Rundklippt buxbom
Månadens Växt i april 1999 är Buxus microphylla 'Faulkner'
FORMSKÖNT I TRÄDGÅRDEN MED RUNDKLIPPT BUXBOM
Gammeldags buxbom är den nya trendväxten. Buxbom finns i många former och till de mest uppskattade hör rundklippta bollar för rabatt eller kruka. Den småbladiga varianten Buxus microphylla 'Faulkner' har valts till Månadens Växt i april.
Vem kunde väl ana att gammeldags buxbom på nytt skulle bli så populär? Men modet kommer och går och nu ansar vi skyddshäckar eller lågvuxna rabattkanter och finputsar våra formklippta buskar av buxbom. Man kan välja mellan fantasifulla figurer som tuppar och björnar eller hålla sig till striktare modeller som koner eller runda bollar. April månads växt, den småbladiga Buxus microphylla 'Faulkner' har naturligt en rundväxande form och är särskilt lämplig t ex som prydnad vid husets entré.
Buxbom hör till våra allra äldsta kulturväxter men har aldrig gjort så mycket väsen av sig, som många av de blommande buskarna t ex. Runt Medelhavet finns stora dungar av vildväxande buxbom, men längre norrut finns bara odlad buxbom. Buxbom växer också i Asien och Mellanamerika och Buxus 'Faulkner', en av de härdigaste arterna, har sitt ursprung i Japan.
Krigsbyte
Man vet inte riktigt hur namnet buxbom har uppstått. Det lär komma från ett språk som talades vid Medelhavet i förhistorisk tid och finns också i gamla grekisk och romersk litteratur. Till Sverige kom de första buxbomsplantorna i början av 1600-talet, under det 30-åriga kriget. Då lät sig svenska fältherrar inspireras av det tuktade trädgårdsmodet ute i Europa. Buxbom kom framför allt att användas som häckplanta i trädgårdar och uppskattas mycket på kyrkogårdar, eftersom den växer långsamt och går bra att klippa till låg, tät växt. Modet att forma buskarna till spännande figurer är av senare datum.
Runt om i världen finns idag ett 30-tal arter av Buxus men det är bara några som är härdiga nog att odlas hos oss. Vanligast är Buxus sempervirens, som kallas vanlig buxbom. Mest efterfrågad just nu är den lågväxande Buxus microphylla, som bara kallas buxbom. Det finns också korsningar mellan arterna.
Det som skiljer dem åt är höjden och bladens storlek och färg. Vanlig buxbom är den högre och kan bli några meter medan Buxus microphylla 'Faulkner' har en naturlig rund form och en höjd på drygt 1 m. Men att göra riktigt fina, jämna bollar av dem kräver tid och arbete. De rundklippta bollarna i handeln är omkring fyra år gamla och har under den tiden klippts upp till sex gånger per år.
All buxbom har ett tjockt, glänsande, lite upprättväxande bladverk, som står lika vackert grönt året om. Äldre plantor kan få små obetydliga gulgröna blommor. Själva träet är mycket hårt och uppskattas till sniderier och året om kan växterna skattas på material till kransar och annat binderi.
Tålig och lättskött
All buxbom är lättodlad och trivs i vanlig, näringsrik trädgårdsjord och i både sol och skugga. Man kan plantera buxbom när som helst under växtsäsongen. Formklippta buskar kan odlas i rabatt men ofta har man dem i stora krukor på terrasser och uteplatser. Buxbom är normalt härdig men unga plantor kan behöva skyddas mot vårsolen. Krukodlade exemplar behöver särskilt skydd, mot kyla och men framför allt mot uttorkande vintervind.
Rundklippta bollar av Buxus microphylla 'Faulkner' väcker uppmärksamhet var de än står, odlade i kruka eller i rabatten framför husets entré.
Foto: PPH
Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.