Saintpaulia
Namn: Saintpaulia (Saintpaulia Ionanta-gruppen)
Familj: Gesneriaceae, gloxiniaväxter.
Ursprung: Tanzania.
Färg: Varierar från ljusblått till mörkblått, från blåviolett till rödviolett, även rosa, vita och fläckiga blommor.
Beskrivning: Saintpaulia – efter Walter von Saint Paul-Hilaire (1869 – 1919), en tysk militär som upptäckte släktet i tyska Afrikakolonier
Ionanta – violblommig.
Bakgrund: Saintpaulia Ionanta-gruppen är hybridkomplex med två huvudgrupper, rosettformiga och greniga. Växten finns i butiken året runt.
Egenskaper: Växten är mycket lättodlad och variationsrik. Den är dessutom mångårig.
Placering: Saintpaulian är den perfekta blomman för vårt inomhusklimat. Den ska stå i normal rumstemperatur hela året, aldrig under 16°C. För att man ska få en så riklig blomning som möjligt ska blomman stå ljust, dock inte i söderfönster annat än vintertid. Den trivs bäst i något fuktigare klimat, men klarar vår torra inomhusluft mycket bra. Om man duschar vatten på bladen är det viktigt att vattnet är rumstempererat.
Sorter: Ett stort antal sorter finns och detta gör saintpaulian till en mycket omväxlande växt.
Skötsel: Blomman vattnas så att den blir ordentligt genomvattnad. Därefter är det viktigt att jorden får torka ut mellan bevattningstillfällena, detta är speciellt viktigt vintertid. Om blomman vattnas underifrån ska vatten som inte sugits upp hällas av, ständig väta tar död på växten.
Ett visst mått av torka klarar saintpaulian bra tack vare sina saftiga och tjocka blad. Eftersom rötterna är känsliga för temperaturväxlingar bör man endast vattna med rumstempererat vatten. Kallt vatten som spills på bladen kan dessutom ge upphov till gula fläckar.
Svag näring ges någon gång i veckan fram till årets slut, därefter vilar plantan. Näringstillförseln återupptas under våren när ljuset återkommit och plantan börjar växa igen.
Vissna blommor och blad plockas bort och växten planteras om på våren i porös och genomsläppig jord. För att bibehålla blommans vackra form bör växten emellanåt delas.
Om man köpt växten under den kallare perioden på året är det viktigt att packa in plantan och skydda den ordentligt när man fraktar hem den.
Användning: Tack vare att blomman är så lättskött och variationsrik passar den alla personligheter, från den inbitne ungkarlen som inget kan om blommor till blomsterfantasten som önskar lära sig mer eller som vill specialisera sig på en spännande växt.
Produktionsmetoder: Rotade småplantor eller orotade sticklingar produceras och importeras från Brasilien, Frankrike, Indonesien, Marocko, Spanien, Tyskland, Zimbabwe och till viss del från Holland. Det är också möjligt att sticka blad eller använda sig av vävnadsförökade eller frösådda plantor.
Det tar mellan 4 och 6 månader att producera en stickling och produktion och odling sker året om. När sticklingarna kommer till odlaren sticks de i plugg och täcks med väv i 4 veckor. Efter ytterligare 3 – 4 veckor krukas plantorna in. God ljustillgång och en jämn temperatur under hela kulturtiden är viktigt. Temperaturen bör ligga så nära 20°C som möjligt och aldrig gå under 15°C. Kulturtiden är mellan 18 och 24 veckor beroende på årstid och sort. Biologisk bekämpning används i så stor utsträckning som möjligt.
Kuriosa: Saintpaulian är en av världens populäraste krukväxter. I Sverige har den blivit utsedd till den populäraste krukväxten ett flertal gånger.