Potager – som att måla med plantor
Hur klarar man sej i glesbygden där det inte finns några jobb? Jo, man får fixa jobbet själv. Odlat har jag alltid gjort och att dragit upp plantor själv likaså. För ett par år sen bestämde jag mig för att göra det i större skala och startade då plantskolan Ekoplantan. Andra året fick jag mycket plantor över, skaffade ett växthus till och började sälja tomater och andra grönsaker.
Godisgurkor & vackra tomater
Jag odlar ungefär 50 sorters tomater, så det blir vackra påsar med tomater i olika färger och former. Och gurkor − små gräddvita godisgurkor, halvmeterlånga kinesiska gurkor och vit slanggurka som smakar som på farmors tid. Jag tror att vi måste uppgradera smaken! Inte bara äta smaklösa tomater, vattnig gurka och isbergssallad för att vi tror att så ska en sallad se ut.
Den dekorativa köksträdgården
I våras satsade jag på att hålla ett par kurser i egen regi. En i att odla i hobbyväxthus och en i att anlägga en potager − en dekorativ köksträdgård. Att skapa en egen potager handlar mycket om att våga tänka fritt. Vi är så vana vid att odla allt i raka rader. Morötter i en rad, lök i en rad. Men i en potager kan du måla med plantorna! För det är så jag jobbar, bara med färdiga plantor. Jag sår inga frön direkt, mer än det som måste sås direkt som rädisor, morötter och andra rotfrukter. Allt annat drar jag upp i pluggbrätten och kan sedan "måla ut" i landet direkt. Runda små öar, små häckar, pyramider med störbönor, blommande kryddor.
Tid för tanke
Det är en del tankearbete före. Hur stor blir plantan, när ska den skördas, hur växer den, vilken färg har den och vilken bladform? Behöver den stöd och vad händer när jag skördar? Kan jag så i något annat då eller har jag någonting bredvid som kan få bre ut sig och växa sig stort? Det tar tid att tänka på det sättet och det måste det få göra. Att ha ett litet dagis med småplantor är en fördel, då kan man sätta ner någon ny liten planta när man skördar ett salladshuvud, så det inte blir tomt i landet.
För att ha egna grönsaker under sommaren behöver man inte ha så många plantor av varje sort. Däremot många sorter så att maten blir varierad och vacker! Då är en potager perfekt. Du kan plocka hela middagen, salladen och kryddorna på en gång. Och så några vackra blommor att dekorera maten med.
Kunskap ger glädje
Som företagare försöker jag koppla ihop sådant som naturligt kan befrukta vartannat. Kunder köper plantor, vill lära sig mer och då håller jag kurser. Kursdeltagare hittar även hit från andra håll och köper plantor med sig hem. Till hösten blir det fler kurser och de handlar om att ta tillvara på skörd på olika sätt. En handlar om tomater och en om kryddväxter. Båda behöver tillgång till ett bra kök och hålls därför genom ett studieförbund. Troligen blir det även en kurs i att förkultivera sina plantor nästa vår. Det är något som många gör men som man kan göra så mycket bättre med lite kunskap om förhållandet mellan ljus och temperatur. Kunskap som gör odlandet mycket roligare.
Att överleva i glesbygden är en utmaning som föder idéer!
Läs mer på: Ekoplantan