Sallad eller sallat
Det verkar vara så att de flesta tror att sallad och sallat är samma sak. Men så är det inte.
Sallad är det samlade namnet på olika, oftast kalla maträtter som bereds på olika sorters gröna blad med varierande tillbehör och ofta äts med någon typ av syrlig sås, typ vinägrett-, gräddfil- eller oljesås.
Sallat är det svenska namnet på det släkte med korgblommiga växter, Lactuca, tillhörande familjen Asteraceae, där de vanligaste sorterna av sallat, isbergssallat och huvudsallat, ingår. Lactuca sativa var. capitata är t.ex. huvudsallat.
De är utvecklade former av de vilda sorter som finns i Sydeuropa, Mindre Asien och Nordafrika. De är en av våra mest uppskattade grönsaker och dessutom mycket gamla kulturväxter som har odlats i ett par tusen år.
Det finns ett stort antal förädlade namnsorter som saluförs under namn som huvudsallat, isbergssallat, grönsallat, ekbladssallat, romansallat eller plocksallat.
Det råder en förvirring med namnet. Men så här ska det vara:
Sallad = maträtten
Sallat = själva växten
Det finns numera också en lång rad andra växter som används till beredning av sallader men som inte tillhör Lactuca-släktet. Sådana är t.ex. cikoriasallat, Cichorium intybus var. foliosum, som vanligen kallas endiv och är en variant av arten cikoria eller vägvårda, Cichorium intybus.
För att krångla till det så kommer friséesallat, Cichorium endivia var. crispium, från arten endiv, Cichorium endivia.
Rosésallat även kallad rossisallat och radicchio, Cichorium intybus foliosum, har huvuden stora som en knytnäve. Huvudena är hårt knutna, vinröda med vita nerver. Den har en bitter, kraftig smak, varför den bör blandas med andra, mildare sorter. Den är en rödbladig form av föregående cikoriasallat.
Escarolesallat, Cichorium endivia var. latifolium, är en bredbladig sallatssort med någorlunda utvecklat huvud. Bladen i mitten är gulgröna och spröda och den tillhör de bittra sorterna.
Catalognasallat tillhör också Cichorium-familjen. Den kallas ibland "sparris cikory". Den har mycket långa, flikiga blad som kan påminna lite om maskrosblad. Färgen är mörkgrön med vita ådror och den smakar mycket kraftigt bitter och därför bör den blandas med en annan sallatssort.
Rucolasallat är blad av arten eruka, Eruca sativa och salladskål är en varietet av åkerkål, Brassica rapa. Dessa arter tillhör familjen korsblommiga växter, Brassicaceae.
Kålrabbi, Brassica oleracea ssp. acephala v. gongylodes, kan också producera s.k. babyleafs, men är inte så vanlig i handeln. Men man kan ju så själv och skörda en del blad unga!
Och så krånglar vi det till igen: sandsenap, Diplotaxis tenuifolia, även kallad vildruccola, heter rucolasalat i både danskan och norskan!
Mâchesallat eller mâche (uttalas masch), vintersallat, fätsallat, Valerianella locusta var. oleracea är variant av vårklynne, Valerianella locusta. Den tillhör familjen valerianaväxter, Valerianaceae.
Spenat, Spinacia oleracea, hör till samma familj, Chenopodiaceae, som bl.a. rödbeta och mangold. Alla tre har mjälla, unga blad som kan användas i sallader, säljs ofta som s.k. babyleaf.
Rädisa, Raphanus sativus, kan också användas i sallader, om man tar de alldeles unga bladen. Det finns speciella bladsorter numera.
Senapsört, strävsarepta eller salladssenap, Brassica juncea, kommer från Medelhavsområdet, sydvästra Asien och Nordafrika. Den finns både som helgrön med krusiga blad med röda inslag i bladen. De är dekorativa, smaken påminner om senap och pepparrot och ger sting åt sallader. Kan användas råa i sallad eller lättfrästa. Lättodlad och snabbväxande.
Sedan finns det en hel rad orientaliska salladsgrönsaker, som tatsoi, mizuna, pak choi m.fl.
Men även inom sallatssläktet är variationsrikedomen stor.
Huvudsallat, Lactuca sativa var. capitata, är hemodlarnas gamla favorit. Bladen sitter samman i en rosett, som blir fastare och mer kompakt allt eftersom sallatshuvudet växer, därav namnet.
Den odlas mycket på friland i hemträdgårdar och på kolonilotter. Vid yrkesmässiga odlingar i Sverige odlas den nästan bara i växthus.
Det finns massor med sorter som är anpassade till årstiders ljus- och temperaturförhållanden. Den används rå som stomme till olika sallader.
Isbergssallat härstammar också från samma vilda former av sallat som huvudsallaten. Sitt namn fick den när en amerikansk fröfirma 1894 introducerade en sort som hette "Iceberg". Hos oss i Europa började den odlas i större skala först efter andra världskriget.
Bladen är tjocka och spröda och sitter mycket tätt tillsammans i en rosett, som bildar ett kompakt huvud. Även av isbergsallat finns det ett stort antal sorter. Den används vanligen rå men kan dock även kokas hastigt.
Romansallat, Lactuca sativa var. longifolia, även kallad cossallat eller bindsallat, är en gammal sort, redan det gamla egyptierna odlade den. Den har ett löst knutet huvud och bladen är ganska stora, avlånga, grova och mörkgröna. Den smakar kraftigare än vanlig huvudsallat.
Ekbladssallat, Lactuca sativa var. crispa, bildar inte huvud utan bladen växer istället i en stor vid rosett. Bladen är stora, matiga, mörkgröna och skiftar ofta i rödbrunt i kanterna. Smaken är fin och fyllig utan bitter nyans. Används ofta som plocksallad.
Bataviasallat, Lactuca sativa var. capitata crispum, har rödaktiga och finkrusiga blad och bildar inte fasta huvuden. Den är mer lättodlad än isbergssallat och smakar mer.
Lollo Rossa är en rödbladig form av denna sort, den ljusgröna kallas ibland för Lollo Bionda.
Används ofta som plocksallad.
Som vanligt, har fröfirmorna kommit med en mängd nya namnsorter på olika sorters sallads-ingredienser även i år. Här presenterar vi några.
En ny spenat, lämplig att ge färg till salladsblandningar med sina vinröda stjälkar och blad, heter 'Bordeaux' och är en F1-hybrid.
Weibulls, Suttons
'Ventus' F1 är en ny sort spenat tänkt att just användas i sallader.
Mr. Fothergill´s
Rödbeta 'Bull's Blood' har vackra, krusiga, vinröda blad som kan som unga, s.k. babyleaf, användas i sallader. Denna sort är vacker även i blomsterrabatten!
Mr. Fothergill's, PoD, Weibulls, Lindbloms, T&M
Bladrädisa 'Redstemmed Radish Leaf'säljs av bl.a. Mr. Fothergill´s
Catalognasallat 'Cerbiatta' har mjukare blad och mer kompakt planta.
Mr. Fothergill´s
Romansallat 'Tintin' har jämna, fina, uppåtväxande huvud med söt och krispig smak.
Weibulls, Hammenhögs
'Romana Rossa' har skedformade gröna blad med rosa toppar. Dekorativ!
PoD
'Soldata' är en mycket attraktiv sort med mörkgröna, krispiga blad.
Mr. Fothergill´s
'Marshall' ger avlånga huvuden med läckra och krispiga blad i en härligt rödaktig färg. Klarar odling länge på hösten.
Nelsons
Cos-sorterna av dessa ökar i antal:
Sallat 'Red Cos' har körsbärsröda blad som bör skördas unga, så nytt flera gånger under sommaren.
PoD
Sorten 'Green Cos' är liknande med gröna blad. Ingår bl.a. i Mr. Fothergill´s sortiment.
'Pandero' har röda ytterblad och ett mjällt, limegrönt innandöme. Snabbväxande.
Suttons
'Chartwell' är en söt och smakrik romansallat. Resistent mot mjöldagg, passar för "klippa och komma upp igen" och för baby leaf.
T&M
'Freckles'. Sorten kallas även 'Forellenschluss'. Friskt ljusgröna blad översållade av vinröda fräknar. Högbyggt huvud med söta, saftiga blad med ett gult sprött inre.
Nelsons, T&M
Bataviasallat 'Chistera' har krispiga unga blad och en intensivt röd färg. Odlas gärna som babyleaf, dvs. bladen tas som unga.
Weibulls
Sorten 'Red Batavia' har skedformade gröna blad med rosa toppar. Finns bl.a. i Mr. Fothergill´s sortiment.
Även 'Greenstar' är en bataviasort med krispiga, krusiga, gröna blad.
Mr. Fothergill´s
Sorten 'Marcord' ersätter den gamla kända sorten Sparta eftersom denna nya har bättre resistens. Rödtonade blad, dock i något mindre grad än Sparta. Mycket tät.
Lindbloms Frö
'Lorenzo' har mycket kompakta ljusgröna plantor som går sent i stock. Lindbloms Frö.
'Cancan' är en typisk plocksallad, mild och sött. Mjöldaggsresistent.
Suttons
Friséesallat 'Myrna' har mycket finflikiga blad med välfyllt hjärta, som är självblekande.
Lindbloms Frö
Sorten 'Zidane' är främst menad att användas som baby leaf.
Lindbloms Frö
Rosésallat, radicchio, 'Leonardo' är en bra sort för skörd under eftersommaren och hösten. Frisk och ger stora huvud.
Lindbloms Frö
Huvudsallat 'Pronto', en extra stark sort, lämplig att börja och avsluta säsongen med.
Lindbloms Frö
'Mottistone' bildar lösa huvuden med gröna blad som är vinrödfläckiga. Mjöldaggsresistent.
PoD
'Tom Thumb' är den minsta huvudsallaten. Kompakt, tätt sallatshuvud med mjuka, läckra blad, just lagom stor för en liten familj.
T&M
'Red Cross' är en mycket fin röd huvudsallat som ger ett stort, vackert huvud med smörigt saftiga blad. Ljust gulgröna i bottnen och röda längre ut på bladen. Kan sås under hela säsongen och har visat sig mycket trög att gå i blom. Tål både hetta och kyla utan att bli dålig. Red Cross Är en verkligt smarrig huvudsallat.
Runåbergs
'Les Orielles du Diable', Djävulsöron! En gammal fransk sallat med spetsiga, pilformade, glänsande grön-vinröda blad som växer i en tät, stjärnlik rosett. De är spröda och mycket smakliga. Les Orielles du Diable, som närmast är ett mellanting mellan plock- och huvudsallat, tål sommarhetta utmärkt och är bland de allra senaste att gå i blom.
Runåbergs
Isbergsallat 'Stylist' är tämligen tidig. Ganska fasta huvud. Resistent mot sallatsbladlus.
Lindbloms Frö
'Canasta' är en gammal favorit som nu är tillbaka igen, efter att varit försvunnen i 15 år. Den ger en jämn skörd av fina, kompakta, medelgröna huvuden med lite rött på ytterbladens kanter. Spröd och god. Canasta är närmast ett mellanting mellan isberg och batavia och förekommer i handeln under båda beteckningarna.
Runåbergs
Eklövssaladen 'Hardy' har mycket starkvuxna, friska plantor som går i stock extra sent.
Lindbloms Frö
'Rodenza' har samma egenskaper men är rödbladig.
Lindbloms Frö
'Multy' är en ny plocksallad som ger krispiga blad med utsökt smak.
T&M
'Skyrocket' är upprättväxande med stark smak och växer fort. Plockas som baby leaf för bästa smak.
Mr. Fothergill´s
Babyleaf-sallat 'Rustica' utmärker sig i fält genom sin extrema ja nästan overkligt mörkt vinröda färg. Bladen är också glänsande och buckliga. En perfekt sort för dekoration m.m.
Lindbloms Frö
'Baby Leaf' innehåller olika färger av sorter som ska skördas unga.
T&M
Blandningar som innehåller olika sorter och arter i skiftande form och textur finns i flera sortiment. Sallatsmixerna kan antigen bredsås eller sås i rader. Man kan så ganska tätt eftersom man plockar blad som är späda, 5-15 cm höga. Man får då en återväxt som ger en andra och ibland även en tredje skörd. Trivs i soligt till halvskuggigt läge. Om man sår lite varje vecka så kan man att ha egen fräsch sallat under hela sommaren.
Hos Mr. Forhergill´s finns t.ex. 'Green Leaves Mixed' och 'Spicy Salad Leaves'.
Johnsons Seeds har några trevliga kruksorter, R&G mix, Spice leves och Rocket mixed.
'Patio Salads' är en kollektion av olika salladstillbehör från Suttons. De har dessutom en serie SpeedySeeds, alltså fröblandningar som ger extra snabbt resultat. Där ingår olika salladsblandningar: Spicy Mix, Lead Salad Mix French och Italian m.fl.
Finest Salad Mix innehåller flera sorters småbladig sallat.
Unwins
Cut 'n' Cook, Meek 'n' Mild, Nice 'n' Spicy, All Seasons Mix, Connoisseurs Mix och Colour Shades Mixed är några av T&M:s trevliga salladsmixer.
'Californian' är en artrik blandning från Rara Växter. Innehåller vinterkrasse, 'American Land Cress', grönkål 'Red Russian', Mangold 'Red Chard', rucola och spenat.
'Oriental' är som namnet antyder en orientalisk sallatsmix. Den innehåller asiatisk kål = mibuna, japansk kål = mizuna, sallatssenap 'Green Mustard', sallatssenap 'Red Mustard', pak choi 'White' och asiatisk kål 'Tah Tsai'.
Rara Växter
Sallatsmix 'Provence' innehåller ängssyra 'Sorrel de Bellevile', vintersallat 'Verte de Cambrai', sallat 'Rougette de Montpelier' och trädgårdskörvel.
Rara Växter
Köpställen:
Sutton's Seeds och Mr. Forhergill´s säljs bl.a. här på Odla.nu.
Bröderna Nelsons, Weibulls och Hammenhögs frö säljs på de flesta frököpsställena.
Plants of Distinction, PoD, har egen postorderförsäljning numera.
Thompson & Morgan har dels postorder, dels säljs de i många större trädgårdsbutiker.
Örtagården har också egen postorderförsäljning, men även vissa butiker säljer en del av deras frö.
Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik säljer många olika sortiment, bl.a Unwins, Sutton´s och Johnson´s.
Lindbloms Frö har postorderförsäljning och säljer ekologiskt odlat frö.
Runåbergs Frö har också postorderförsäljning och säljer även ekologiskt odlat frö Rara Växter har postorderförsäljning.