Odla på fönsterbrädan - Groddar och skott!
Text och Foto: Anna Theorin
Hur man använder våra groddtråg!
Varför ska man äta groddar och skott?
Groddar och skott ger en hel massa näring trots sin ringa storlek. Grodden är växtens motsvarighet till djurens embryo. Den lilla grodden innehåller allt som plantan behöver den första tiden, därför är groddar ovanligt koncentrerade näringsmässigt jämfört med annan vegetabilisk kost. Groddarna är sprängfyllda med bland annat vitaminer, mineraler och protein. Att äta en näve groddar eller skott om dagen hjälper hela kroppen, även hud, hår och naglar får sig en rejäl vitaminkick! Den bästa mixen av näring får du om du varierar groddar och vågar testa att grodda olika sorters frön.
Odla skott på fönsterbrädan - såhär gör du.
Jag brukar odla skott på fönsterbrädan, inte bara för att det går fort och är gott utan för att det är kul! Det växer fortare inne än ute och man kan odla året om, vilket jag nog inte är ensam om att gilla. Jag har provat de mesta grönsaksfröer och kan ärligt säga att det finns inte en enda jag har provat på som inte går att odla inne som småskott. Man kan även blanda fröer för en supermix!
Gör så här:
1, Använda såjord och fyll vilken kruka eller tråg du vill. Jag använder gärna lerkrukor men det är enbart på grund av att jag tycker de är snygga.
2, Häll ett rejält lager med frön, det ska vara tätt! Jag har provat allt ifrån sallat till rödbetor och morötter. Allt går att få skott av utan problem, det är även ett bra sätt att bli av med fröslattarna man gärna samlar på sig och som blir äldre och äldre ;) Sålla över ett tunt lager jord eller perlite.
3, Fukta jordyan med med en sprayflaska och håll fuktigt. Du behöver inte ha en påse över om du vet att du kommer passa sådden med vatten.
4, Ställ krukan på en ljus plats och om ett par dagar kommer du ha egna skott att ha i sallader, juicer och på mackan!
Olika sorters groddar och skott och vad de innehåller!
Mungbönsgroddar :En enkel nybörjargrodd som dom flesta gillar smaken på. Sägs vara bra för hår, hud och naglar. Innehåller fibrer, C-vitamin, D-vitamin, vitamin B17, folat, järn, zink och kalcium.
Alfalfagroddar: Är bra för blodet och anses kunna sänka blodtryck samt kolesterol.Innehåller kalium, kalcium, järn, magnesium, zink, selen, fosfor, C-vitamin, B-vitaminerna B1, B3, B2, B6, B9 (folsyra), karoten, D-vitamin, A-vitamin, E-vitamin och K-vitamin.
Solrosfrögroddar: Bryter ner fetter och förbättrar matsmältningen.Innehåller lecitin, vitamin A, B, C och E samt mineralerna kalcium, järn, magnesium, niacin, fosfor och kalium.
Rädisgroddar: Rädisa innehåller svavel som är viktigt för huden. De har även en renande effekt och stödjer lever och gallblåsa. Innehåller vitamin A, B, C, E och K samt kalcium, järn, magnesium, fosfor, kalium, zink och karoten.
Broccoligroddar: Broccoligroddar innehåller ämnet sulphorophan som i studier visat sig kunna förebygga cancer och lindra inflammationer i bland annat luftvägarna. Innehåller A-vitamin, K-vitamin, E-vitamin, vitamin B6, B12, B3 och B1, C-vitamin samt mineralerna magnesium, forsfor, järn och selen.
Lycka till med era groddar och skott! Och glöm inte att vi fått in en massa nyheter från Lord Nelson, därav en hel del ekologiska fröer och en massa nya groddtråg i olika storlekar.
Ni hittar alla groddfröerhäroch alla groddtråg och tillbehör här.