Ros
Namn: Ros (Rosa)
Familj: Rosaceae, rosväxter.
Ursprung: Växer vilt i Europa, Asien, Nordamerika och Afrika. Eftersom mycket förädlingsarbete gjorts på rosor är ursprunget svårutrett, men de brukar anses härstamma från Kina.
Färg: Alla färger förutom blått.
Beskrivning: Rosa – från det latinska namnet för ros.
Bakgrund: Rosen, kärlekens blomma framför alla andra, introducerades i Europa redan på 600-talet f. Kr. Förädlingen av nya rossorter kom däremot inte igång förrän i slutet av 1700-talet. Idag kommer snittrosor såväl från svensk produktion som från andra länder.
Import sker bland annat från Holland, Colombia, Nya Zeeland, Italien, Israel och Sydafrika. Den största producenten är i dagsläget Holland.
Snittrosor finns tillgängliga i handeln under hela året. Rosen ska vara färsk, med stadig stjälk och inte för knoppig och hårt sluten när den köps.
Placering: Eftersom rosor är känsliga för etylen ska de inte ställas i närheten av frukt.
Sorter: Idag finns tusentals olika sorters rosor i massor av färger och storlekar. Såväl doftande som doftlösa sorter finns.
Skötsel: Vattnet ska vara varm, ungefär 40°C. Eftersom varmt vatten innehåller en mindre mängd lösta gaser än kallt vatten bildas det vid upptag av varmt vatten färre luftbubblor i rosens ledningsvävnader som kan störa vattentransporten i stjälken.
Hållbarheten är mycket varierande beroende på sorter och skötsel, allt mellan 3 och 18 dagar är möjligt. Tillsatts av näring och sval förvaring ökar hållbarheten.
Stjälkarna ska ges ett nytt, diagonalt snitt innan de sätts i vatten. Det är viktigt att kniven som används är vass eftersom en slö kniv eller en sax kan klämma ihop ledningsbanorna vilket hindrar vattentransporten.
Inga bladdelar får förekomma i vattnet. Vattnet bör bytas med jämna mellanrum, friska rosor nyttjar mycket vatten.
Rosor som varit utan vatten och som därför nickar, eller har blivit mjuka, snittas om och ställs i vatten. Buketten stöttas med hjälp av papper som viras runt den. Så här får buketten sedan stå ett par timmar tills rosorna sugit upp tillräckligt med vatten för att kunna stå själva.
Produktionsmetoder: Sticklingar som ska bli egna plantor tas från moderplantor. Därefter får sticklingarna växa i en särskild ”barnkammare” i 1 - 1, 5 månader innan de flyttas till ett växthus. Där får de växa i ytterligare 3 månader, innan de är redo att producera rosor. Efter ytterligare 6 - 8 veckor är rosorna är färdiga att skördas.
Under produktionen är det viktigt att hålla en jämn temperatur för att undvika sjukdomar såsom mjöldagg och rosrost. Temperaturen bör ligga över 18°C för att inducera knoppbildning.
En planta kan användas i 3 - 4 år innan den byts ut, ju yngre planta desto fler blommor producerar den. De röda rosorna utgör ca 60% och bland de övriga 40% är det de gula som är störst.