Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sådd av Snittblommor för nybörjare!

Det är många som fått upp ögonen för att odla sina egna snittblommor hemma. Vilket är väldigt roligt! Att kunna gå ut i sin egen trädgård för att plocka ihop en bukett att ge bort till en vän eller ställa på köksbordet är en lyx utan dess like.

Text och bild: Anna Theorin

Snittblommor är ett brett begrepp. Alla blommor kan egentligen vara snittblommor. Tulpaner, Rosor och du kan klippa grenar av en syren och kalla det snitt. Men i denna artikeln kommer jag ta upp de blommor som brukar användas till snitt i hemträdgården och merparten är ettåriga eller tvååriga. Några perenner också. För perenner kan vara utmärka snittblommor. Jag kommer inte ta upp lökar och knölar eller buskar. För då hade artikeln blivit väldigt lång.

Man kan göra det så krångligt eller enkelt som man vill när man ska odla snittblommor. Man kan direktså många av dessa ettåringar rakt ner i en pallkrage eller på friland och du kommer kunna plocka till snitt under merparten av sommaren ändå. Jag brukar dock så just de plantor jag vill använda i buketter tidigare. Jag sår mycket direkt på friland också, för jag gillar mängder av blommor men jag räknar inte med att kunna plocka av dessa lika länge och lika tidigt på säsongen.

Lite generella råd som gäller för alla växter i artikeln.

  • Jag sår mina plantor i pluggbrätten eller miniväxthus. Här hittar ni flera modeller.
  • Vissa plantor ska sås inomhus redan i februari- början på mars. Och då krävs växtbelysning. Här finns olika modeller.
  • Avhärda alltid dina plantor som du förodlat inomhus innan utplantering. Ta ut växterna när risken för frost är över under dagtid i en vecka. Ta in dom varje natt. Låt de stå i skuggan utomhus.
  • För att få ut så stor skörd av blommor som möjligt ska växtplatsen utomhus vara i soligt läge i ogräsfri, uppgödslad jord.
  • Fundera på bevattningen redan innan sådd. De kommer kräva bevattning under sommaren. Jag har automatiska solcellsbevattningen på när jag är borta under sommaren. Men det finns flera alternativ som ni kan hitta här.
  • En bukett med svenska snittblommor kräver lite mer skötsel än en köpt bukett från butik. Om någon växt har gjort sitt i buketten, ta bort den helt då. Klipp bort överblommat och låt knopparna utvecklas om det finns knoppar kvar på en stjälk.
  • Experimentera mera! Testa dig fram och se vad som fungerar för just dig och din plats.

Sådd i odlingstråg med växtbelysning

Rosenskära

En av mina favoriter som jag alltid har mängder av. Rosenskäran är enkel, tålig och ger en enorm skörd på varje planta. De direktsådda Rosenskärorna blommar något senare så jag brukar fröså dessa. Jag sår mina i mars/april inomhus i pluggbrätten eller bredsådd. Eftersom Rosenskäran är så tålig så brukar jag antingen så de i enbart såjord och sen näringsvattna när de fått sina dillliknande blad. Eller så har jag planteringsjord i botten av krukan/brättet för att sen toppa med såjord där fröet ligger. Jag försöker undvika att plantera om Rosenskäror innan jag planterar ut dom. Inte för att det inte är bra utan för att det är en så enkel växt att det inte behövs och jag behöver platsen till andra växter som måste planteras om. Du kan om du vill plantera om dina rosenskäror när de fått sina karaktärsblad i krukor med planteringsjord. Mitt bästa rosenskäratips är att inte skämma bort dom. Om du gödslar och vattnar för mycket kommer du få mängder med blad men lite blommor. Vi har över 30 sorters Rosenskära i lager och ni hittar de här.

Rosenskära Xhantos

Zinnia

Otroligt enkel och tålig växt. Går även den att direktså utomhus med gott resultat. Zinnia håller även länge i vas. Jag sår dessa inomhus i mars antingen i brätten eller bredsådd, i såjord. Jag planterar om zinniorna i planteringsjord när de fått minst fyra blad. Jag brukar också toppa plantorna när de fått flera blad så att de förgrenar sig fint. Här hittar ni alla sorters Zinnior.

Direksådda Zinnior i min köksträdgård

Zinnior kommer i mängder av former och färger

Solros

Ingen sommar utan solrosor! Dessa gror lätt vid direktsådd men fröerna är som vi alla vet väldigt populära bland fåglar. Och småplantorna är väldigt populära bland sniglar. Så även om solrosor går utmärkt att direktså brukar jag alltid förodla dessa. De växer otroligt snabbt så här gäller de att förodla dom bara några tre veckor eller så innan de ska planteras ut. Så någon gång i april brukar jag så. Det beror lite på hur våren ser ut och när man kan plantera ut dom. Jag sår dom en och en i pluggbrätten eller bredsår. Jag planterar inte om dom alls. Tänk på om du ska använda solrosor i buketter så finns det några sorter som passar bättre än andra. Man kan såklart använda vilken man vill och en bukett med enbart stora solrosor är väldigt fint eller en av de störra ensam i en vas. Men om du vill ha mindre solrosor i blandade buketter så hittar du dessa här.

Sådd av Solrosor och Sömntuta, dessa behövs inte sås för tidigt

Sommarflox

Sommarfloxen är en vacker blomma som kommer i mängder av färger, nyanser och mixer. Jag sår mina inomhus i mars i pluggbrätten. De kan vara lite känsliga för ljus så använd växtbelysning till dessa så du får knubbiga plantor. De planteras om i planteringsjord när de fått minst fyra blad. Toppa gärna sommarfloxen. Det bästa med sommarfloxen är att den ofta ändrar nyans beroende på vart den står. Därför brukar jag sätta några plantor i halvksugga och några i full sol. Då får man en fin mix på nyanserna. Ni hittar frön här.

Röllika Röllika är en tacksam perenn som är härdig i hela sverige. Den kommer i mängder av färger men de populäraste sorterna brukar vara olika mixar av ljusa pasteller. Det är otroligt enkelt att så Röllika. Man kan antingen så dom i kruka och ställa utomhus, låta de gro med våren och sen plantera ut på sin växtplats. Eller så kan man så inomhus på våren för att sen plantera ut. Man kan faktiskt så Röllika i princip året om bara man kan plantera ut den senare. Mitt på sommaren när stressen från våren lagt sig till exempel. Men om man vill att den ska blomma första året är det tidig vårsådd som gäller. Gärna Februari. Använd växtbelysning till småplantorna när de kommit upp och plantera om dom i planteringsjord när de har ett par blad. Här hittar ni fröer till Röllika.

Röllika kommer i mängder av färger och går även fint att torka

Rose Yellow

Blåklint Blåklinten är en klassisk sommarblomma vi alla nog kommer ihåg från vår barndom. Den frösår sig gärna själv så om du låter Blåklinten gå i frö i trädgården kommer du få ännu fler plantor nästa år. Jag direktsår Blåklint utomhus och odlar den inomhus för att få en tidigare blomning. Jag brukar bredså blåklint eller så i pluggar. När den kommit upp och fått minst 2 par blad planteras den om i krukor, sätt några stycken plantor tillsammans i en kruka. Ni hittar fröer här.

Luktärt Luktärter är inte så svårt som man kan tro. De är faktiskt en av de växter som kräver minst av min tid. Jag sår flera frön i krukor med planteringsjord i mitten/slutet på mars. Ställer krukorna i en fryspåse med öppningen uppåt. När fröna grott och plantorna kommit upp cirka 15 cm så ställer jag ut hela krukan. De tål en hel del kyla och minusgrader nämligen. Kanske inte tio minus men i alla fall fem minus. Där får de stå och knubba till sig innan de planteras ut på sin växtplats. Om det skulle komma en köldsmocka kan man enkelt ta in krukorna en dag eller två. Här hittar ni luktärtsfrön.

Luktärter som fått flytta ut i sina krukor

Luktärter - dessa odlade jag i en stor kruka

Ringblomma Ringblomman är väldigt enkel, likt Blåklinten så frörsår den sig villigt i trädgården och gror lätt. Du kan därför direktså den utomhus eller så den några veckor inomhus i pluggbrätten eller bredså för att sen plantera ut. Så den inte för tidigt, då blir den ranglig. Ni hittar fröer här.

Lejongap Lejongap tar lite längre tid på sig så den hade jag inte direktsått alls. Jag sår mina inomhus i slutet på februari i pluggbrätten. Jag täcker inte med jord utan trycker bara lätt ner fröerna på jordytan. De är väldigt små. När fröna har grott ställs de ljust och svalt. När de fått minst två par blad planteras de om till en planta per kruka/plugg. Lejongap tycker jag utvecklas fint i både sol och halvskugga. I de absolut varmaste delarna av landet kan Lejongapen övervintra men det är inget man ska räkna med. Ni hittar fröer här.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB