Odla Jordgubbar och Smultron - Sådd, plantering, förökning och skötsel!
Text och bild: Anna Theorin
Smultron och Jordgubbar är självklart släkt med varandra. Jordgubben kommer faktiskt från två sorters smultron som korsats och bildat hybriden Jordubbe. Jordgubben är också det bär vi äter allra mest av i Sverige och odlas i stor skala över nästan hela landet. Sverige är helt självförsörjande på jordgubbar under sommarmånaderna och det ( och smultron) är en av de grödor som det är väldigt enkelt för gemene man att bli självförsörjande på hemma.
I den här artikeln kommer jag prata om både Jordgubbar och Smultron. De odlas (med vissa små skillnader) exakt likandant och de sås och förökas på samma sätt.
Sådd och plantering
De små, små prickarna på smultron och jordgubbar är frön. Varje litet frö blir en ny planta. Om du ska så jordgubbar eller smultron så tänk på att de oftast inte ger skörd första året. Oavsett hur tidigt du sår dom inomhus. De brukar i regel ge bär år två. Man kan ha tur men räkna inte med någon skörd första året vid frösådd. Ni hittar alla våra frön till jordgubbar och smultron här.
En helt perfekt Jordgubbe
Eftersom plantorna oftast inte ger bär första året så brukar jag inte så dom för tidigt. Det finns liksom ingen mening med att ge dom flera månader inomhus med växtbelysning. Och så tar de plats från andra växter som behöver sås inomhus tidigt. Om du ska så jordgubbar eller smultron kan du göra det i princip från mars till juli. Det viktigaste är att de hinner bildas en planta att plantera ut innan vintern kommer. Man kan självklart så dom tidigt om man vill men glöm då inte växtbelysningen under de mörka månaderna.
Jag sår mina frön i små krukor eller pluggar, jag försöker ha cirka 2-3 frön i varje plugg. Men på grund av deras litenhet kan det ibland bli fler. Använd såjord och täck inte fröna med jord. Håll sådden fuktig och ställ den i cirka 18 grader. Det behövs ingen värmematta till dessa frön. Här hittar ni alla såtillbehör.
Revande smultron i en av mina rabatter på norrsidan
När plantorna har grott och det bildats cirka 2-3 blad kan du plantera om varje planta i en enskild kruka med gödslad planteringsjord. Plantorna planteras sen ut på sin växtplats efter sista frost. När de väl är etablerade på sin plats klarar plantan vintern galant.
Om du hellre vill köpa färdiga plantor så ger de oftast skörd första året, men inte lika mycket som år två såklart. Färdiga plantor planteras ut när jorden har rett sig på våren.
Placering och jord
Man kan i princip odla jordgubbar och smultron i vilken jord som helst och på vilken plats som helst. Jag har till exempel både jordgubbar och smultron som marktäckande perenner i helskugga. De ger inte mycket bär alls där men är tåliga marktäckare som är gröna länge, vissa vintrar är de gröna hela tiden.
Månadssmultron som kantväxt i rabatter är väldigt effektivt
Men om man vill ha stor skörd av bär krävs lite annat för dom. Då vill de stå i soligt läge i välgödslad jord. Jag odlar jordgubbar och smultron i både pallkragar och i krukor. Frilandsplantering går också utmärkt. Se till att jorden är ogräsfri och uppgödslad innan plantering. Jordgubbar och smultron behöver också vatten och speciellt första året vid etablering. Vattna vid torka. Om plantorna står torrt för länge blir bären väldigt små, ätbara är dom men de blir mindre.
Gammalt ensilage på Jordgubbsbädden håller fukten i marken och skyddar gubbarna
Jag brukar även täcka jorden med gammalt ensilage eller halm för att skydda bären från jorden och för att behålla fukten i marken. Jag gödslar min odling en gång per år på våren med kogödsel eller ett allroundgödsel. Man ska inte gödsla jordgubbar och smultron för mycket. Om man missar ett år gör det inget. Om man gödslar för mycket bildas det mycket blad men lite bär.
Sortval
Det absolut viktigaste när det kommer till Jordgubbsodling är att veta om att efter år fyra så minskar skörden kraftigt. Man ska byta ut sina jordgubbar vid år fyra. Eller kontinuerligt under årens lopp. Det absolut lättaste i min mening är att odla revande jordgubbar. Dom kan vara lite jobbiga ibland när de sprider sig men du förnyar din odling helt naturligt om du odlar revande jordgubbar. Vissa jordgubbar och smultron skickar nämligen ut revor där det helt naturligt bildas nya plantor som sätter rot. Dessa kan man sen klippa av och plantera om på ny plats. Det är också revande smultron och jordgubbar jag använder som marktäckare i planteringar. De är nämligen väldigt enkla att flytta eller ta bort om man tycker det blir lite mycket.
Det finns något som heter månadssmultron som ger skörd under en betydligt längre period än vanliga smultron. Jordgubbar kommer i flera sorter, tidiga, medeltidiga och sena. Om man odlar en mix av dessa får man ut maximal skörd under säsongen.
En härva av gubbar av okänd sort som revar sig och ger fina bär. Kolla med era grannar eller odlingsvänner om de har några revor ni kan få
Om du odlar i kruka eller ampel finns det speciella ampeljordgubbar och smultron. De passar perfekt och blir väldigt vackert i en kruka. Men du kan även odla vilken sort som helst i kruka eller ampel om du vill. Blommorna på smultron och jordgubbar är väldigt vackra de med.
Tänk på att alla sorter har olika zoner. Kolla upp vilken zon du odlar i och välj sen sorter efter det. Glöm inte att ni oftast kan knäcka en zon eller två vid odling. Att knäcka en zon betyder att ni odlar på en välskyddad och varm plats och kan därför odla sorter med lägre zon än ni egentligen har. Upphöjda bäddar, pallkragar och krukor brukar ge en lägre zon än om man odlar direkt på marken.
Jorgubbar och Smultron i en plantering, dessa ger inte många bär men är perfekta perenner
Jag har även gjort en film om hur man planterar jorgubbar i pallkrage. Den kan ni titta på här.
Lycka till!