Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Opp Amaryllis!

Det finns fördrivna lökar som är värmebehandlade för att blomma till jul, andra är opreparerade och blommar under vintern och våren. Vill du att din amaryllis ska blomma vid jul så bör du sätta en "juldriven" lök i mitten av november eller köpa en som redan är igång.

Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson

Opp Amaryllis!

"Opp Amaryllis! Vakna min lilla! Vädret är stilla, luften sval!"

Så skaldade Carl Michael Bellman om amaryllis. Och nu är det dags för den sköna att vakna.

Hos oss har man nästan uteslutande använt amaryllis som julblomma, men den passar utmärkt att användas under hela vintern, det finns ju numera så många nya sorter att välja på och alla är inte alls julröda!

Dessa växter som vi kallar amaryllis heter egentligen Hippeastrum x hortorum, syn. H. hybridum.

Det äkta släktet Amaryllis har bara en art, Amaryllis belladonna, kapamaryllis, som kan användas som trädgårdsväxt, men som inte är vinterhärdig hos oss.

Amaryllislökarna kommer till oss från södra halvklotet, Sydafrika och Brasilien, men numera är även Holland en storproducent.

På grund av sin härkomst blommar de här hos oss under vintern, för då är det sommar i deras hemtrakter.

Så här lyckas du med amaryllis:

  • Välj en lök som inte är skadad, den skall inte heller ha virusangrepp eller vara mjuk.
  • När du kommer hem med din nyinköpta lök, placera den med rötterna i vatten (inte själva löken!) över natten. Då sväller rötterna och väcks till liv.
  • Plantera löken, gärna i en tung kruka som inte välter lätt. Vanlig blomjord går bra, men ta lite lecakulor i botten.
  • Krukan skall vara så stor att ca två fingrar i bredd går mellan löken och krukkanten.
  • En tredjedel av löken skall vara ovan jord.
  • Vattna igenom jorden rejält och ställ sedan krukan med en huva över i ett fönster ovanför ett påslaget element, eller annars mörkt och varmt så att rotbildningen snabbt kommer igång. Om din amaryllis inte vill växa, brukar det betyda att den står för kallt.
  • Vattna inte mer nu innan blomstängeln kommer upp, det brukar ta någon vecka.
  • När blomstängeln har kommit upp, börja vattna igen men vattna sparsamt och gärna på fatet så den inte ränner i höjden, för då tippar den lätt p.g.a. de tunga klockorna. Men skulle bladen bli blågröna och blomman sloka, vattnar du förmodligen för lite.. lagom är bäst!
  • Ha den sedan den börjat blomma helst lite svalt placerad, i fönster eller en bit in i rummet.
  • Tål mycket ljus men gärna inte i direkt sol. Under vinterhalvåret har vi ju knappast sol så det besvärar…men skulle blommorna tappa färgen så får den förmodligen ändå för mycket sol.
  • När stängeln har blommat över, skär bort den. Det brukar finnas fler stänglar på gång då.
  • När amaryllisen har blommat färdigt, öka vattningen. Vattna nu uppifrån, dock aldrig på löken, och börja ge näring: först varannan vecka, sedan varje vecka från mitten av april. Sköt den som en vanlig rumsväxt så att bladen kan utvecklas och ge näring åt löken.
  • Ställ gärna krukan i trädgården under sommaren, lite halvskuggigt, under en gles buske t.ex. Glöm bara inte att vattna och gödsla den!
  • Innan frosten kommer, ta in krukan och minska vattningen, sluta gödsla.
  • I september-oktober sluta vattna helt och låt bladen vissna ner. Placera gärna amaryllisen i en mörk, sval källare e.d. och låt den vila.
  • Men skulle bladen bli gula redan när amaryllisen blommar eller strax efter, alltså långt innan det är dags att gå i vila, så kan den ha drabbats av nematoder, små rundmaskar. Kolla hur löken och rötterna mår i krukan! Detta kan ibland hända om man vattnat för mycket. Ser du maskar så kasta bort löken!
  • Frampå vårvintern kan man börja titta om det börjar komma en ny blomknopp. Då planterar man om den, tar fram den till fönstret och börjar driva igen. Cirkeln är sluten…
  • Sådan är amaryllisens årsrytm, men det finns de som har sin amaryllis stående på fönsterbrädan året om och den blommar ändå år efter år….

    Man kan också ha amaryllisen som snittblomma. Särskilt under julen finns dom i blomsteraffärer att köpa. Här är det oftast fråga om sorterna med mindre blommor.

    Om stjälken verkar klen, kan man ha en stödpinne inuti den. Sätt även en gummisnodd längst ner runt stjälken så att den inte rullar upp sig.

    Använd rumstempererat vatten och en svag dos hållbarhetsmedel.

    Det senaste är att plantera amaryllisen med lök i en hög glasvas eller -cylinder, ev. utan jord, med rötterna i vattenkristallgel. Lägg vackra runda sjöstenar på botten som vikt så att vasen inte välter!

    Lycka till med din fina "riddarstjärna" som det gamla svenska namnet är.


Amaryllis belladonna på Madeira


'Apple Blossom'


'Baby Star'


'Black Night'


'Double Picotee'


H. gracilis 'Germa'


H. gracilis 'Naughty Lady'


H. gracilis 'Papillion'


H. gracilis 'Sorbet'


'Jewel'


'Pamela' som snittblomma


'Sonata'


'White Peacock'

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB