Odla med barnen inne i höst - svampar och grönsaker!
Odla mer ätbart inne! Jag har sagt det förut men säger det igen, egenodlad mat är inte bara nyttigare och godare, det är så mycket roligare att odla än att handla i affären. De flesta barn tycker om att odla, det är roligt när man riktigt ser att det växer. Sen kan man få barnen att smaka på saker de vanligtvis inte gillar genom att de får odla det själva. Att lära barnen om kretslopp och "jord till bord" filosofin är också viktigt men det är för att det är så roligt som de flesta gör det!
Att odla inomhus kan vara så enkelt eller så komplicerat som du vill. Men eftersom jag är en tjej som gillar enkel odling med stort resultat kommer jag ta upp de odlingsformerna. Det går att odla nästan allting inomhus men det finns vissa saker som är enklare än andra. Nedan har jag listat mina bästa inomhusodlingtips!
- Odla groddar och skott. Jag har redan skrivit en artikel om hur du odlar groddar och skott och ni hittar den här. Det är superkul och går så fort så man nästan ser att det växer. Här kan man använda vilka grönsaksfröer man vill och tycker om. Jag tycker det är kul med rödbetor då stjälkarna är alldeles karminröda när de kommer upp.
- Svamp! Jag är så exalterad att vi fått in svampodlingskit på odla. Det måste vara det roligaste man kan odla inomhus. Det går fort och man kan välja en hel massa olika svampsorter. Mina barn tycker inte om svamp men till och med de smakade på skörden! Jag ger bort svamphus i "gå bort present" istället för den klassiska blomman eller godisasken. Det är en mycket roligare present att få. Sen när man skördat klart kan man plantera ut dem i rabatten, då har man egenodlad svamp för flera år framöver! Och hur roligt är det inte om man bjuder på middag med egenodlad svamp! Om ni ska odla någonting inne i höst så tycker jag det ska vara svamp!
- Citrusfrukter, okej det tar lång tid men det är värt det när du sen äter din alldeles egenodlade clementin. Med lite växtbelysning under vintern så får du även vackra krukväxter på köpet.
- Rädisor kan man odla året om med växtbelysning. Så som vanligt och gallra när de kommit upp. Så dem i omgångar då har du aldrig slut på fräscha rädisor hemma.
- Doftpelargoner. Ja det kanske du inte visste men man kan använda bladen på doftpelargoner både i matlagning och i bakning. Bäst tycker jag det blir i bakverk men man får prova sig fram. Jag har hört att det citrusdoftande skall vara väldigt god till fisk. Att baka med växter tycker barnen är extra kul. Här har ni ett supergott recept på Pelargon Cheescake. Välj vilken sorts doftpelargon ni vill men se till att ni tycker om doften först ;)
Botten
- Ca 250 g krossade Digestivekex
- 100 g smör
- Blanda kex och smör
- Tryck ut i en formmed avtagbar kant
- Grädda mitt i ugnenca 5 min i 200°
Nedre fyllning
- 300 g hallon och blåbär (halvt tinade)spara några till dekoration
- 500 g philadelphiaost
- 1 dl socker
- 1 msk vetemjöl
- 2,5 tsk vaniljsocker
- 1 st citron, rivet skal+ saften av en halv citron
- 10–12 st strimlade doftpelargonblad av citrondoftande sorter t ex’Citronella’, ’Frensham Lemon’,’Mabel Grey’ eller P. crispum’Variegatum’.
- Kör ingredienserna i en mixer och hälldem i formen.
- Grädda i 200° i nedredelen av ugnen i ca 30 min.
- Låt sedan kakan svalna ordentligt.
- 5 dl crème fraiche
- 2 msk socker
- 2 msk vaniljsocker
- Rör ihop ingredienserna ordentligt och bred över denna sista fyllning över föregåendefyllning.
- Grädda ytterligare i 5 min.
- Låt sedan kakan kallna.
- Dekorera med bär och pelargonblad.