Rosenkalla
En växt med mycket stort dekorationsvärde och som gör allt för att pryda våra hem är Rosenkallan.
Anthurium-släktet delas in i två huvudgrupper; Anthurium andraeanum-gruppen som på svenska kallas för rosenkalla och Anthurium scherzerianum-gruppen som på svenska heter flamingoblomma.
Rosenkallan har fått en "på-nytt-födelse" som krukväxt i hemmen, mycket tack vare den ständiga utveckling som pågår kring att ta fram nya sorter med fler fast mindre blomställningar i bl.a. lila, rosa, orange, röda och vita nyanser.
Längre blomningstid och en bättre passform i fönsterkarmen, med andra ord är den mycket kompaktare än tidigare med nya och bättre egenskaper.
Rosenkallan liksom många andra växter lurar oss med sin exotiska blomlika skulptur. För oss verkar det vackra högbladet vara blomman, men i själva verket är högbladet bara till för att locka till sig insekter och det är blomkolven som sitter i högbladets mitt som är den verkliga blomman.
Rosenkalla har fått sitt namn från grekiskans anthos som betyder blomma och oura som står för svans vilket passar väl in som en beskrivning på den svanslika blomkolven.
Blomställningens hållbarhet kan vara i flera månader och det kan komma nya blommor vilken årstid som helst.
Placera Rosenkallan på en ljus och varm plats men skydda den från brännande sol. Eftersom den kräver hög luftfuktighet kan ett tips vara att lägga ett lager mossa överst i krukan som ständigt hålls fuktig genom duschning.
Ett annat sätt att behålla ett fuktigt klimat kring den är genom den s.k. "tallriksmetoden". Metoden innebär att man placerar ett mindre fat upp och ner i en djup tallrik. Fyll på med vatten så att det bildas en fri vattenyta runt fatets uppåtvända botten där krukan ställs. Eftersom vatten avdunstar uppåt kommer växten hela tiden att omges av en fuktig luftström.Håll planteringsjorden måttligt fuktig under mossan och tillför en svag dos surjordsnäring var fjortonde dag under sommartid.
Det räcker med att plantera om Rosenkallan högst vartannat år och gör det alltid på våren.
En riktigt bra planteringsjord består av 1/3 grova torvsmulor, 1/3 hackad vitmossa med träkolsbitar och skärvor av lecakulor och 1/3 inte helt förmultnad lövjord.
Vid omplantering är det också möjligt att dela greniga exemplar, men tänk då på att skära uppifrån och nedåt för att varje planta ska få tillräckligt med rötter.
För den som tycker om variation finns Rosenkallan också som en mycket hållbar snittblomma.
Läs mer:
Läckra gröna krukväxter för ditt hem
Chlorophytum
Peperomia