Plantera vitlök och schalottenlök på hösten!
Att plantera schalottenlök och vitlök på hösten för att skörda nästkommande sommar är något alla med en pallkrage, ett land eller en större kruka måste prova! Det är enkelt, lite skötsel och väldigt rikgivande. Sen är det väldigt roligt att odla lök. Det går så enkelt att lagra så en vanlig familj kan utan problem bli självförsörjande på exempelvis vitlök.
Text och bild: Anna Theorin
Lökväxter är något jag själv blivit väldigt intresserad av på senare tid. Just på grund av de goda lagringsegenskaperna samt enkelheten i odlandet. Det är roligt att kunna vara helt självförsörjande på exempelvis vitlök och det kräver inte så mycket insats. Jag kommer i den här artikeln gå igenom hur man odlar schalottenlök och vitlök på hösten.
Vi börjar med schalottenlöken.... Schalottenlök är något man traditionellt alltid planterat på våren som sättlök. Tillsammans med vanlig röd och gul lök. Men det går att plantera vissa sorter på hösten. Precis som man gör med vitlök. När du planterar på hösten så kommer du också kunna skörda mycket tidigare. Jag tog mina redan i Juni. Jag använder mig av sorten 'Longor' som ni hittar här. Nyskördad schalottenlök på tork!
Jag odlar min schalottenlök i pallkrage men det går lika bra att sätta dem i en större kruka eller direkt i ett land. Jorden ska vara lucker och näringsrik. Men gödsla inte på hösten när du planterar. Sätt inte dina lökar för djupt, en fyra centimeter ner räcker gott. Jag planterade min lök i november. Jag bor i zon två och har milda vintrar. Mitt råd är att ni planterar er schalottenlök när ni sätter er vitlök. Ju högre zon desto tidigare på hösten.
Under vinter och vårvinter klarar sig lökarna helt själva. När de börjar dyka upp små strån under våren är det dags för gödsling. Lök behöver mycket gödsel under den tidiga delen av sin tillväxt. Jag använder kogödsel på påse. Mina schalottenlök gödslades lite för lite under våren märkte jag. Så man kan gott ge dem extra doser under våren för större lökar.
Du kan skörda små primörer under hela tillväxten, de är väldigt goda! Men själva slutskörden görs när blasten har lagt sig ner helt. Då tar man upp löken och torkar på en torr plats. Jag la mina på en back och lät stå i solen. Om det regnar får man flytta dem under tak. Torkningen går ganska fort. Sen kan du förvara löken inomhus i ett skafferi eller liknande, en mörkt och torr plats blir bäst.
Dags för skörd!
Eftersom man skördar denna sorten så tidigt så kan du gott plantera nytt i pallkragen eller landet efter du skördat.
Vitlöken... Vitlök odlas på exakt samma sätt som schalottenlöken. Plantera dem i lucker, näringsrik jord men gödsla inte på hösten. Sätt dem cirka 5 centimeter ner.
Under vintern och vårvintern klarar de sig själva. Och så fort de har kommit upp på våren gödslas de. Även vitlök behöver mycket gödsel under den tidiga tillväxten och jag använder även här kogödsel. Gödsla gärna några extra omgångar. Chrysan fungerar bra eller hönsgödsel.
Fina sättlökar som sen delas i klyftor och planteras en och en.
Vitlöken skördas senare än schalottenlöken och jag brukar plocka upp min i slutet på juli, början på augusti. Även här kan man kolla på blasten, om blasten gulnat och börjat lägga sig ner så är det dags för skörd. Man kan även ta upp vitlök tidigare, då har den inte fått klyftor än utan är så kallad färsk vitlök. Även då är den riktigt god!
Vitlök torkas på samma sätt som schalottenlöken och förvaras sedan inomhus, torrt och mörkt. Man kan fläta vitlöksflätor om man vill. Men då måste man tänka på vilken sorts vitlök man sätter. Hard Neck kallas de vitlök man inte kan fläta, där går blasten av. Och Soft Neck kallas de lökar som har mjukare blast och går att fläta. Så tänkt på det vid sortval. Ni hittar våra vitlökar här.
Något jag brukar göra är att så spenat mellan lökarna tidigt på våren. Den tar inte så lång tid på sig och rotsystemet stör heller inte lökens tillväxt. Då får man ut ännu mer grönsaker på en liten yta.
Lycka till med lökplanteringen i höst!