Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odlingsråd, Hoya

Hur sköter jag dessa blommor? Till skillnad från många andra tropiska växter är hoyor väldigt lättskötta.

De gillar värme, därför klarar de vintrarna väldigt bra hos oss. De behöver inte ha så mycket näring, de växer och blommar mycket bra utan "klemning". De gillar dock att bli ompysslade ibland - en dusch på bladen emellanåt skadar aldrig!

Av Eva-Karin Wiberg

Exempel på jordblandning kan t.ex vara:

  • 1 del blomjord
    • 1 del ogödslad torv
    • 1 del vermiculite
    • 1 del perlite
Att blanda ut jorden med minsta sortens lecakulor går också lika bra. Till de hoyor som vill ha ett kalktillskott kan man blanda kalk antingen i jorden eller toppa jorden med snäckskal (som finns att köpa i välsorterade zoo-affärer). Vermiculite hjälper till att hålla fukten kvar i krukorna - med andra ord behöver man inte vattna så ofta. Perliten gör jorden porös och ger luft åt rötterna. Torven innehåller vitmossa (som också innehåller kalk i mindre mängd). Lecakulor, av den större storleken, i botten kan vara bra att tillsätta så att inget onödigt vatten blir kvar - följden kan bli rotröta som tar död på dina plantor.
Vattna sparsamt vintertid, kanske en gång per vecka. Sommartid kanske det behövs vattnas två till tre gånger i veckan. När det gäller gödning så räcker det att gödselvattna två till tre gånger per år och då på sommaren. Det finns de som säger att man ska ge dem lite näring på hösten. Då med en fosforrik (P) näring, för att gynna blomningen till våren! Efter omplantering ska du inte gödselvattna förrän efter sex månader, allra minst. Den största anledningen till att hoyor inte vill blomma är just övergödning!
Vilken typ av kruka ska man då ha? Detta beror naturligtvis på vad man själv tycker. Lerkrukor är tyngre, de välter inte så lätt - en hoya som är virad kring en spaljé kan bli väldigt tung. Lerkrukor släpper lättare igenom syre till rötterna och rötterna "andas" till skillnad mot plastkrukor.
Lerkrukor kan bli väldigt fula, men ett rymligt krukskydd kan dölja ränder som kan bli på krukan.
Gällande plastkrukor så kan dessa också av praktiska skäl vara bra, tänk bara på att man kanske inte behöver vattna plantor i sådana lika ofta som de som är placerade i lerkrukor.
Hoyor trivs bra i nästan alla väderstreck. De blommar inte gärna om de är placerade i ett norrfönster - vissa undantag finns - men växer bra där om man tänker på att inte vattna så ofta. Bäst växer och blommar hoyorna i ett väster-, söder- eller österfönster. Man måste dock tänka på att skydda bladen för starkt solljus under högsommaren.

Tillbaka 12 För dig som vill läsa mer: http://home2.swipnet.se/~w-21721/hoya.htm



Hoya thomsonii


Hoya acuta pink flowering clone

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB