Odlingsråd - Att beskära prydnadsbuskar 2
Av Katarina Kihlberg
I den första delen av "Att beskära prydnadsbuskar" gick jag bland annat igenom de två huvudsakliga sätten att beskära prydnadsbuskarna. Nu ska vi tala om vilka prydnadsbuskar som kan beskäras under senvinter och vårvinter, i februari-mars, och hur du går tillväga.
Jag utgår från de två olika sätt att beskära som beskrevs i första delen om att beskära prydnadsbuskar, nämligen underhållsbeskärning och nedskärning av hela busken.
Underhållsbeskärning på vårvintern
Underhållsbeskärning innebär att gamla grenar som är risiga och inte bär blommor tas bort för att ge plats för och energi åt nya grenar.
Gör så här: Titta på hela busken och skapa dig en uppfattning om hur olika grenar ser ut. Gamla, förbrukade grenar är ofta kraftiga och stubbiga i sitt utseende. Många har inga sidogrenar nertill utan är kala och livlösa. På dessa grenar kommer det antingen inga blommor alls eller bara ute i topparna. Du ser också snabbt vilka grenar som är döda eller på väg att dö för att de har knäckts eller helt kommit i kläm i den täta busken. Slutligen ser du kanske grenar som växer helt tokigt och förstör buskens prydnadsvärde.
Efter denna översikt kan du bestämma vilka grenar som ska klippas bort helt, med hjälp av en bra grensax. Klipp av och dra grenen ur busken.
Om du underhållsbeskär prydnadsbuskar lite varje år så hålls busken vital, vacker och den lever längre. Eftersom du klipper bort några av de äldsta grenarna varje år skapas det plats för nya friska och blomvilliga grenar. Hinner du inte med att underhållsbeskära något år är det bara att ta vid nästa år, skapa inte stress kring detta!
Vilka prydnadsbuskar är det då bra att underhållsbeskära på vårvintern?
Prydnadsbuskar som blommar på årsskott
Vårvintern är en bra tid för att underhållsbeskära högsommar- och sensommarblommande prydnadsbuskar, alltså de som blommar på årsskotten (se Beskärning av prydnadsbuskar 1). Beskärningen ska vara avslutad innan knopparna börjar svälla. Till denna kategori hör buskar som höstblommande spirea, fjärilsbuske, många hortensior och hypericum.
Buskar som blommar på korta skott från äldre grenar
Prydnadsbuskar som utvecklar sina blomknoppar på korta nya skott som bildas på gamla grenar kan underhållsbeskäras på vårvintern (se Beskärning av prydnadsbuskar 1). Beskärningen ska vara avslutad innan knopparna börjar svälla. Till denna kategori hör buskar som schersmin, tok, snöbär och forsythia.
Buskar med vacker färg på grenarna
Många prydnadsbuskar som har vacker färg på grenarna tappar sin färg på de äldre grenarna. Det är alltså framförallt unga grenar som bjuder på den dekorativa färgen. Om du varje år klipper ner ett antal gamla grenar, som har blivit bruna, ända ner till marken så kommer det hela tiden nya grenar med fin färg. Beskärningen ska vara avslutad innan knopparna börjar svälla. Till denna kategori hör buskar som korallkornell, gullkornell och mahonia.
Nedskärning av hela busken på vårvintern
Nedskärning av hela busken innebär att alla grenar klipps ner till en bit ovan mark. Detta gör vi huvudsakligen av två anledningar:
För att hjälpa en prydnadsbuske som inte har underhållsbeskurits på många år och som har blivit mycket risig och blommar dåligt eller inte alls att pigga på sig och komma igen från grunden.
En del prydnadsbuskar blir snyggast av att skäras ner helt och hållet med några års mellanrum (se Beskärning av prydnadsbuskar 1). Det är lagom att låta det gå tre till fem år mellan nedskärningen, den kortare tiden gäller i söder och den längre för dig som bor norrut.
Gör så här: Klipp ner hela busken nästan till marken, lämna ca 1 dm. Beroende på hur tjocka grenarna är kan du använda grensax eller sekatör. Beskärningen ska vara avslutad innan knopparna börjar svälla.
Viktigt att tänka på när du klipper ner hela busken är:
Du kan förlora blomning under första säsongen efter beskärningen. Detta gäller prydnadsbuskar som utvecklar sina blomknoppar på sensommaren och hösten året innan de ska blomma, som blommar på så kallade fjolårsskott (se Beskärning av prydnadsbuskar 1). Du kan ändå välja att klippa ner busken helt för att den helt enkelt har förlorat sitt prydnadsvärde eftersom den har vuxit iväg på alla håll och kanske ändå inte blommar särsklit mycket längre. Då är det absolut värt att låta busken börja från början igen.
Om busken som du klipper ner fungerar som insynsskydd går detta skydd förlorat under ett par år eller mer beroende på hur snabbt prydnadsbusken växer tillbaka.
Första säsongen efter en nedskärning är busken lite trögare i starten på våren. Bli inte orolig och tro att du har tagit död på den. Prydnadsbusken vaknar till liv, piggare och fräschare än någonsin!
Vilka prydnadsbuskar är det då bra att skära ner helt på vårvintern?
Prydnadsbuskar som kan skäras ner helt
Alla prydnadsbuskar tycker inte om att skäras ner helt men många av våra vanligaste sorter tål denna behandling, exempelvis berberis, forsythia, karagan, lagerhägg, pil, rönnspirea, rosenspirea, schersmin, snöbär, syren och ölandstok.
Bra att ha en beskärningsbok!
Vi har gått igenom grunderna i vårvinterns beskärning. Men för att få vägledning om varje enskild prydnadsbuske i din trädgård är det praktiskt att ha en beskärningsbok. Nya Beskärningsboken av Klaus Vollbrecht, Gustaf Alm och Han Veltman är ett bra tips!