Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla sparris!

Det är kul att odla sparris! Ena dagen ligger jorden öde för att nästa brytas av små ljuvligt smakande skott som snart kan skördas. Men ett och annat finns det att tänka på innan din första egenodlade sparris ligger på tallriken. Odla.nu har fått hjälp av sparrisproffs!

Av Katarina Kihlberg En knapp kilometer väster om Skillinge, på Österlen i östra Skåne ligger Österlen Sparris. Här odlar och säljer Karin von Schenck och Robert Nilsson sparris från sin gårdsbutik. De säljer också plantor till både yrkesodlare och glada amatörer.

Sparris i Sverige

Den sparris vi äter heter Asparagus officinalis. Det är en tålig växt som med blandad framgång kan odlas över stor del av Sverige. För husbehov kan vi odla sparris till och med i delar av Dalarna och längs Norrlandskusten.

− För vårt klimat passar de tyska och holländska sorterna bäst. Vanligast är ’Rambo’ som är en bra trädgårdssort, ’Gijnlim’ som är vanligast i yrkesodling samt ’Primaverde’ som ger ljust gröna stänglar och är lite mjällare och sötare än de övriga. ’Backlim’ är en något senare sort som nu lanseras, berättar Karin von Schenck.

Att odla sparris

När jorden reder sig, alltså när den börjar torka, bli varm och brukbar, och fram till början av juni, kan bara rötter, sk kronor, av sparris planteras. Inkrukade plantor kan planteras hela sommaren.

#Sol och sandjord vill sparris ha!#

− Det viktigaste för sparrisen är soligt läge – detta är ett måste för lyckad odling! betonar Karin.

Jorden bör vara sandig och mullrik för att plantorna ska bli starka och ha lång livslängd. Planterar du sparris i styv lera kommer den ge skörd men livslängden blir kortare och kvaliteten försämras med åren.

## #Plantera i fåror# Sparris planteras i fåror, 16−18 cm djupa. Botten på fåran bör vara en spadbredd vid och avståndet mellan fårorna ca 1,5 meter. Grundgödsla jorden före plantering.

− Lägg plantorna efter varandra i fåran med ett avstånd på 25−40 cm. Fyll tillbaka hälften av jorden, så att plantorna täcks ordentligt, och resten efterhand när skotten skjuter upp. Det är ingen brådska med det, berättar Karin.

Att skörda sparris

Kan jag förvänta mig egenodlad sparris på tallriken första året?

− Nej, första året ska du inte skörda. Då måste sparrisen få växa till sig och samla kraft. Om plantorna är stora vid planteringen och om sommaren är god, alltså varm och lagom regnig, kan man provsmaka året därefter, säger Karin.

Tredje säsongen kan sparrisen skördas under en 3 veckor lång period och åren därefter är det skörd fram till midsommar som gäller, aldrig längre.

− Efter midsommar måste plantorna få växa upp med sina vackra gröna plymer och hämta kraft till kommande säsonger. I gengäld kan man skörda färska, fräscha sparrisskott under 10−15 år, kanske ännu längre.

#Sparrisskotten tittar upp!#

Plötsligt är de bara där! När jorden blir varm skjuter de första sparrisstänglarna upp och det är dags för skörd. När skotten är 22−24 cm långa skär man av dem med kniv vid markytan.

− En del bryter skotten, men risken är att man missar några centimeter, så kniv är absolut att rekommendera. Varma dagar bör man skörda minst en, gärna två gånger per dag, betonar Karin.

Karins nybörjartips för sparrisodling

• Att skörda unga plantor för länge straffar sig följande år. Ha tålamod – du kommer att få igen det i längden! • Under skördetiden ska man skörda alla skott som har tillräcklig längd, även tunna. • Var noga med att hålla undan ogräset som annars konkurrerar med sparrisen om näringen. • Vattna ordentligt första säsongen, men låt aldrig din sparrisodling stå i vatten.

Informationen har Odla.nu fått av Sveriges egen ”sparrisdrottning” Karin von Schenck, Österlen Sparris. Den nya sorten ’Backlim’ finns att köpa hos Odla.nu. Här hittar du Odlas sparrisplantor: Sparris

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB