Odla på liten yta - samplantering av grönsaker!
Text och bild: Anna Theorin
Samplantering av grönsaker betyder helt enkelt som det låter att man odlar olika grönsaker tillsammans i en kruka. Det behöver inte vara en kruka utan kan vara en pallkrage och på friland också, principen är desamma oavsett. Om man odlar på detta sätt så utnyttjar man hela krukan/pallkragen maximalt vilket ger större skörd och roligare odling.
Basilika samsas med en högväxt tomat. I den andra krukan samsas Citrontimjan, en liten chili och dragon.
Innan vi går igenom vilka plantor man kan samodla så kommer det lite praktiskt information som ni behöver veta.
- När man odlar i en behållare som en kruka eller i en pallkrage, så är det viktigt att man använder bra jord och att man tillför näring under hela sommaren. Växterna kan inte ta upp någon näring ur marken och för att växa och frodas behövs näring. Speciellt om man odlar flera olika grönsaker i en behållare tillsammans.
- Ett bra grönsaksgödsel som jag använder hittar ni här
- Vattningen är viktig, ju mer grönsaker i en kruka desto mer vatten går åt dagligen. Vattna gärna igenom hela krukan mer sällan än att strövattna lite då och då. Man vill att rötterna söker sig ner i krukan och inte mot ytan.
- Vissa växter ska absolut inte samplanteras. Detta gäller tomat och potatis som lätt smittar varandra med potatisbladmögel annars. Potatis och tomat är nämligen släkt och de kan få samma sjukdomar.
När man ska bestämma vilka växter man ska samodla så måste man se till vad de växterna behöver och vill ha. Timjan ska inte samplanteras med gurkor eftersom timjan gärna vill torka ut lite och gurkor dricker ofantligt mycket mer vatten.
Timjan och rosmarin går däremot väldigt bra att odla ihop eftersom de vill ha samma förutsättningar. Och till exempel gurka och plocksallat går bra ihop eftersom de båda vill ha mer vatten.
Citrontimjan och Rosmarin i en liten lerkruka passar fint ihop.
De man också behöver tänka på är att om man har tomater och gurka som man binder upp så får man massvis med plats i krukan för andra grönsaker och örter. Busktomater kan bli ganska breda så då får man plantera i ytterkant av krukan, även det går bra såklart och då kan man sätta grönsaker som växer neråt i marken, som sommarmorot och rädisor.
I högväxta tomatkrukor eller i gurkkrukan kan du plantera alla bladgrönsaker, morötter, kål, rädisor, mangold, lågväxta ärtor/bönor, persilja, dill och citronmeliss.
I busktomatskrukan kan du odla rädisor, morötter, plocksallat, ruccola och spenat.
Högväxta tomater tillsammans med plocksallat, ruccola och rädisor!
Du kan självklart även blanda som du vill, om du har en kruka med högväxta ärtor eller bönor kan du ha lågväxande ärtor och bönor i samma kruka eller blanda med bladgrönsaker.
Om du odlar potatis i krukor kan du så snabbväxande grönsaker emellan potatisblasten så som rädisor, spenat och plocksallat.
Blommande tomat med sallat på tillväxt under.
Även kryddväxter från samma sort passar fint att samplantera. Olika myntor i en kruka ser inte bara vackert ut, doften från de olika sorterna blandar sig tillsammans och blir helt magiskt.
Limegrön Äppelmynta med mörkt Chokladmynta är fantastiskt vackert ihop!
Det som är det roliga med samplantering av grönsaker är att man kan testa sig fram själv.
- Tänk på sluthöjden av grönsaken, kommer den växa upp eller ner i marken som en rädisa/morot.
- Blanda höga grönsaker med låga.
- Blanda snabbväxande grönsaker med långsamma (ex blanda kål med sådda rädisor).
- Och det viktigaste, samplantera de växter som vill ha samma förutsättningar.
Lycka till!