Odlingsråd - Beskära prydnadsbuskar på vårvintern
Av Sylvia Svensson & Katarina Kihlberg
Vi beskär våra prydnadsbuskar för att ge dem en vacker form och få dem att blomma rikligt. Beskärningen ska vidare göra att prydnadsbuskarnas grenar fördelar sig jämnt runtom och bildar en luftig, elegant buske utan täta och risiga partier.
Det finns i huvudsak två varianter för beskärning av prydnadsbuskar på vårvintern:
Underhållsbeskärning innebär att gamla grenar som är risiga och inte bär blommor tas bort för att ge plats och energi för nya grenar. Grenar som ska bort klipps ner helt och hållet!
Total nedskärning innebär att busken klipps ner ordentligt för att föryngra ett exemplar som har blivit risigt och som blommar dåligt. Kallas också föryngringsbeskärning och gäller bra vissa typer av buskar, se vidare längre ner.
För vårvinterns beskärning av prydnadsbuskar är det i första hand grensaxen som behöver användas. Råd om val av grensax finns här : Att välja grensax.
Underhållsbeskärning av prydnadsbuskar
Vårvintern, i februari-mars, är en bra tid att underhållsbeskära högsommar- och höstblommande prydnadsbuskar. Beskärningen ska vara avslutad innan knopparna börjar svälla. Till denna kategori hör buskar som paradisbuske, prakttry, och snöbär. Sådana buskar blommar vanligen både på årsskott och på äldre ved, vilket gör att de får en fin och riklig blomning även om du klipper bort grenar på vårvintern.
Du kan även underhållsbeskära vårblommande prydnadsbuskar, som forsythia och syren, på vårvintern. En del av vårblomningen går förlorad det året du utför beskärningen, men å andra sidan hålls busken vital och vacker. Du kan också vänta med beskärningen till efter blomningen.
#Buskar med dekorativa grenar#
Prydnadsbuskar som får dekorativa, glänsande eller vackert färgade grenar behöver också underhållas. Ju äldre grenarna är desto kraftigare och mindre dekorativa blir de. Klipp tillbaka ett antal grenar helt varje år så skjuter busken tätt med nya, vackra skott. Exempel på prydnadsbuskar med dekorativa skott är korallkornell, gullkornell, mahonia och pil.
#Underhållsbeskär lite varje år#
Om du underhållsbeskär prydnadsbuskar lite varje år så hålls busken vital, vacker och den lever längre. Eftersom du klipper bort några av de äldsta grenarna varje år ges det plats för ny frisk och blomvillig ved. Hinner du inte med att underhållsbeskära något år är det bara att ta vid nästa år och välja ut och klippa ner de äldsta grenarna.
Total nedskärning
Vissa prydnadsbuskar som växer med fina, lite tunnare och täta grenar blir med tiden risiga och blommar mindre och mindre. Om du väljer att underhållsbeskära dessa, alltså klippa ner bara gamla, förbrukade grenar helt, så riskerar resten av busken att förlora formen, eftersom grenarna inte är så kraftiga. Sådana prydnadsbuskar kan i stället behöva föryngras genom att skäras ner nära marken, tills ca 1 dm återstår. Arbetet ska göras på vårvintern eller tidig vår, före lövsprickningen, se exempel bland bilderna under Fler bilder.
Även prydnadsbuskar med kraftigt grenverk kan behöva klippas ner helt. Exempelvis en forsythia som inte har underhållsbeskurits på många år får kraftiga grenar som är kala nertill och som bjuder på mindre och mindre blomning för varje år. Då kan en total nedskärning vara nödvändig för att få en vacker och vital buske.
#Buskar som tål att skäras ner#
Alla prydnadsbuskar tål dock inte total nedskärning. Exempel på prydnadsbuskar som klarar denna behandling är berberis, forsythia, karagan, lagerhägg, pil, rosor, rosenspirea, schersmin, snöbär, syren och ölandstok. Bra att veta är att första säsongen efter en total nedskärning är busken lite trögare i starten på våren och den blommar lite senare på säsongen.
#Skär inte ner varje år!#
Det är lagom att låta det gå tre till fem år mellan nedskärningen, den kortare tiden gäller i söder och den längre för dig som bor norrut.
#Frostskadade prydnadsbuskar#
Vissa buskar som befinner sig till gränsen av sitt härdighetsområde kan frysa ner kraftigt under vintern. Exempelvis buddleja kan frysa ner rejält om vintern är snöfattig och kall. Den blommar på årsskott och kan som tur är klippas ner rejält på våren, när man väl ser var de nya skotten börjar komma.
Bra att ha en beskärningsbok!
Vi har gått igenom grunderna i vårvinterns beskärning. Men för att få vägledning om varje enskild prydnadsbuske i din trädgård är det praktiskt att ha en beskärningsbok. Nya Beskärningsboken av Klaus Vollbrecht, Gustaf Alm och Han Veltman är ett bra tips!