Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Så här tar du sommarsticklingar!

Att föröka sina buskar och träd med sommarsticklingar är väldigt roligt. Det känns på något sätt så givande att man får ut en hel drös med växter från en enda planta! Sen är det väldigt roligt att prova sig fram vilka som fungerar bättre och vissa som fungerar sämre.De flesta förvedade buskar och träd går det att ta sticklingar på och under sommaren brukar de rota sig fort!

Text och bild: Anna Theorin


Det du behöver i material är: Sekatör, Kniv, Såjord eller kaktusjord, krukor (gärna runda), plastpåse, ståltråd.


Utgå alltid från en frisk och bra planta när du ska välja ut ditt sticklingsmaterial. Ta inte till exempel en ros som ofta får möjldagg eller liten blomning. Sticklingen kommer att ärva alla egenskaper som moderplantan har, både de bra och de dåliga.

Dessa sorter går utmärkt att ta sommarsticklingar på: Buddleja, Buxbom, Forsythia, Hortensia, Kaprifol, Kerria, Kornell, Lavendel, Liguster, Måbär, Olvon, Paradisbuske, Schersmin, Spirea, Syren, Tok, Try, Trädgårdsprakttry, Ros,

Dessa sticklingar valde jag, en okänd ros som jag gärna vill ha fler av, Buxbom och Lagerhägg. 

Såhär går du tillväga!

1: Välj ut din moderplanta med omsorg. Plocka gärna dina sticklingar på morgonen, då är det bra spänst i dem efter nattens dagg och lägre temperatur. Använd rena redskap när du skär till dina sticklingar. Tvätta gärna sekatör och kniv i rödsprit innan användning.

2: Sticklingen ska ha minst två bladpar så storleken kan variera mellan 5-15 cm beroende på sorten du tar stickling från. Skär alltid sticklingen så att den slutar precis under ett bladpar för det är där de nya rötterna kommer att växa ut. Alltså ska det vara ett bladpar där uppe och där nere. Detta gäller inte för Lavendel som man tar med klack (se nedan).


Såhär ser sticklingarna ut efter att jag klippt till storleken men inte tagit bort eller klippt av några blad. 

3: Ta bort de nedersta bladen som ska stå i jord och klipp gärna de andra bladen på hälften om de är stora. Det gör att sticklingen fokuserar på att bilda rötter istället för att "behålla" de befintliga bladen.

Nu har jag tagit bort det needersta bladet och klippt till de andra bladen i lämplig storlek.

4: Sätt sticklingarna i ytterkant på en rund kruka, det får plats ganska många sticklingar i en större kruka. Vattna sticklingarna så att jorden omsluts runt sticklingen. Sätt en ståltråd tvärs över krukan och trä på en plastpåse med hål i. Håll koll på fuktigheten och vattningen. Jorden ska vara fuktig men inte blöt. Ställ krukorna i skuggan så de inte torkar ut. Nu är det bara att vänta och se vilka som rotar sig först!

Nu har alla sticklingar fått sina krukor och ståltråden är i, vattna försiktigt och trä på en påse.

 Efter ca 6 veckor brukar det ha blivit lite rötter på sticklingarna men det kan ta längre tid. Plantera då om varje stickling i en egen kruka och sköt om som vanligt efter det. Första vintern gräver jag ner hela krukorna i rabatten om de inte rotat sig ordentligt.

​Lycka till!

 *Ta lavendelsticklingar med klack:*

 *När man tar lavendelsticklingar så gör man nästan på samma sätt som ovan, men skillnaden är att man tar dem med så kallad klack. Det betyder att du drar ett skott ner mot stammen tills den lossnar. Då får du med en mer förvedad del som är själva klacken. Sätt sticklingen dirket i jorden på samma sätt som de andra.*

 

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB