Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odling i sand

Denna odlingsmetod kan tillämpas av alla som har en gräsmatta, eller som har tillgång till vilda växter, t.ex. mjölkört, nässlor eller älggräs. Med grönmassa från gräsklipp eller sönderdelade vilda växter kan man gödsla allt som växer på villatomten. Även krukväxterna inne samt växter i balkonglådor och blomsterurnor behöver bara denna gödsel.

Av Nils Åkerstedt

Hur man odlar i jord eller sand med gräsklipp som gödsel

När grönmassan används som gödsel växer det lika bra i sand som i jord. Det är en fördel att odla i sand när man vill få tidig skörd eller säkrare övervintring av ömtåliga växter.

Trädgårdslandet
Efter skörden på hösten täcks jorden med ett 5-15 cm tjockt lager av organiskt material, t.ex. kompostjord, blast, löv, gräsklipp eller naturgödsel.

Det är en fördel att blanda detta material.

När naturgödsel används skall den inte läggas på jorden förrän strax innan den fryser.

När våren kommer avlägsnas resterna av täckmaterialet där tidig sådd skall ske, men där kål och andra utplanteringsväxter skall odlas kan täckmaterialet ligga kvar.

När jorden är täckt på detta sätt över vintern, blir den i regel så lucker, att man endast behöver luckra ytan med en kratta före sådd.

Efter gallring av det sådda eller utplantering av förkultiverade plantor täcks jordytan mellan raderna med 10 cm gräsklipp. Det tillför näring till växterna, hindrar ogräset att komma upp och minskar vattningsbehovet.

Kål, purjo, mangold och andra växter som kräver rikligt med näring bör efter cirka en månad få en andra omgång gräsklipp, som läggs ovanpå resterna av det föregående.

Rabatter med sommarblommor,
perenner och rosor
I rabatten med sommarblommor läggs ett 10 cm tjockt lager gräsklipp så fort växterna är utplanterade eller gallrade.

För att det inte skall se skräpigt ut bör gräsklippet läggas på och packas till något med handen. Det skall vara gräsklipp från en gräsmatta som klipps varje vecka.

Är jorden sedan tidigare enbart gödslad med konstgödsel bör ytterligare ett lager gräsklipp på 5-10 cm läggas mellan växterna i rabatten efter någon månad.

Perennrabatten rensas först på våren varefter 10 cm gräsklipp läggs över hela ytan mellan växterna.

Stenpartiväxter bör inte gödslas med mera än högst 5 cm gräsklipp per år.

Rosorna kupas på senhösten med sand som på våren bredes ut över hela rabatten. Därefter läggs 10 cm gräsklipp över hela ytan mellan rosorna. Efter 2-3 veckor läggs ytterligare 10 cm gräsklipp mellan rosorna.

Rosrabatten bör vattnas ett par gånger i veckan så att gräsklippet hålls fuktigt.

Prydnadsbuskar, bärbuskar och träd
Nyplanterade buskar och träd gödslas med gräsklipp som läggs i ett 10 cm tjockt lager på en kvadratmetersyta runt varje växt. Detta skall göras vid planteringen och sedan varje försommar i 3-4 års tid. Därefter räcker det om gräsklipp läggs på med 5-6 års mellanrum.

I buskage täcks hela ytan mellan växterna med 10 cm gräsklipp på försommaren de första 3-4 åren efter planteringen och sedan endast vid behov.

Växthus
I hobbyväxthus bör odlingsbädden bestå av grov sand med en kornstorlek mellan 0-8 mm. 
Skall man endast odla ettåriga växter räcker det med ett sanddjup på 40 cm. Vill man odla t.ex. persikor, vindruvor eller fikon i ett växthus som är kallt vintertid, bör sanddjupet vara minst 60 cm, men gärna en meter djupt.

Fördelen med sand istället för jord i växthuset är inte bara den att växterna övervintrar säkrare, utan bädden värms även upp fortare på våren.

De första tre åren som tomater m.m. odlas i ny sand läggs 10 cm gräsklipp över hela ytan mellan växterna två gånger varje sommar. Därefter räcker det med 10 cm gräsklipp per sommar.

Undvik att lägga gräsklipp mot rothalsen på växterna. Och lufta växthuset rikligt den första veckan efter det gräsklippet lagts på bädden.

Tillverkning av blomjord
10 liter nyslaget gräsklipp blandas med 10 liter sand, kornstorlek 2-6 m.m. om det finns att få tag på. Annars 0-8 m.m. som är en vanlig sortering. Blandningen läggs i färgade plastsäckar som tillsluts väl. Säckarna får ligga ute över vintern. Före omplantering av krukväxterna skall innehållet luftas ur i 4-5 dagar.

Denna ”jordblandning” liknar inte den blomjord vi är vana vid, men en växt som omplanteras i denna blandning behöver inte gödselvattnas de första 5-6 månaderna.

Blandningen passar till alla växtarter, utom orkideer som inte vill växa i jord.

Odling i sand
Sommarblommor, perenna växter, rotfrukter, potatis och alla andra växter kan odlas i ren sand. I rabatter bör sanddjupet vara 30-40 cm.

I en 40 cm hög träram som placeras på en solig plats och fylls med sand kan potatis som sätts den 1 maj vara skördeklar till midsommar, om den får 10 cm gräsklipp i två omgångar.

När man skall så i ren sand bör man först dra en 5 cm djup fåra och fylla den med jord. Efter sådden fylls sand över jorden.

Kornstorlek på sanden 2-6 m.m. om det finns att få tag på. Annars 0-8 m.m. som är en vanlig sortering.


Genast efter gallring täcks jorden eller sanden med 10 cm gräsklipp.


I 25 års tid har denna rhododendron växt i sandbädd, gödslad med gräsklipp. Som synes trivs den utmärkt trots att pH-värdet har legat runt 7 under hela denna tid.


Rosen Lill Lindfors trivs bra med den blomjord som tillverkas av sand, gräsklipp och kompostjord.


Så här rikblommande blir krysantemum när den får växa i sand och gräsklipp samt kortdagsbehandlas.


Samtidigt som sommar-blommorna planteras läggs ett 10 cm tjockt lager gräsklipp ovanpå jorden. Packa till det något så det inte ser skräpigt ut första tiden. Snart syns inte gräsklippet under sommarblommorna.


Augusti och september är lämplig tid för blomjords-tillverkning.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB