Rödblommande perenner
Rödblommande perenner är Månadens Växttema i juni 2003
I temat ingår:
Luktpion 'Karl Rosenfield', Paeonia lactiflora
Axveronika 'Rotfuchs', Veronica spicata
Röd stjärnflocka, Astrantia carniolica x major
Lysande röda blommor ger rabatten karaktär
Det är något speciellt med rödblommande perenner och några av de vackraste börjar blomma nu i juni. Plantera och njut av luktpionen 'Karl Rosenfield', axveronikan 'Rotfuchs' och röd stjärnflocka. De har valts till Månadens Växter på temat Rödblommande perenner.
Praktfulla pioner hör till de trognaste vännerna i trädgården. De är både härdiga och långlivade, och blir bara vackrare med åren. 'Karl Rosenfield' är en fin gammal sort från 1908. Blommorna är riktigt röda, välformade och fyllda. De är utmärkta snittblommor med starka stjälkar.
Pioner som reser sig ur en äng med vilda blommor är något av det ljuvligaste man kan se. Bland prästkragar och gullvivor är förstås pionen den stora stjärnan, men helt utan divalater. Den har något så mjukt över sig att även små, diskreta blomstergrannar kommer till sin rätt vid dess sida. Men pioner samsas också alldeles utmärkt med mera praktfulla växter i trädgårdens rabatter.
Axveronikan 'Rotfuchs' är lätt mattbildande och har purpurröda blommor samlade i långsmala ax. Det är en ypperlig växt för stenparti och andra soliga platser där jorden är åt det torra hållet. De nätta blomställningarnas fina form ger värdefull variation till andra blomformer. Dessutom är den behagliga röda färgtonen lätt att kombinera med andra växter.
Stjärnflockan är en sedan länge älskad trädgårdsväxt. Den vanliga stjärnflockan är blekt rosa eller nästan vit. Men det finns flera röda former i lite varierande nyanser. De har lika fint utformade blommor som vanlig stjärnflocka men ger mer färg. Stjärnflockor är suveräna i rabatter av olika slag. Med sin milda framtoning fogar de samman andra växter till en harmonisk helhet. De är också underbara i buketter och går bra att torka.
Sällskapsväxter
Rött är en kraftig färg som gärna drar blickarna till sig. Därför behöver man inte fylla ett helt trädgårdsrum med röda blommor för att uppleva deras karaktär. Men inslag av rött ger dramatiska effekter. I mötet med andra färger sker det spännande saker.
Vitt och kräm är också underbart vackert tillsammans med rött, liksom gråbladiga växter som malört, lammöron och ulleternell. I alla sammanhang kan man förstärka det röda genom att komplettera kompositionen med någon rödbladig växt. Rödbladig alunrot är utmärkt liksom smällspirean 'Diabolo' och små rödbladiga lönnar.
Växtfakta
Luktpioner trivs i alla lägen dit solen når någon del av dagen. Full sol är utmärkt, men i lägen där de skyddas från den hetaste middagssolen blir blomningen mer långvarig.
Jorden bör vara näringsrik, gärna lerhaltig, lucker, djup och väldränerad.
Pioner är värda lite extra omsorg vid planteringen. Där de trivs kan de sedan stå orörda och blomma i mer än hundra år på samma plats. Plantera dem gärna på hösten. Deras rötter är aktiva långt efter det att bladen vissnat ner. Nya, fina rottrådar växer ut och plantan hinner finna sig tillrätta på den nya växtplatsen innan vintern.
Gräv stora planteringshål, 50-60 cm breda och lika djupa är lagom. Planteringsdjupet är viktigt för att pionerna ska utvecklas väl och trivas på sin nya växtplats. Vegetationsknopparna ska komma 5 cm under jordytan. Förbättra återfyllnadsjorden med tex. benmjöl och väl brunnen kogödsel.
Sorten 'Karl Rosenfield' blir 85-90 cm hög. Liksom de flesta andra röda sorter saknar den nämnvärd doft.
Axveronika vill ha full sol och väldränerad, torr jord. Den rödblommande sorten 'Rotfuchs' ('Red Fox') blir ca 30 cm hög.
Röd stjärnflocka trivs i sol och halvskugga. Favoritjorden är näringsrik, mullhaltig och lätt fuktighetshållande men väldränerad. 'Lars' är en utmärkt sort som blir ca 70 cm hög. 'Rubra' är mörkare röd och blir ca 50 cm hög. Om överblommade stjälkar klipps bort efterhand ser plantorna fräscha ut under längre tid.
Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.