Så här odlar du Hallon
Herbert Arvidsson, Harplinge
Hallon populära igen
Hallonodlingen har ökat på senare år. Det kan dels bero på att vi har tillgång till svenskt, virusfritt material. Fråga efter svenskt, så slipper du den besvärliga rotrötan. Smittan anses inte följa med från kontinenten, men ingen kan garantera att importerade växter är fria från smitta. Ökningen kan också bero på medvetenhet om egen- och närproducerad mat med högt näringsinnehåll. Hallon fyller högt ställda krav på detta. Och så är det så gott också! Trädgården ska inte bara vara en oas för avkoppling, för att se på och lukta på blommorna. Den ska vara till för att äta av också.
Börja med att välja friska, livskraftiga plantor i Plantskolan. Fråga efter krukodlade hallon i din plantskola, då de är mer livskraftiga än barrotade plantor som krukats in vid försäljning.
Det finns många sorter att välja på. Om du väljer en av varje sort så befruktar hallonen varandra och bären blir större.
Grävning förbereder jorden så att växten trivs och flerårigt ogräs plockas bort. Stallgödsel och kompost brukas in. Till hallon kan även löv, halm, barr, spån och kutter användas direkt. Bruka in en näve benmjöl eller mer i botten av planteringsgropen, för att rötterna ska stanna kvar bättre och skottsättning runt om minska. Den som bara använder organiskt material utan att bortföra löv, gräs, ogräs m.m. behöver efter kanske 10 år inte gödsla alls. Då uppstår det läge då en del svampsjukdomar försvinner, t.ex. mjöldagg på krusbär. Då kan du odla de gamla välsmakande sorterna igen. Glöm dock inte att hallon har stora krav på näring.
Bästa planteringstiden är under sommaren. De skott som har burit klipps ned vid roten. Uppväxande skott sparas till nästa års skörd. Kolla in mörkvioletta fläckar på skott, klipp gärna bort de skotten innan skörden börjar. De är angripna av en svamp, och klarar ändå inte vintern.
Inga växter med genomrotad, fast jordklump ska beskäras vid plantering. Vid köp av hallon så kontrollera att jordklumpen i krukan är genomrotad och fast. Skotten ska då inte beskäras vid plantering. Om de beskärs så skadas roten och det blir inga bär följande år. Däremot behandlas inkrukade växter som barrotade, d.v.s. utan jord kring rötterna. Skotten måste då beskäras för att inte roten skall torka ut. Plantera i lucker jord. Vattna rikligt så att jorden sjunker in mellan rötterna.
Mykhorrziasvamp
Mykhorrziasvampen samarbetar med många kulturväxter på så sätt att den förökar den sammanlagda rotlängden på värdväxten. Båda drar samarbete av sitt samarbete, vad gäller hallon så drar de nytta av svampen genom att de får bättre näringsupptag och skydd mot uttorkning i rötterna. Mykhorrziasvampen får du tag genom att räfsa upp lite förna (halvförmultnat barrmaterial) i en tät granskog.
Odla hallon utan besprutning och handelsgödsel!
Hallonänger, de små brungrå skalbaggarna, plockar du bort i blomknopparna. Plocka alla bär, även de som faller till marken. Då slipper du hallonmask i fortsättingen. Gödsla med stallgödsel, det finns i säck hos plantskolor och lantmännen m. fl.
Krukodling
Finns inte möjlighet att odla på friland, kan hallon som så många andra växter planteras i kärl. Lagom storlek på kärl är 10-12 liter med lufthål i botten. "Jorden" skall vara ljus, luftig torv med kompost av löv, halm, bark, tång och träflis. Aska tillsättes ev. men i små mänger. Benmjöl kan tillsättas med 2-3 nävar. Tillsätt även sand och granulerad lera (näckroslera), 2-3 kg. Hallonen är kalkskyende. Glöm inte gödseln. Kogödsel i säck brukar ha dålig kvalitet, så slösa med den. Hönsgödsel är bra, men har högt fosfortal. Klumpen tas ur krukan över vintern, placera den gärna under en vintergrön buske och täck rotklumpen med löv och granris. Vid omplantering; dela med vass spade i fyra delar och sätt tillbaka en del i kärlet.
Förr gjorde man saft och sylt men numera är det vanligt att djupfrysa hallonen. Med socker bevaras aromen bättre. I vecko- och trädgårdstidningar finns ofta hallonen med i de finaste recepten.
Några bra hallonsorter:
F 27 Canby - kraftigt växande med få skott. God avkastning. Mild smak. Väldränerat.
Zon I-IV.
Muskoka - härdig sort. Rik avkastning. Många och stabila skott. Lätt - Lera. Zon I-VI
Ottoson Preussen - söta, stora bär. Härdig, mycket odlingsvärd. Lätt - Lera. Zon I-V
Risarp Dessert - bästa avkastningen. Lättare jordar. Stora fasta något syrliga bär. Lätt jord. Zon I-IV
Stor Gul - bären liknar Risarp men är vackert gula. Lågvuxen. Lätt jord. Zon I-III
Ålandsbro Asker - välsmakande, odlas i lerjord, Odlingssäker och härdig. Lera. Zon I-VII
Golden Queen - sötast av alla hallon. Små bär. Gärna lerig jord. Zon I-IV
Allgold - remonterande gul sort. Rik avkastning, välsmakande. Lätt jord. Zon I-III
Norna - rik avkastning, stora fina goda bär. Lätt jord. Zon I-V
Haida - sensommarhallon, skördas fram till hösthallonen är färdiga, ingen uppbindning, kan odlas i lera. Zon I-VI
Lloyd George - används vid förädling av de flesta sorter, Lågvuxen, välsmakande med kraftig god arom. Lämplig för krukodling. Lätt - Lera. Zon I-III (IV)
Mormors hallon - mycket välsmakande, en gammal sort med oklart ursprung, sorten är som våra övriga sorter virustestad, fri från virus trots sin ålder. Ej nogräknad på jordmån. Lätt - Lera. Zon I-VI
Splont Explorer - stor god gammal engelsk sort. Lätt - Lera. Zon I-II
Meeker - Bästa bärkvalitet. Mycket höga skott som måste bindas upp. Lätt - Lera. Zon I-II
Schönemann - mängder av stora vackra goda bär, lätt jord. Lätt jord, zon I-III
Zefa Herbsternte - Sommar och hösthallon, Stora söta bär, kan även odlas som remonterande. Naturgödsel för bästa resultat. Lätt - Lera
Maria - Röda blad och skott, odlas i lerjord, Små goda bär. Lera zon I-VI
Julia - Stora, över 5g. Vackra, lättplockade, fasta bär. Högvuxen.
Malling Jewel - Systersort till Malling Exploit, mera odlingssäker och friskare. Går bra i lera. Zon I-IV
Lycka till med din hallonodling! Kom ihåg att grunden för att lyckas med odlingen är att välja rätt växtmaterial från början.