S. farinacea 'Silver' med rosa klint
S. viridis 'Marble Arch White'