Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Orkidéer i tusenfalt

Vi har fått en riktig vitaminkick i grådiset! Sveriges enligt uppgift största orkidéutställning har besökts! Det är precis vad som behövs så här års, innan julbestyren tar all vår tid i anspråk och det ännu inte är dags för den riktiga julstämningen.

Numera, när orkidéerna blivit så populära och är så lätta att få tag i, kan vi glädjas och tjusas av färgprakten och de många spännande formerna hos Phalaenopsis eller brudorkidé, Paphiopedilum eller venussko, Cattleya, Cymbidium, Dendrobium, Miltonia, Vanda och allt vad de heter. Korsningar mellan olika sorter ger ännu fler spännande varianter. Några doftar härligt av regnskogen, som ju är deras naturliga hemvist.

Vad man måste tänka på är att de skall ha tillräckligt med ljus. Alltså placera dem så ljust som möjligt, gärna i söderläge under vintern. Om du inte har tillräckligt med naturligt ljus att erbjuda dem, så kan du ge dem tillskottsbelysning med lysrörsarmaturer.

På sommaren tar värmen över i söderfönstret och det är inte bra för orkidéerna. Flytta undan dem då från den gassande solen, gärna ut till trädgården till halvskuggan. Men placera dem inte på marken, där de lätt blir sniglarnas kalasmat, utan häng upp dem under trädkronorna. Glöm bara inte att vattna och gödsla och förstås att ta in dem igen innan kylan kommer!

Orkidéer skall torka upp mellan vattningarna. Kolla att krukan är torr i botten. Gör ett större hål i krukbottnen så det går att känna efter med fingret. Vattna med vanligt rumstempererat kranvatten eller doppa orkidén i en hink vatten om du har kalkfritt vatten. Håll handen över krukjorden så den inte flyter upp. Om du bor i kalkrika områden, avhärda vattnet eller använd regnvatten, dvs. vattnet bör ha Ph 5-6.

Inget vatten i bladrosetten, det kan ge svampangrepp och orkidén ruttnar! Om bladen skulle ramla av, har svampen tagit över och tyvärr är det då bara att göra sig av med växten.

Penséorkidéerna, som Miltonia och Miltonopsis kallas, skall ha mera vatten än de övriga.

Har orkidén fått för mycket vatten märks det på att bladen blir mjuka. Den kan då räddas med sphagnum-mossa, alltså vitmossa, som inte är detsamma som den vitlav = renlav, som vi brukar ha i adventsstaken. Tag upp växten – lägg vitmossa runt rothalsen och rötterna och låt stå tills det blir kraft i bladen på nytt. Håll fuktigt men inte blött. Vitmossan hjälper att komma ner till rätt Ph. Vitmossa finns att köpa som ett torkat, hårt pressat block, som man blöter upp innan man använder det.

Höj luftfuktigheten inomhus genom att ställa en skål med vatten bredvid. En rumstemperatur på sådär 20 grader är lagom.

Skulle din orkidé bara komma med blad och inga blomstänglar trots riktig skötsel, låt den då torka upp bättre, så brukar blomstänglarna skjuta fart.

Har du din orkidé i en ytterkruka, skall det vara luft mellan ytter- och innerkruka, så ta en stor och vid ytterkruka och lägg gärna leca-kulor i botten.

En glaskruka är bra för många sorter, i första hand för de som gillar att ha ljus på rötterna. Man kan plantera dem i orkidékompost, som finns att köpa färdig. Välj dock inte den sorten med skumgummi i som ibland säljs som "orkidékompost", utan ta den naturliga, som består av pinjebark, kokosfibrer, träkol m.m.

Övergöd inte dina orkidéer! Ge speciell orkidégödning varannan gång du vattnar, dvs. ca en gång/månaden. Får växterna för mycket näring, bildas närsalter i kristallform och de fräter på rötterna.

Det finns många orkidéer som är epifyter, alltså trädlevande orkideer, och de kan växa med rötterna bara.

Sådana är t.ex. Vanda och dess släktingar och korsningar. De kräver mycket ljus för att blomma och kan man sörja för hög luftfuktighet, kan de hängas från taket e.d. Bör duschas varje dag. Annars kan de växa i s.k. mikroklimat. En röd Vanda ses i denna glasvas med fuktig leca på botten och Vandan hängande från vaskanten, men den är inte planterad i lecan.

Även Cattleya är en epifyt och vill också ha mycket ljus. Kan hängas ute under sommaren.

Oncidium ser ut som ett svärm getingar med sina gula blommor med bruna/orange märken. Den är också epifyt och vill stå ljust och luftigt.

Zygopetalum är ofta väldoftande och finns i lite ovanligare färger, från gröna nyanser över till blåa

Kryddväxten vanilj, Vanilla planifolia, som faktiskt är en orkidé, kräver mycket ljus - så mycket, att den inte orkar blomma i hemmiljö.

Många av de marklevande orkidéerna växer på rena kalkberg i sin hemmiljö och skall ha högt PH-värde. Några korn vanlig dolomitkalk i krukan brukar göra susen.

Det kommer ofta nya blommor på de utblommade blomstänglarna på vissa arter, Phalaenopsis, brudorkidén är ett exempel. Klipp inte bort stänglarna om de är gröna och friska, men de kan däremot justeras så de passar den plats i fönstret som står till buds. Klipp sådär 5 - 10 mm över de s.k. noderna på stänglarna. Se dock till så att inte ev. anlag till nya blomstänglar klipps bort.

De får dessvärre gärna ullöss och sköldlöss. Töm bort den gamla komposten i krukan och släng (även krukan). Skölj växten i sprit (vilken sorts sprit spelar mindre roll). Låt torka ca. en halvtimme. Skölj igenom med vatten. Tag en ny kruka med vitmossa (sphagnum) och börja om från början. Förebygg med t. ex. Provado i sprayform. Ett nytt preparat är under certifiering och kommer till våren. Skall enligt uppgift även klara av spinn.

Paphiopedilum bör planteras om vartannat år i ny kompost i vanlig kruka. Gamla bladrosetten klipps bort. Från den nya rosetten kommer de nya blomstänglarna.

Dendrobium är ett av de största orkideesläkten och är marklevande från havsnivån upp till flera 1000 m höjd. Därför är det skilda temperaturbehov mellan de olika sorterna, men alla vill ha en torr viloperiod.

Cymbidium är vinterblommande och förekommer i två huvudgrupper, mini- och storblommig. Det finns massor av korsningar och det är en populär snittorkidé.

Orkidéer som har bulber i bladrosetten har i bulben en reserv för blomningen. Den kan placeras ute i trädgården på sommaren i halvskuggigt läge. Ställ den inte i jord - sniglarna kan angripa den. Orkidén går att dela eller så kan den planteras i större kruka vid behov.

Juläpplena och granen utsöndrar eténgas som kan skada växterna. Var därför försiktig med att placera orkidéerna nära dem, ha dem i andra rum istället så brukar det gå bra.

Självklart finns orkidéerna också att få som snittblommor och de blir ett underbart blickfång i blomsterarrangemang. Jag visar här några sådana.

Om du vill läsa mer om orkidéer och få utförligare skötselråd:
odla.orkidéer.nu del 5
odla.orkidéer.nu del 4
odla.orkidéer.nu del 3
odla.orkidéer.nu del 2
odla.orkidéer.nu del 1

Njut av våra bilder och tänk dig att du vandrar omkring i regnskogen med härliga orkidéer runt omkring dig! Det finns ju så otroligt många så vi kan bara visa en bråkdel av allt det underbara som finns.


Vanda 'Blue Magic'


Röd Vanda i mikroklimat


Cattleya-hybrid


Oncidium


Zygopetalum-hybrid


Vanilla planifolia


Phalaenopsis i vas


Paphiopedilum i vas


Cymbidium-hybrid


Cambria-hybrid


Bulbophyllum 'Louis Sander'

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB