Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Så övervintrar du oliv, fikon och citron!

Det är många som klurar på hur de ska förvara sina Medelhavsväxter under vintern. Vi tipsar om övervintring av fikon, citron och oliv, de Medelhavssorter som vi får flest frågor om på Odla.nu.

Av Katarina Kihlberg A och O när det gäller skötsel av Medelhavsväxter är att så långt som möjligt härma det klimat som finns i växternas hemland. För att Medelhavsväxterna ska känna sig hemma på vintern behöver vi därför skapa en fuktig, ljus och sval miljö. Inte alla har den möjligheten utan får nöja sig med att att skapa så goda förutsättningar som det går.

Vinterförvara fikon

Fikon har vänligheten att fälla sina blad på vintern, vilket gör att växten klarar sig utan ljus. Garage eller källare går utmärk om bara temperaturen håller sig över noll men det inte heller blir varmt i lokalen. Mellan noll och fem grader är idealiskt. En fikonplanta måste utsättas för en period av kyla på vintern för att den ska sätta frukt nästa säsong.

Vattna ditt fikon mycket sparsamt under vintern.

#Fikon ute på vintern?#

I zon 1 kan fikon bo ute på vintern men då måste krukan vara ordentligt vinterisolerad och stå på en skyddad plats.

Vinterförvara citronträd

Citronträdet behåller i huvudsak sina löv på vintern, även om det kan släppa några då och då. Att bladen sitter kvar ställer genast stora krav på ljus! Om kronan är tät bör du beskära den lite före vintern för att så mycket ljus som möjligt ska komma in i kronan.

#I uterum#

Har du ett växthus eller uterum som håller temperaturen några grader över noll så är det en mycket trevlig vinterbostad för citronträdet. Mellan fem och tio grader är toppen! Ställ gärna krukan på ett isolerande material så att roten inte behöver utsättas för stark kyla från marken.

Duscha trädet ofta och vattna sparsamt när jordklumpen ser torr ut. Jorden ska inte torka ut helt men inte heller vara för blöt. Ge ingen näring under vintern, så länge trädet ser friskt ut. Skulle bladen börja gulna kan du ge citrusnäring en eller två gånger i månaden.

Riktigt soliga dagar kan du ev behöva skydda citronbladen med skuggväv för att de inte ska brännas.

#Inomhus#

Om du inte har ett ljust och svalt uterum eller växthus kan citronträdet få komma in i stugvärmen på vintern, men kommer då ställa ordentliga krav på belysning. Ju varmare trädet står desto fler ljustimmar och desto bättre ljuskvalitet behöver det. Växtbelysning med LED-lampor som ger vitt ljus eller vitt/blått ljus fungerar bra och är energisnålt.

Vinterförvara olivträd

Olivträdet behåller också de mesta av sin bladmassa på vintern. Olivträd tål någon minusgrad och det finns exempel på träd som klarat köldknäppar på tio minusgrader utan att ta skada. Jag bor i zon 1 och förvarar mitt olivträd i ett ouppvärmt växthus där jag virar in krukan i bubbelplast för att ge skydd. Då det varnas för riktigt kalla nätter tar jag in olivträdet i huset över natten. Detta funkar så länge trädet inte är så stort.

Olivträdet har i övrigt samma övervintringskrav som citronträdet, men det klarar livet inomhus något sämre. Den torra, varma inomhusluften kan göra att olivträdet mår riktigt dåligt och inte hämtar sig nästa säsong. Ge ordentligt med ljus och duscha ofta!

Sen är det bara att längta till senvåren då Medelhavsväxterna vill komma ut igen!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB