Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla Tomater!

Solmogna tomater. Finns det något bättre? Tomater är min favoritgrönsak i alla kategorier och jag vet att jag inte är ensam. Man kan antingen så egna tomater från frö eller köpa färdiga plantor senare på våren. Jag personligen sår gärna från frö eftersom det finns så många roliga sorter att testa som inte finns som färdiga plantor.

Text och bild: Anna Theorin


Det finns lika många sätt att odla tomater på som det finns trädgårdsmästare så jag kommer ta upp hur jag odlar tomater, på friland i kruka. Jag bor i zon två och har mina tomater i söderläge, i stora murarhinkar som jag borrat hål i.


Att välja tomatsort


Utgå alltid från om du ska odla tomaterna i växthus eller på friland. Ta alltid tomatsorter som är anpassade till hur du faktiskt kommer att odla. Jag har provat växthustomater på friland en dålig sommar och det var ingen hit. Sen finns det olika sorters växtsätt på tomaterna, de som växer upprätt och behöver ganska rejäla stöd och de som växer i buskform. Här är det viktigt att tänka på hur mycket plats man har och hur mycket skötsel man vill ge. De som växer upprätt kräver i regler att man tjyvar skotten och att man behöver rejäla stöd så de inte välter en blåsig dag. Busktomaterna växer som namnet tyder, i buskform och blir oftast inte så höga men kan dock behöva små stöd i vissa fall. Stora eller små tomater? Körsbär eller biff? Det är egentligen en smaksak men man ska vara medveten om att man får betydligt mycket mer tomater av körsbärssorterna än man får av bifftomaterna, kanske inte viktmässigt men känslomässigt. Jag personligen odlar bara små tomater, jag tycker dom är godare helt enkelt.

Förodling inomhus


När man sår tomater från frö gör man det inomhus. När beror lite på vilka förutsättningar man har både zonmässigt och odlingsmässigt. Man lär sig efter ett tag när man ska så sina fröer med utgångspunkt på ens zon. Det kanske tar ett par år med lite för stora plantor inne i mars eller att man sått för sent och får tomater första gången i augusti. Men tillslut lär man sig.


Jag har inget svalt utrymme att odla i utan får göra det i rumstemperatur. Sista nattfrosten brukar komma tidigt här så kan ställa ut mina tomater tidigare än i andra zoner. Jag börjar odla mina tomater inne i februari. Jag använder mig av extrabelysning tills tomaterna har blivit för stora. Jag sätter dem i såjord och ställer sådden över ett element. Om man gör så är det viktigt att vattna ofta. När fröerna har grott ställer jag dem på ett svalare ställe, oftast i övre hallen som inte har element. Och börjar använda min växtbelysning.

När de första karaktärsbladen har visat sig. Karaktärsbladen är det andra bladparet som kommer och som ser ut som tomatens riktiga blad. Alltså inte de första bladen som kommer. Börjar jag omplantera. Jag planterar ner mina små tomatplantor djupt. Så djupt att bara bladen sticker upp ovanför jordytan. Tomater har nämligen egenskapen att de bildar nya rötter på stammen om den kommer i kontakt med jord. Så om du har panik över lite för stora tomatplantor kan du plantera ner dem djupt, glöm inte att ta bort bladen som hamnar under jord bara. Det brukar oftast bli två till tre omplanteringar innan de hamnar i sina stora krukor.


Avhärdning och jord


Mina krukor är på minst 15 L per planta. Stora murarhinkar är bra om man borrat hål i botten. Jag använder enbart kogödsel på påse i mina krukor. Det är inte så mycket näring i den som man kan tro och det har fungerat bra för mig. Nu börjar kånkandet. När jag ser att vädret blir varmare och nattfrosten har försvunnit så börjar jag bära ut mina tomater varje morgon och bär in dom igen på natten i ungefär en vecka. Jag ställer dem alltid i skuggan utomhus så de inte bränns av solen. Efter en vecka får de vara ute dygnet runt, men håller koll på temperaturen och om det är risk att det blir för lågt täcker jag allt med fiberduk.

Skötsel


Tomater vill ha sol, näring och vatten. Och mycket av varje. Vissa somrar blir det inte lika bra väder och det brukar visa sig tydligt på tomatskörden. Så ställ era tomater så soligt och varmt ni kan. Och glöm för all del inte att vattna. Försök hålla så jämn nivå på vattningen ni kan. Ojämn bevattning kan ge spruckna tomater. Vissa heta sommarveckor kan man behöva vattna två gånger per dag, speciellt om man har dem i mindre krukor.


Kan man aldrig resa bort om man odlar tomater? Jo det kan man, även om man inte har någon som vattnar. Mitt bästa tips är helt enkelt att flytta hela krukan till norrsidan av huset eller ett väldigt skuggigt område. Vattna rejält innan avfärd och stick ner en 2 L petflaska med vatten i krukan innan du åker hemifrån. Jag har räddat många tomatplantor från torka på det sättet. Det viktigaste är dock att man flyttar dem från solen och värmen.


Gödsla börjar jag med ca fem veckor efter sista omplanteringen i kogödsel. Jag använder mig av BioBact som jag blandar med vattnet. Tänk på att om du ska gödsla med flytande näring, vattna upp tomaterna innan gödslingen. Annars finns risken att allt bara rinner ut krukan för att jorden var för torr.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB