Odla sallat på hög höjd!
Text och bild: Tyra Hallsénius-Lindhe
Låter det tokigt? Nej då det är det inte alls dumt, jag vågar till och med påstå att det är toppenbra. Det är något jag verkligen kan rekommendera er att testa.
Fördelar med att odla sallaten på hög höjd är många:
- Det är snigelfritt
- Ren och fräsch sallat
- Bra arbetshöjd, som gör att vi spar våra ryggar
- Mindre ogräs
Det började jag med för några år sedan då jag var trött på att sniglarna förstörde glädjen av att få plocka en skål med fräsch sallat till middagen. Jag klurade lite på problemet och kom på att sniglar inte gillar att klättra högt och definitivt inte på metall. Jag fick en idé… en piskställning skulle vara bra. På den skulle jag kunna ha stora tråg med kapillärmattor i botten som fördelar vattnet bra så att alla krukor och odlingslådor kunde få tillgång till vatten och näring.
Nu var det bara att leta ibland annonserna och visst fanns det sådana till salu, jag hittade en för en billig penning som stod på en bakgård på Kungsholmen och de blev jätteglada att bli av med den. (För ett par veckor sedan hittade jag till och med en under ”bortskänkes”.)
Sallaten odlar jag i krukor eller i sådana där blå champinjonlådor som finns på grönsaksavdelningen i mataffären. De på Konsum blev så glada när jag kom och hämtade ett antal lådor: - ” Ta så många du vill, vi är bara glada att de kan återanvändas till något vettigt! ”
Champinjonlådorna klär jag med svart fiberduk som jag klipper till och sedan fyller jag på med god näringsrik och väldränerad jord. Sallaten skall sås ytligt och glest! Det gäller både när man sår i krukor eller tråg. Sprid fröerna från hög höjd så fördelas de mer jämt över ytan.
Sallat sår du med fördel i omgångar, den optimala groningstemperaturen är 14-18 grader och det tar cirka en vecka innan de tittar opp.
Det finns ett fantastiskt utbud av sallatsfröer på marknaden att tillgå. Jag vill slå ett slag för sallatmixerna, där får du en skön blandning av fröer till många olika dekorativa och goda blad i en och samma påse.
Lycka är att hämta in en fräsch skål med sallat från köksträdgården. Varför inte testa du också att odla sallat på hög höjd?
Tyras nästa krönika kommer om ett par veckor!
Läs gärna mer på Tyras hemsida: Köksträdgården
#Odla.nu Nyhetsbrev#
Om du prenumererar på vårt kostnadsfria Nyhetsbrev får du regelbundet information om vårt sortiment, artiklar och krönikörer så att du inte missar något. Prenumerera här: Odla.nu Nyhetsbrev.