Ramslök, kinesisk vitlök och kajp
Av Sylvia Svensson
Ramslök
Ramslök, Allium ursinum, växer vild i södra Sverige upp mot Uppland i fuktig, skuggig skogs- och ängsmark med näringsrik mulljord. Den har en smal lök och 2 basala, långskaftade, elliptiska 2-5 cm breda blad med stark vitlökssmak. Blomstjälken är trekantig, 15-40 cm hög beroende på växtplatsen och bär upp vita, stjärnformade blommor som sitter i flock. Ramslök blommar i maj-juni.
Kinesisk gräslök
Den kinesiska gräslöken, Allium tuberosum, blandas ibland ihop med ramslöken. Hos den kinesiska gräslöken är bladen smalt linjära, platta och 1,5-8 mm breda. Den växer bara som trädgårdsflykting i naturen på sina ställen i södra Sverige, inte som en vildart. Blomstängeln är 25-60 cm hög och är vanligen kantig. De vita blommorna, ibland med grön mittstrimma på blombladen, sitter samlade i runda, mer eller mindre sfäriska flockar. Den blommar i juli-september. Hela växten har en mild smak av vitlök.
En art som liknar den kinesiska gräslöken är sibirisk kantlök, Allium nutans. Den skiljer sig i stort bara på blomfärgen, som är mild rosa.
Kinesisk gräslök är däremot lätt att skilja från den vanliga gräslöken, Allium schoenoprasum, då den senare har lila blommor och trinda, ihåliga blad. Den mycket närbesläktade doftlöken, Allium ramosum, särskiljs genom sina ihåliga blad och hylleblad med röd mittnerv.
Kajp
Kajp alias skogslök, Allium scorodoprasum, växer vild på Gotland och andra kustnära områden i södra Sverige. Den är lättare att känna igen då blommorna är vinröda, i klotlik samling med bulbiller som också är vinröda till mörkt rödvioletta. Blommar i maj-juni. Bladen är 6-20 mm breda, platta och kölade och är mildare i smaken. Växten är ståtlig och blir 40-100 cm hög beroende på växtplatsen.
Liknande blommor men mycket klenare växtsätt och med tunna, tidigt vissnande blad har sandlöken, Allium vineale, som även den växer vild i samma områden.
Ytterligare arter som kan förväxlas med kajp är backlöken, Allium oleraceum , som växer vild i södra Sveriges kustområden och den i naturen mycket sällsynta trädgårdsflyktingen rosenlöken, Allium carinatum.