Plantering av buskar - skötsel och beskärning.
Text och bild: Anna Theorin
Att plantera buskar är enkelt, de flesta är anspråklösa när det gäller jordkrav. Det finns dock små tips och knep som gör att du får ut så mycket som möjligt av din prydnadsbuske.
1. RÄTT VÄXT PÅ RÄTT PLATS
Det första man måste tänka på är att välja rätt växt. Har man redan valt ut planteringsplatsen väljer man en planta som passar i det läget, sol, halvskugga eller kanske helskugga. Fuktigt eller torrt, lerigt eller sandigt. Om man å andra sidan redan valt växt och kanske till och med har den hemma väljer man ut det optimala platsen. Ta reda på så mycket som möjligt om växten, hur stor den blir, vad den kräver osv. Om det är en doftande buske kanske man inte vill ha den längst bort i trädgården och om det är en taggig kanske man inte vill ha den vid sittplatsen eller brevlådan. Så välj ut både plats och växt med omsorg. Ju bättre du blir på att ta reda på just din trädgårds olika zoner och jordmåner desto bättre kommer det att växa och blomma.
2. JORDBEARBETNING OCH ALLMÄNT OM PLANTERINGSGROPAR
Det är skillnad på planteringsgrop och planteringsgrop. Ju mindre grop du gräver destå långsammare etablerar sig växten. Gräv en ordentlig grop så rötterna får plats på riktigt. Vik inte ner rötter om gropen är för liten, klipp då hellre av dem. Använd gärna en grep eller planteringsspade och luckra upp både kanter och botten på gropen. Ta bort alla rötter, stora stenar och annat otyg som gömmer sig i jorden. Om det är rötter från närliggande buskar kan du klippa av dem. Det är bättre än att de trasslar in sig med den nya växten under etableringstiden.
Det är även nu som du ser exakt vilken jord du har. På toppen brukar all jord vara skaplig men ett spadtag ner brukar ändra på den saken. Behöver du tillföra mullämnen eller kanske grus för dräneringen? Om du häller en spann vatten i gropen kan du se vilken dräneringsförmåga jorden har. Ha bara i åtanke om det regnat mycket på sistonde kan jorden vara mättad av vatten och trots att du har en bra dränerad jord kan det se ut som vattnet aldrig sjunker undan. Att hälla en spann vatten i gropen är även bra för din nya buske som ska stå där. Blanda den uppgrävda jorden med jordförbättring såsom kompost, planteringsjord, surjord osv.
Kommer din växt att sprida sig med rotskott? Om det är något som du inte vill placeras en rotspärr i gropen innan plantering.
3. PLANTERINGSDAGS
Ställ gärna växten i en spann vatten innan plantering så hela jordklumpen är ordentligt blöt. Red ut eventuell jordsnurr i krukan, om det är mycket rotsnurr kan du skära ett kryss i botten på jordklumpen, alltså i rötterna. Då stimuleras nytillväxt av rötter, och det är ju det vi vill ha :) Normalt vill buskar vara planterade lika djupt som de står i krukan, jag själv brukar plantera dem lite djupare än så. Vissa buskar såsom rosor måste planteras djupare än de stått i krukan. Därför är det bra att veta så mycket om din nya växt som möjligt. Använd gärna vårt Lexikon här på odla. Där an du hitta all viktigt information om din växt. HÄR HITTAR DU DET.
Lägg i den uppblandade jorden i gropen och tryck till lite lätt. Vattna gärna emellanåt medans du lägger i jorden. Då bildas inga luftfickor i planteringsgropen.
4. FORTSATT SKÖTSEL
Nu när växten är planterad och nöjd så vattnar du ofta om det inte regnar. Gärna tio liter vatten åt gången så det tränger ner långt ner i marken. Man ska inte gödsla nyplanterade växter utan det gör du kommande vår. Använd gärna höns, ko eller hästgödsel som du myllar ner runt busken. Akta så att det inte kommer på stammen eller bladen bara, det kan bränna växten. Klipp bort skadade och döda grenar. Gödsla gärna med hönsgödsel en gång till innan midsommar. Efter midsommar gödslar du inget mer det året.
5. BESKÄRNING
Alla växter har olika beskärningstid och beskärningssätt men det vanligaste med prydnadsbuskar är att man underhållsbeskär dem. Man brukar glesa ur busken för att få in ljus, ta bort den grövsta grenen enda nere vid basen. Detta görs ofta på vårvintern eller under JAS. Ta även bort alla korsade grenar och grenar som växer in i busken. Om man vill stamma upp sin buske tar man bort alla grenar längs stammen och låter de översta vara kvar. Använd en vass sekatör eller handsåg för detta arbete. Om man har en formklippt buske så kan den putsas ofta men om man ska ta mer än en vanlig putsning görs det bäst i JAS.
Lycka till med era nya buskar!
Glöm inte att vi nu på odla har superbra priser på en hel massa buskar, nu hittar dem här.