Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla Rosenskära

Rosenskära - en helt ljuvlig sommarblomma att odla i sin trädgård eller på sin balkong. Om du sköter den rätt blommar den i överflöd hela sommaren in på hösten. Det är också en fin blomma att plocka in till snitt. I den här artikeln går vi igenom hur man odlar Rosenskära från frö eller färdig planta.

Text och bild: Anna Theorin

Vetenskapliga namn: Cosmos bipinnatus. Kommer av grekiskans cosmos = vacker och bipinnatus = små, parvist ordnade blad. Tillhör familjen korgblommiga växter, Asteraceae.

Rosenskäran har odlats i Sverige sen 1700-talet och det är ingen slump. Den är vacker, lättodlad och har få skadedjur eller sjukdomar. Den odlas ofta både i rabatt, kruka och pallkragar. Det finns i dagsläget många olika sorter och färger, låga, höga, dubbla, fransade. Ja allt du kan tänka dig. Alla sorter odlas på samma sätt så det är bara att välja och vraka.

Rosenskära 'Candy Stripe' med blandade färger.

Rosenskära är en ettårig växt som kan odlas i hela landet. En ettårig växt har en livscykel på ett år precis som det låter. Den gror, växer, blommar, sätter frö och vissnar sen ner till vintern. Därför är det ingen skillnad på att odla den i zon 1 eller zon 6, den ska helt enkelt inte överleva vintern. Det finns dock en skillnad mellan hög och lågzon. Rosenskäran vill gärna blomma när dagarna är kortare. Vilket i södra Sverige är som en vanlig sommardag men i norra Sverige där solen är uppe i princip hela natten, blir ett problem. Där kommer inte Rosenskäran blomma förrän senare på säsongen. Men det finns ett knep runt detta! Det är hur man sår och när. I norra Sverige behöver man förodla plantorna inomhus ett tag för att dom ska blomma hela sommaren. Vi återkommer till det längre ner.

Rosenskära 'Apricotta' med sina stråk av aprikos.

Rosenskäran behöver till skillnad från andra sommarblommor inte så mycket näring. Om man gödslar den för mycket så får man bara en stor buske full med dom dillliknande bladen och inte en blomma i sikte. Den behöver dock vatten, man ser med en gång på den om den står för torrt, för då slokar hela plantan. Den brukar dock pigga på sig snabbt med en dusch. Vattna den som alla andra växter men skippa näring i vattnet. Ska den inte ha någon näring alls tänker ni? Jo, plantera den i näringsrik jord vid utplantering men öka inte på näringen under sommaren.

Rosenskära 'Xanthos' med fina ljusgula blomblad.

Rosenskära kan som sagt bo i både krukor, rabatter och lådor. Dom vill bo soligt, halvskugga kan gå men då får man mindre blommor. Om ni vill plocka raka stjälkar till buketter kan det vara bra med ett stöd om den står lite blåsigt. Men annars får ofta rosenskäran en buskig och lite vild form vilket jag personligen gillar.

Så Rosenskära!

Det finns flera sätt att så Rosenskära och alla fungerar bra. Rosenskära gror nämligen lätt och växer relativt fort.

Kallsådd

När man sår kallt så sår man utomhus på vintern. Denna metod är bra om man har ett stabilt, kallare klimat där temperaturen inte skiftar för mycket till plusgrader. För då kan fröna gro och sen kanske det blir kallt igen och då dör dom. När man kallsår sår man alltså fröna i kall jord utomhus, det kan vara i godislådor, i bäddar, rabatter eller krukor. Toppa med ett tunt lager tinad jord. När våren kommer, kommer fröna gro i sin naturliga takt. Man får ofta fina, knubbiga plantor vid denna metod.

Rosenskära redo för utplantering.

Direktsådd

Eftersom Rosenskära gror så villigt och växer relativt fort kan man direktså fröna när jorden reder sig på våren. Alltså när allt tinat och det börjar bli lite liv utomhus. Detta är inte att rekomendera om du bor i högre zoner där solen är uppe hela nätterna. Då kommer inte plantan att blomma förrän senare på året när dagarna blir kortare.

Förodling inomhus

Man kan förodla rosenskära inomhus för att ha plantor att plantera ut när frostrisken är över. Detta rekommenderas för er som bor i högre zon, när plantan väl har börjat blomma så slutar den nämligen inte. Och vi har "lurat" det att tro att dagarna är kortare. Detta är också ett bra alternativ om du vill odla till snitt och ha blommor tidigare på säsongen. Eftersom rosenskära växer snabbt så kan du börja förodla den ca 4 veckor innan du planerat att sätta ut den. Räkna från er sista frost bakåt 4 veckor, då är det dags. Glöm inte att avhärda era plantor bara. Ställ ut dom på dagen i skugga och ta in på natten i en vecka innan utplantering.

Liten bukett med olika rosenskära och sommarflox.

Toppa eller inte toppa

Man kan toppa sin rosenskära när den är liten, ovanför ett bladpar. Då kommer den att förgrena sig mer. Man behöver inte göra detta om man inte vill, jag har provat båda. Och plantan kommer att blomma fint även utan toppning men med lite mindre förgrening. Testa på några och se vad du tycker passar dig bäst.

Plocka in till snitt

Rosenskära är en underbar blomma att plocka in till snitt. Men den håller inte extremt länge. För att få ut bästa hållbarhet på era blommor ska ni plocka den i knopp eller lite utslagen. Rosenskära slår nämligen ut i vasen. Man kan såklart plocka famnen full av plantor i blom men dom kanske inte håller lika länge i vas bara. Men fördelen är att ju mer du plockar, desto mer blommar den!

En bunt med blandade Rosenskäror som ska in till köket.

Köpa färdiga plantor av Rosenskära

Om man inte vill eller kan så sina egna plantor går det utmärkt att köpa färdiga plantor. Dom är nästan alltid i blom och garanterat i knopp och redan toppade och klara. Ni sköter dom på samma sätt som era egensådda med lite mindre näring men vattna vid behov. Vi har plantor till salu på vårkanten i onlinebutiken.

Sorter Rosenskära finns nu i en mängd olika sorter,färger och former. Det är ingen skillnad på odlingen utan man väljer helt enkelt dom som man tycker är vackrast. Vi har över 20 sorter i lager och ni hittar alla här.

Rosenskära 'Rosetta'

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB