Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Perenner - plantering, skötsel och glädje!

Perennerna är ett underbart växtslag. Det finns tusentals sorter, allt från låga, som krypflox på fem centimeter till rosenflockeln som blir närmre två meter! En välkomponerad perennrabatt blommar hela säsongen och är även vacker på vintern. Det är en fröjd för ögat att se en sådan!

Text och bild: Anna Theorin

Här hittar ni alla våra perenner vi har i lager!

Vi har så många olika sorters perenner att det är svårt att göra en artikel som omfattar alla. Det hade blivit en väldigt lång artikel. Men jag tänkte ta upp vad som krävs av dig som odlare rent generellt när man har en perennrabatt.

Det första att tänka på är att sätta rätt växt på rätt plats. Det är prioritering nummer ett! Kolla alltid upp vart växten vill bo och plantera den just där. Ibland vill man ha skuggväxter i en solig rabatt för att de är vackra, men de kommer inte bli så vackra om de står på fel plats. Så först kollar du upp om växten vill stå i skugga eller sol, om den vill ha det fuktigt eller torrt, surjord eller vanlig jord. Kolla även upp hur hög den blir. Sätt inte en låg växt i mitten omringad av höga, den kommer att tyna bort.

Bra marktäckare i skugga, Myskmadra och Skuggbräcka.

När vi klarat av det och du står där med din perenn, antingen i kruka eller barrotad så ska du vattna den. De krukade perennerna vattnar du som vanligt och de barrotade kan du lägga någon timme i en spann med vatten. Under tiden våra växter suger upp vatten kan vi gräva planteringsgroparna. Tänk på att de ska vara stora, även om de barrotade plantorna ser små ut vill de ha gott om plats. Luckra upp jorden och blanda ut den med bra planteringsjord.

Nu har de sugit upp tillräckligt med vatten! Dags för plantering! När man planterar ska man plantera de flesta växter lite djupare än de står i krukan. Om du har en krukad perenn så ska alltså inte kanten på jorden i krukan vara i samma nivå som marken när du planterar den. Gräv ner den lite till så det kommer ny jord ovanpå den krukade jorden. Samma princip gäller för barrotade plantor, plantera dem ganska djupt. Detta gäller inte för pioner och iris, de ska planteras grunt.

En tät perennrabatt blandat med rosor!

Vattna, vattna och vattna lite till. Det första året är det nödvändigt att vattna ganska mycket och speciellt vid torka. Plantan har inte rotat sig ordentligt och behöver lite hjälp på traven. Nästkommande år så brukar de klara sig själva.

Jag låter mina perenner stå kvar under vintern. Det ger ett skydd mot barfrost och annat otyg och vissa är vackra där de står helt frostiga. (Men, irisar rekommenderar jag verkligen att klippa på hösten. Deras blad blir till en sörja om de får stå kvar på vintern.) På våren klipper du ner dem till marken igen, håll koll på när de kikar upp ur marken. Det är svårt att klippa bort det döda om de redan har börjat komma upp.

Rudbeckian är min favorit!

Tillför gärna jordförbättring på våren som planteringsjord eller kompost och så kan du börja gödsla i slutet på april. Jag använder mig av chrysan, det är ett bra gödselmedel som man myllar ner i jorden. Jag gödslar cirka två gånger till under säsongen. När man har fått i ordning en bra perennplantering som är ganska tät så är det helt klart en lättskött plantering. Ogräs måste man såklart alltid rensa men om man planterar marktäckande perenner runt de höga kan man komma ifrån det med!

Nu är det bara att njuta av din perennplantering!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB