Odla inomhus på vintern!
Text och bild: Anna Theorin
Det finns olika sätt att odla inomhus på, vissa vill grodda lite lätt i sitt köksfönster och vissa vill odla fram sallat och tomater på vintern.
I den här artikeln kommer jag ta upp hur man odlar blad/skott och groddar på ett enkelt sätt. Att grodda är nog den enklaste formen av inomhusodling. Det går fort, är billigt och man kan få mycket skörd på liten yta. De flesta kommer kanske ihåg krasseodlingen man hade som liten? Det är fascinerande att se det lilla fröet gro och bilda blad utan jord alls.
Jag har olika sorters groddboxar för min inomhusodling. Det spelar egentligen ingen roll vilken man väljer utan välj en som passar dig.
I denna groddar jag för närvarande Sproutlys fröer. Jag har EKOexpress och Groddjonas EKO blandning i. Jag har använt mig av 2-3 matskedar frön i varje. Jag gillar nämligen att de blir ännu större groddar och får blad innan jag äter dem. Då behövs inte mer i varje tråg. Man får väldigt mycket frön och en påse kommer räcka hela vintern om jag groddar i den här takten. EKOexpress gror snabbare som namnet tyder och alla blandningar innehåller olika frön. Ni hittar alla våra groddfrön här.
Jag brukar även odla en del krasse hemma. Det ger en perfekt hetta till sallader och smörgåsar. När jag odlar krasse gör jag det i denna groddboxen. Krasse har små frön som gärna klibbar ihop så denna box, med finmaskigt nät, gör att de växer sig fast i själva boxen. Då kan man skölja av dem enkelt och vattna utan att spilla frön. Ni hittar den här och krassefrön här.
Jag använder ingen extrabelysning till mina groddar alls och ställer dem bara där de får plats för tillfället. Sköljer av dem en gång per dag och sen gör man inget mer. Det är väldigt enkelt och kräver inte mycket skötsel.
Att odla skott inomhus kräver lite mer skötsel men det är fortfarande väldigt enkelt och om du har extrabelysning så kommer du få ut en ganska stor skörd. Jag odlar flera sorters grönsaker inne på vintern, allt från bondbönor till kål. Oftast brukar man kalla det för microleafs. Det man ska tänka på när man odlar blad inomhus är att sätta fröerna tätt. De kommer inte att stå där så länge och vi vill ha ut så mycket blad vi kan på en liten yta. Jag gör det enkelt för mig och strör bara ut de mindre fröerna och täcker med jord. De större petar jag ner, vissa syns men det gör ingenting. Sådjup och avstånd är inget man behöver tänka på.
Vissa fröer skördar man av allt på en och samma gång och vissa fröer kan man skörda flera gånger. Bondbönor och ärtor är fröer man kan skörda länge. Då ska man tänka på att klippa av sina skott ovanför ett bladpar. Man kan också näringsvattna emellan skördarna.
I detta odlingstråget odlar jag bondbönor, ärtskott och solrosskott. De växer högt så man behöver inget lock. Just själva tråget tycker jag om eftersom det inte är för högt i botten och det har inga dräneringshål i sig. Det behövs inte dräneringshål om man inte vattnar för mycket och växterna bara ska stå där ett litet tag. Bondbönor är roliga att odla, det blir så mycket och de växer fort. Man kan också skörda dem flera gånger vilket är kul.
Att odla gurka och tomat inomhus kräver lite mer och det kommer en artikel om detta snart. Här har jag börjat med en gurkplanta. Sorten heter Baby och är perfekt om man vill odla inomhus under vintern. Gurkor och tomater kräver belysning inne på vintern.
Man kan också odla hydroponiskt i en Harvy. Det är väldigt enkelt och det växer så det knakar med den tillhörande belysningen. Det är också väldigt lättskött att odla i en Harvy. Det enda man behöver göra när man fått ihop allt är att fylla på med vatten i tanken. Belysningen är höj och sänkbar och man köper den separat. Jag använder till exempel just den belysningen till mina plantor på våren. Man kan använda vilken sorts belysning man vill till sin Harvy och självklart även prova utan extra belysning. Tänk dock på att all sorts växtbelysning ska vara nära plantorna för att fungera bäst. Här hittar ni odlingskittet för Harvy. Här hittar ni belysningen jag använder.
Microblad behöver inte odlas i stora tråg utan man kan sätta dem i vad som helst egentligen. Här har jag satt sallat och rädisor i terracottakrukor.
Och här växer ärtskott i återanvända små brätten från i våras.
Micro Leafboxen gillar jag mycket och använder ofta både till inomhusodling och utomhus på sommaren för att driva upp plantor. Den har två bottnar vilket betyder att en av bottnarna har dräneringshål och den andra är tät. Då kan överflödigt vatten rinna ut utan kladd eller fläckar på fönsterbrädan. I just denna odlar jag grönkål, ruccola och rädisa. Jag blandade fröerna och spred ut dem. Jag brukar ta vilka grönsaksfröer som helst till min inomhusodling förutom till tomat och gurka. Det spelar ingen roll hur själva rädisan ser ut eller om moroten är gul eller röd eftersom vi bara odlar för bladens skull.
Min belysning som jag har till denna box är en av mina absoluta favoriter!
Den har två flexibla armar med en klämma som fäste. Jag kan alltså sätta fast den var jag vill utan krångel och rikta ljuset exakt dit jag vill. Den används både till mina blad och till min gurk - och tomatodling inomhus. Om det är en belysning som jag verkligen kan rekommendera så är det den här. Ni hittar den här.
Att odla inomhus ska vara enkelt och roligt. Man kan anpassa sin odling både efter plånbok och efter den tid man har. Men det är något jag tycker ni ska prova. Vintern känns inte lika lång och det är både nyttigare och trevligare att äta egenodlat grönt än att köpa i butik. Mitt mål är alltid att kunna bjuda på egenodlad grönsallad med gurka och tomat på nyårsafton och det hoppas jag att jag får göra detta året också. Om ni har frågor om inomhusodling får ni gärna ställa dem på vår instagram eller facebook.
Lycka till!