Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Remonterande Rosor - skötsel och underhåll

Alla älskar rosor. Jag inbillar mig i alla fall att alla älskar rosor! Speciellt de som blommar länge - de remonterande rosorna. Nedan finns några tips på hur du kan få dina rosor att blomma från midsommar till frosten kommer.

Text och foto: Anna Theorin

För det första måste vi komma fram till vad en remonterande ros är om man jämför med en engångsblommande. De flesta äldre rossorter blommar ca en månad med start runt midsommar. Sen får de oftast vackra nypon. En remonterande ros blommar med start runt midsommar till frosten tar dem. Vissa tar ett uppehåll på ca tre veckor och sen sätter det fart igen. Till denna gruppen hör moderna buskrosor och rabattrosor och även vissa klätterrosor (ramblers).

Skötsel

Remonterade rosor kräver mer gödsel än engångsblommande rosor. Först gödslar man med grundgödsling på våren. Detta får gärna vara av jordförbättrande typ såsom kogödsel osv. Sen efter att rosorna börjat blomma och man märkar att de avtar i blomningen ska man gödsla en gång till med antingen chrysan eller hönsgödsel. Detta myllas ner runt rötterna. På detta sättet får rosorna en extra boost att blomma längre. Man gödslar inte engångsblommande rosor en extra gång utan bara på våren fram till midsommar.

Vattning

De gamla buskrosorna kräver i regel mindre skötsel och klarar sig själva, modernare rosor är känsligare och behöver vattnas vid längre torka - speciellt om de är i blom. Vattna inte på bladverket eller blommorna då dessa kan ta skada av det utan under busken rakt ner i marken. Det är bättre att vattna sällan men mycket åt gången än att småvattna lite då och då. Vattna gärna på morgonen, på dagen avdunstar vattnet fort och på kvällen lockas sniglar och annat otyg fram av fukten.

Deadheading

Deadheding betyder att man klipper av de överblommande blommorna innan de vissnat ner helt. På det sättet fortsätter rosorna att producera nya blommor precis som sommarblommorna vi har i krukor. Klipp ett bladpar ner precis ovanför ett nytt bladpar. Deadheada absolut inte engångsblommande rosor då du kommer klippa av nyponen som kommer efter blommorna. Använd en ren sekatör eller sax beroende på tjockleken på blomskottet. Om du byter ros mellan klippningen gör rent sekatören med t-sprit. Det är vanligt att sjukdomar sprids mellan rosor genom beskärning.


Rosor är inte så svårt som många tycks tro. Det tjatas om sjukdomar och taggigheter. Men jag kan glatt medela att det finns många rosor som har noll eller väldigt få taggar ute i handeln nu. Sen får man självklart tänka på växtplatsen, om det är en ros med mycket taggar kanske man inte planterar den exakt där man brukar gå dagligen. En ros är vacker på håll med! Att välja en härdig ros som är mindre sjukdomsbenägen är också ett säkert kort. Om man gödslar sina rosor rätt och beskär dem rätt så är de förhållandevis friska och lättskötta. Jag kan på säker hand säga att sniglarna gör mer skada på mina perenner än rosorna får sjukdomar och löss. Extra taggiga rosor får också vara ifred från råddjuren, vilket gör att jag med glädje planterar dem framför de otaggiga rosorna. Och sen när blomningen och doften kommer, ja då har man glömt allt som har med skötsel och sjukdomar att göra - och bara njuter!

Lycka till med era rosor!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB