Odla tomater i kruka!
Text och bild: Anna Theorin
Köpa färdiga plantor eller så?
Jag brukar så de sorter jag vill ha om de inte finns som färdiga plantor, annars köper jag faktiskt färdiga. De populäraste sorterna brukar vi ha som färdiga plantor och då använder jag dem. De kommer knubbiga och fina och odlas fram bättre än om jag gör det själv.
De sorter som inte finns som färdiga plantor brukar jag så. De sår jag redan i februari och skolar om ett par gånger innan de får flytta ut.
Det finns både för och nackdelar med att köpa färdigt eller så.
Fördelarna med färdiga plantor:
- · Det är enkelt och man behöver inte ta upp plats inomhus i onödan, det brukar vara platsbrist av alla sådder ändå.
- · De är finare plantor än jag själv kan dra upp hemma.
Fördelar med att så plantor själv:
· Det finns fler sorter att välja mellan.
· Man kan själv bestämma när man ska så dem för att få frukt, vissa börjar redan i december och har tomater på gång nu i april, inomhus då.
Ni hittar alla våra färdiga tomatplantor här.
Härhittar ni alla frön till tomater.
Såhär ser våra färdiga tomatplantor ut. Bakom ser ni några majsplantor som väntar på att få planteras ner.
Plantering
Oavsett om du köper färdigt eller har sått plantor hemma så ska de odlas på samma sätt. Jag omplanterar mina i omgångar mest för plastbristens skull.
I slutändan ska en tomat ha en rejäl kruka på minst 20 L. Jag brukar sätta två tillsammans i en stor balja på 50 L.
Tomater ska planteras djupare än de sitter i krukan, ta bort blad på stammen och plantera ner den så långt det går. Tomater får rötter från stammen och det kommer bli en bättre planta om ni gör så.
Ta bort bladen från stammen innan du planterar ner plantan.
Vilken jord?
När mina plantor är stora nog så sätter jag dem i kogödsel på påse. Det är den ”jorden” jag använder till mina tomater och det fungerar kanon. Den innehåller mycket näring men inte för mycket och tomater kräver mycket näring. Det ska vara den kogödsel på påse som är som jord, inte någon annan.
När kan jag sätta ut plantorna och var?
Tomater är värmekrävande växter som inte tål frost eller kyla. Man kan börja avhärda dem när temperaturen börjar att stiga. Då ställer man ut dem på dagarna, i skuggan först, men tar in dem på natten. Efter några dagar kan man låta dem få lite mer ljus på dagarna men ta in dem på nätterna fortfarande. När nattemperaturen ligger runt 6 grader kan man sätta ut dem. Om det skulle bli kallt någon natt kan man täcka dem med en fiberduk som denna. Tomater som odlas på friland måste stå varmt och skyddat, din soligaste plats blir perfekt för en tomatkruka.
Planterad och klar, detta är sista omplanteringen innan den får sin stora kruka.
Gödsel
Några veckor efter omplantering är det dags att börja gödsla. Jag använder mig av flytande gödsel som den här och chrysan som ni hittar här. Den flytande innehåller mycket kalium och chrysanen innehåller mycket fosfor som är bra för tomater. Ett alltför kväverikt gödsel ger mest blad. Chrysanen använder jag till allt blommande i trädgården också som rosor och perenner.
Vattning
Tomater kräver mycket vatten, speciellt om de odlas i kruka på en varm plats. Varma sommardagar kan man behöva vattna varje dag.
Samplantering av tomater i kruka
I de krukor jag har högväxande tomater brukar jag planterasallat eller lägre sommarblommor under som låga ringblommor eller slingerkrasse. Då får jag ut mycket mer av krukan än bara tomater eftersom botten inte används. Detta gäller inte för busktomater som oftast blir yviga och inte så höga. Busktomater kan man istället samplantera med något som blir högt i bakgrunden som luktärt eller bönor/ärter.
Två högväxta tomater i sin slutkruka på ca 50 L, de samsas med sallat i botten.
Man kan ta bort vissa blad som är i vägen för både tomaternas mognad eller växterna under.
Glöm inte att ju mer växter du har i krukan desto mer vatten och näring behövs.
Lycka till!