Plommon – efter skörden
Av Lars Forslin, Colour Your Life
Vill du bara få undan plommonskörden är det snabbaste sättet att fördela plommonen i påsar och lägga in dem i frysen. Du behöver inte kärna ur eller någonting. Sedan tar du fram och tinar efterhand under vinterhalvåret.
Gör kräm, kompott & sylt
Plommonkräm är en bagatell att göra, men ack så gott! Du behöver inget recept utan kokar bara upp urkärnade plommon, och eventuellt andra bär, tillsammans med lite vatten, tillsätter socker eller honung efter smak och efter några minuters sjudning så rör du ner en redning på en skvätt vatten och några matskedar potatis- eller majsstärkelse. Serveras med eller utan mjölk.
Plommonkompott görs på i princip samma sätt, fast du reder den inte, utan kokar ihop i så lite vatten som möjligt. Fungerar som sylt, fastän inte lika hållbar. Du kan smaksätta kompotten med kanel, vanilj eller ingefära
Sylt gör du i princip utan vatten och med mer socker. Blir hållbarare.
Marmelad görs som sylt fast kokas ihop längre till en fastare konsistens. Du tillsätter också pektin för ytterligare fasthet.
Vin, kakor och annat gott
För den som är road av vinmakeri och har gott om plommon är plommonvin naturligt att prova och fullt tillåtet att göra.
Olika kakor och smulpajer är efterrätter som fungerar perfekt med plommon.
En spännande efterrätt är att ugnsbaka plommon i 175 grader i 15 minuter och servera med vispgrädde och rostad mandel. För mustigare smak kan man strö över muscovadosocker innan gratineringen.
Plommonclafoutis
Här kommer ett recept på en mycket lättlagad efterrätt med franskt ursprung. Clafoutis är i princip en pudding som görs genom att lägga frukt eller bär i en pajform och hälla över en smet som sedan gratineras.
En 23 cm pajform är lagom.
Du behöver: 500 g plommon 3 ägg 1 ½ dl socker eller honung (eller efter smak) 1 ½ dl vetemjöl 1 dl mjölk 2 dl mellangrädde 50 g mandelspån
Gör så här! • Sätt ugnen på 200 grader. • Halvera och kärna ur plommonen. Lägg dem i en ugnssäker form. • Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt mjölet och vispa till en klumpfri smet. • Vispa i mjölk och grädde och häll smeten över plommonen. Strö över mandelspån. • Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter, tills smeten har stelnat och fått fin färg. • Servera clafoutin ljummen.
Smaklig spis!
Läs mer om plommon
Så odlar du plommon Plommon – sorter att välja på! Att beskära plommon