Potatislök − härdig, hållbar och god!
Av Sylvia Svensson
Mats Hafström från Göteborgs botaniska trädgård berättade under Kulturväxtlördagen den 19 augusti att intresset för att odla potatislök ökar runtom i landet. Jag har också märkt ett ökat intresse på de frågor om grönsaker som kommer till mig här på Odla.nu.
Potatislök ger mycket tillbaka!
Det är inte så lätt att skilja potatislök, Allium cepa var. aggregatum från schalottenlök, Allium cepa var. ascalonicum. Båda nämns i SKUD som Allium cepa var. aggregatum och båda har samma växtsätt, d v s lökarna delar sig, det bildas knippen med ett antal smålökar runt sättlöken.
Den kallas potatislök just för att man sätter en lök och får många tillbaka. Den odlades allmänt i Sverige tills sättlökar till stor gul lök kom till marknaden. Potatislök brukar vara större än schalottenlök, de kan bli ganska stora men de kan också förbli små.
Potatislök är härdig och hållbar och fin och mild i smaken.
Några namnsorter av potatislök som kan förekomma i Sverige är ’Prisma’, ’Red Sun’, ’Santé’, 'Hilda' och ’Succes’.
Odla och skörda potatislök
Du sätter löken på våren när jorden reder sig och blir varm nog, april-maj. Löken är färdig när blasten börjar gulna och vissna. Då tar du upp lökarna och brer ut dem, gärna soligt och varmt, för att torka.
I likhet med andra löksorter är en väl dränerad, mullrik sandjord lämplig för potatislökodling. Lökens rötter är korta och tjocka, de har svårt att tränga ner i hårda jordar. Lök är också känslig för syrebrist i jorden, så skorpbildande lerjordar är olämpliga för lökodling.